Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismies auttoi pakolaisia kaoottisella Lesboksella – ”On veneitä, joissa lähes kaikki ovat lapsia”

Ulkomaat
 
Johannes Rostamon kotialbumi
Suomalainen Johannes Rostamo (huomioliivissä selin) auttoi Lesbokselle saapunutta pakolaisryhmää viime viikolla.
Suomalainen Johannes Rostamo (huomioliivissä selin) auttoi Lesbokselle saapunutta pakolaisryhmää viime viikolla. Kuva: Johannes Rostamon kotialbumi
Fakta

Pakolaisten veneet saapuvat nyt Kreikkaan

 Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan Kreikkaan on tullut tänä vuonna veneillä jo yli 500 000 pakolaista ja siirtolaista.

 Lokakuussa tulijamäärät ovat kasvaneet, sillä meri muuttuu loppusyksystä liian vaaralliseksi. Myös EU:n operaatio keskisellä Välimerellä on siirtänyt tulijavirtaa Kreikkaan.

Yövuorossa piti ajaa hitaasti kapeaa soratietä rantatörmän päällä edes takaisin.

Parin minuutin välein oli hyvä pysähtyä ja nousta autosta. Katsoa pimeälle merelle. Kuunnella, kuuluuko mereltä mitään, sillä vesi kantaa ääntä hyvin.

Aina joskus mereltä vilahti heikko valo. Yleensä se oli jonkun kännykän taskulamppu.

Välähdys tarkoitti, että ihan Turkin kainalossa olevalle kreikkalaiselle Lesboksen saarelle oli taas tulossa vene täynnä pakolaisia ja siirtolaisia.

Tukholmassa asuva sellisti Johannes Rostamo vietti viime viikon Lesboksella auttamassa sinne kumiveneillä saapuvia pakolaisia ja siirtolaisia.

”Siellä on täysi kaaos”, espoolainen Rostamo kertoo puhelimessa Tukholmasta.

Kreikkaan ei ole tiettävästi koskaan tullut yhden viikon aikana yhtä monta pakolaista ja siirtolaista kuin viime viikolla. Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM pystyi kertomaan ennätyksestä jo perjantaina, kun tulijoita oli ollut noin 48 000. Se tarkoitti noin 9 600 ihmisen päivätahtia.

Tahti on jatkunut samanlaisena sen jälkeenkin, sillä meren yli on tultava nyt ennen kuin syys- ja talvimyrskyt alkavat. IOM:n mukaan tässä kuussa on tulossa viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin viime vuoden lokakuussa.

Kreikka tarkoittaa usein juuri Lesbosta, jonka itäranta on vain reilun kymmenen kilometrin päässä Turkista. Yksi syyrialaisten, irakilaisten ja afganistanilaisten pääreiteistä Eurooppaan kulkee Turkin kautta.

YK:n mukaan Eurooppaan on tullut tänä vuonna jo 700 000 ihmistä meren yli. Heistä yli 560 000 on tullut Kreikkaan.

Johannes Rostamo
Pakolaiset jonottivat rekisteröintileirille Lesboksella viime viikolla. Jono on useamman kilometrin mittainen.
Pakolaiset jonottivat rekisteröintileirille Lesboksella viime viikolla. Jono on useamman kilometrin mittainen.

Kun lähestyvä vene on tarpeeksi lähellä, maalta yritetään viestittää, mihin kohtaan on turvallisinta rantautua.

”Ranta on kallioinen ja on oltava tarkkana, että saa opastettua veneen hiekkarannalle. Kun vene alkaa lähestyä rantaa, pitää yrittää neuvoa ajamaan rantaan”, Rostamo kertoo.

Usein venettä ohjaava kuitenkin yritti kääntää veneen melkein sivuttain lähellä rantaa. Se on virhe, ihmiset on hankalampi saada pois.

”Jos vene ei tule ihan rantaan, pitää kahlata auttamaan, että se saadaan rantaan.”

Kumiveneessä on yleensä 30–80 ihmistä. Lapsia, naisia, miehiä. Vanhuksia. Sodassa haavoittuneita. Raskaana olevia.

”Ihmiset on oikeastaan aina shokissa, kylmissään ja kauhuissaan, usein myös läpimärkiä”, Rostamo sanoo.

Osassa veneistä oli vain nuoria miehiä. ”Sitten on veneitä, joissa 80 prosenttia on lapsia. Ne ovat tietenkin ihan paniikissa.”

Osa oli voinut pahoin, joku oli pudonnut veneestä, mutta saatu takaisin. Osa oli joutunut erilleen perheestään.

Ihmiset piti saada rantaan ja rauhoittumaan. Usein joutui kahlaamaan. Pimeällä ei kuitenkaan saa mennä syvemmälle kuin polvenkorkuiseen veteen, koska se on liian vaarallista, kun ei näe.

Jos vene rantautui kallioille, ihmiset piti auttaa jyrkkien kivien yli. Varsinkin vanhusten ja lasten kanssa se oli hidasta.

Tämä ensimmäinen avustaminen on vapaaehtoisten varassa. Heitä on tullut eri puolilta Eurooppaa, joitakuita kauempaakin. Moni on viikon.

Rostamo tuli yhdessä viiden muusikkoystävänsä kanssa. Seitsemäntenä oli Tukholmassa asuva syyrialaistaustainen opettaja.

Öisin rannikkoa sahaa edes takaisin yleensä yksi auto, jossa on kolme vapaaehtoista. Auto on täynnä huopia, sadetakkeja, vettä ja ensiapulaukkuja.

Veneiden tulo riippuu Turkin rannikkovartiostosta, joka käännyttää veneitä takaisin niitä kohdatessaan.

”Kun reitti on selvä, veneitä tulee aaltoina. Saattaa tulla 20 peräkkäin.”

Aallot voivat olla isoja ja onnettomuuksia sattuu vielä ihan lähellä rantaa. Silti uupuneinakin rantautuvat ovat helpottuneita, kiitollisia ja ”oudolla tavalla onnellisia”, Rostamo sanoo. Pelottavasta merimatkasta on selvitty.

Vasta ollaan kuitenkin rannalla. Siitä pitää päästä eteenpäin. Vapaaehtoiset auttavat heikoimpia autolla.

Kerran Rostamo otti kyytiin pariskunnan, jolla oli kolmikuinen vauva. Lapsi näytti kalpealta ja lähes elottomalta. Äiti ei ollut pystynyt imettämään, kun maitoa ei tule.

”He eivät olleet syöneet viiteen päivään.”

Rostamo auttoi Sykaminean leirillä, jota vapaaehtoiset pyörittivät. Se koostui kolmesta varastoteltasta ja isommasta teltasta, johon mahtui nukkumaan 200 ihmistä. Tarkoitus on antaa ruokaa, ensiapua, kuivia vaatteita ja mahdollisuus levätä ennen matkan jatkamista rekisteröintileiriin.

Ihmisiä rantautui kuitenkin paljon enemmän ja nopeammin kuin Rostamon leiristä tai muista samanlaisista lähti ihmisiä eteenpäin kohti rekisteröintileiriä.

Kreikka avasi rekisteröintileirin tässä kuussa vanhalle kasarmille oman leirinsä. Se on kuitenkin aivan liian pieni tilanteessa, jossa saarelle tulee kymmeniä tuhansia ihmisiä viikossa.

Niinpä ihmiset ovat leirin ulkopuolella ulkona kahden kilometrin jonossa vailla vettä ja ruokaa. Tappeluita tulee pienistäkin asioista.

Tulijoiden pitää jonottaa rekisteröintiä, sillä ilman sitä saarelta ei pääse pois.

”Kreikan avaamalla Morian rekisteröintileirillä on kolme viranomaista 4 000:ta pakolaista kohden”, Rostamo sanoo yhdeksi selitykseksi kaaokselle.

Hän sanoo ymmärtävänsä, ettei Kreikka voi auttaa valtavasti, kun siltä itseltäänkin on rahat loppu.

”Mutta miksi kansainväliset yhteistyö- ja avustusjärjestöt loistavat poissaolollaan, kun ihmisten ahdinko ja kärsimys on suurimmillaan?”

Rostamon leirin ympärillä oli tuhansia ihmisiä, jotka eivät mahtuneet leiriin, mutta eivät jaksaneet vielä jatkaa rekisteröintileiriin. Pimeässä, märkinä, kylmissään ja nälkäisinä. Mukana lapsia.

Leiristä loppuivat kuivat vaatteet. Sitten ruoka, vaikka omenoita ja voileipiä oli säännöstelty.

Tunnelma portilla alkoi olla hermostunut, ihmiset olivat nälkäisiä, märkiä ja uupuneita ja monet huolissaan lapsistaan. Lapsilla saattaa olla kuumetta. Monien jalat märkivät.

Lopulta leirin portti piti sulkea.

Kun tilanne oli rauhoittunut ja ihmiset pääosin nukahtaneet, Rostamo jakoi huopia naisille, joilla on pieniä lapsia. Lämpötila oli 12 astetta.

Kun huovat oli jaettu, piti lähteä omaan majapaikkaan, jotta saa nukuttua edes hetken. Päivät venyivät helposti 19-tuntisiksi.

Auto oli 50 metrin päässä leiristä. Sen ympärillä ja alla nukkui ihmisiä. Heidät piti herättää, mutta ajamisesta ei tullut silti mitään. Ympärillä oli nukkuvien ihmisten meri.

Kun reitti oli vihdoin selvä, ihmiset herätetty ja saatu siirtymään, Rostamo näki ojassa nuotion. Sen ympärillä pieni joukko yritti lämmitellä.

”Meitä on käsketty pyytämään ihmisiä sammuttamaan kaikki nuotiot, sillä muuten poliisi tulee maastopalovaaran vuoksi.”

Rostamo meni välittämään käskyn. ”He vastasivat epätoivoisella äänellä, että heidän täytyy pitää vauvansa jotenkin lämpiminä.”

Kun Rostamo palasi autolle, joku tarttui hänen käteensä. Lasta kantava mies pyysi huopaa.

Niitä ei enää ollut.

”Pystyin vain pudistamaan päätäni.”

GIORGOS MOUTAFIS / Reuters
Pakolaisia ja siirtolaisia lepäämässä lähellä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pystyttämiä telttoja Lesboksella. Telttoja ei ole läheskään riittävästi.
Pakolaisia ja siirtolaisia lepäämässä lähellä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pystyttämiä telttoja Lesboksella. Telttoja ei ole läheskään riittävästi.
GIORGOS MOUTAFIS / Reuters
Joukko syyrialaisia saapui kumiveneellä kreikkalaiselle Lesboksen saarelle tiistaina.
Joukko syyrialaisia saapui kumiveneellä kreikkalaiselle Lesboksen saarelle tiistaina.
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Ryhmä Lesbokselle saapuneita käveli sateessa kohti rekisteröintileiriä viime torstaina.
Ryhmä Lesbokselle saapuneita käveli sateessa kohti rekisteröintileiriä viime torstaina.
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Afganistalaismiehet jonottivat rekisteröintileiriin Lesboksella viime perjantaina.
Afganistalaismiehet jonottivat rekisteröintileiriin Lesboksella viime perjantaina.
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Afganistanilaismies nukkui oliivipuun alla Lesboksella rekisteröintileirin lähellä viime perjantaina.
Afganistanilaismies nukkui oliivipuun alla Lesboksella rekisteröintileirin lähellä viime perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat