Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Internetin vapaus väheni viidettä vuotta perättäin

Ulkomaat
 
Umit Bektas / Reuters
Turkkilaiset mielenosoittajat vastustivat Ankarassa helmikuussa 2014 parlamentin päätöstä lisätä internetin kontrollointia.
Turkkilaiset mielenosoittajat vastustivat Ankarassa helmikuussa 2014 parlamentin päätöstä lisätä internetin kontrollointia. Kuva: Umit Bektas / Reuters

Ilmaisunvapaus internetissä väheni maailmassa viidettä vuotta perättäin, sananvapauden tilaa mittaava Freedom House -järjestö ilmoitti keskiviikkoja julkaistessaan tuoreimman vuositilastonsa.

Järjestö seuraan tilanteen kehitystä 65 maassa. Tuoreen raportin mukaan niistä 32:ssa kehitys on ollut kielteinen kesäkuusta 2014.

Listan mukaan vapain oli Islanti, jota seurasivat Viro, Kanada, Saksa, Australia, Yhdysvallat ja Japani. Vähiten vapain oli Kiina, jonka lähellä olivat Syyria, Iran, Kuuba ja Etiopia.

Suomi ei ole 65:n seuratun maan joukossa.

Eniten takapakkia on otettu järjestön mukaan Libyassa, Ranskassa ja Ukrainassa, joita seurasivat Turkki ja Myanmar.

Ukrainassa järjestö arvosteli sekä viranomaisia internetsisällön perusteella luetuista syytteistä että Venäjän tukemia kapinallisia, jotka ovat olleet väkivaltaisia Kiovan-mielisiä internetkommentoijia kohtaan. Ranskassa järjestö arvosteli hallitusta erityisesti ilmaisunvapauden rajoituksista alkuvuoden terrori-iskujen jälkeen sekä lisääntyneestä valvonnasta.

Järjestön mukaan aiempaa useammassa maassa vallanpitäjät sensuroivat internetissä olevaa informaatiota, mikä usein tarkoittaa yritystä estää vallanpitäjien arvosteleminen.

Voimistuvana uutena trendinä viranomaiset myös painostavat yksityisiä yrityksiä aiempaa voimakkaammin poistamaan materiaalia, jota pitävät loukkaavana. Jos yritykset, kuten viestipalvelu Twitter tai yhteisöpalvelu Facebook, eivät suostu pyyntöihin, viranomaiset saattavat jopa estää pääsyn näiden palveluihin.

”Viranomaiset painostavat kasvavassa määrin yksittäisiä ihmisiä ja yksityistä sektoria poistamaan sivuiltaan tai tuhoamaan loukkaavaa sisältöä vaihtoehtona estoille ja filteroinnille”, Freedom Housen projektipäällikkö Sanja Kelly sanoo uutistoimisto AFP:lle.

”He tietävät, että tavallisista käyttäjistä on tullut etevämpiä ja nämä pystyvät usein kiertämään hallitusten asettamat estot.”

Netinkäyttäjien sähköinen valvonta on myös lisääntynyt, Freedom on the Net 2015 -raportti toteaa. Järjestön mukaan mitatuista maissa 14:ssä säädettiin viime vuonna uusia lakeja, jotka sallivat viranomaisten tarkkailla sähköistä viestintää aiempaa tarkemmin.

Järjestön mukaan varsinkin länsimaissa valvontaa lisäävillä laeilla on usein hyvä tarkoitus, mutta toimet ovat ”liiallisia ilmoitettuihin tavoitteisiin nähden”.

Järjestön mukaan tilanne on huonontunut erityisesti arabimaissa, jossa nähtiin vapautumista niin sanotun arabikevään aikana.

Lähi-idässä viranomaiset ovat vanginneet aiempaa enemmän ihmisiä näiden nettikirjoitusten perusteella, järjestö sanoo. Samalla rikolliset, terroristit ja äärijärjestöt ovat lisänneet hyökkäyksiään arvostelijoitaan vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat