Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paul Ryan nousee USA:n kongressin uudeksi puhemieheksi

Ulkomaat
 
JOSHUA ROBERTS / Reuters
Paul Ryan Capitol Hillillä Wasington DC:ssä lokakkuun 22.
Paul Ryan Capitol Hillillä Wasington DC:ssä lokakkuun 22. Kuva: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Washington

Republikaani Paul Ryan on nousemassa Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen uudeksi puhemieheksi. Edustajainhuoneen on määrä vahvistaa nimitys torstaina.

Ryan on kongressiedustaja Wisconsinista ja republikaani Mitt Romneyn varapresidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleissa. Edustajainhuoneen puhemiehenä hänestä tulee protokollajärjestyksen kolmas Yhdysvaltain presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Uuden puhemiehen valinta oli poikkeuksellinen prosessi republikaaneja repivien sisäisten riitojen takia. Edellinen puhemies John Boehner yllätti kaikki ilmoittamalla erostaan syyskuussa. Hän erosi jouduttuaan republikaanien oikeistosiiven painostamaksi ja arvostelemaksi.

Oikeistosiipi esti myös Boehnerin tehtävää tavoitelleen enemmistöjohtaja Kevin McCarthyn valinnan, koska se ei pitänyt tätä tarpeeksi konservatiivisena. Tästä viisastuneena Ryan asetti ehdokkaaksi suostumiselleen ehdot, joihin oikeistosiiven piti myöntyä etukäteen.

Republikaanien oikeistosiipi, joka kulkee kongressissa nimellä Freedom Caucus, vastustaa kompromisseja demokraattien kanssa. Sen päämäärä on pienentää valtion valtaa ja kokoa.

Ryanin valinta rahoittanee republikaanien sisäisen valtataistelun ainakin hetkeksi.

Myös Valkoisen talon ja kongressin välillä saavutettiin linnarauha, kun presidentti ja kongressiedustajat pääsivät tiistaina sopuun budjetista. Kahden seuraavan vuoden aikana liittovaltion menoja kasvatetaan hieman, mikä on katkeraa kalkkia monille republikaaneille. Demokraatit puolestaan joutuivat hyväksymään leikkauksia sosiaalietuuksiin. Sen sijaan sotien vararahastoon osoitetaan lisää rahaa levottoman maailmantilanteen takia.

Sopu vähentää poliittisia kiistoja, joiden takia amerikkalaiset suhtautuvat Washingtoniin ja poliitikkoihin erittäin kielteisesti, ja rauhoittaa tilanteen ennen ensi vuoden vaaleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat