Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa kiistellään, johtuuko rikollisuuden nousu poliisin varovaisuudesta

Ulkomaat
 
Reuters
Vanhempi konstaapeli Ben Fields sai työnantajaltaan kunniakirjan erinomaisesta työstään noin vuosi ennen väkivaltaista käytöstään. Vierellä koulun rehtori Karen Beaman.
Vanhempi konstaapeli Ben Fields sai työnantajaltaan kunniakirjan erinomaisesta työstään noin vuosi ennen väkivaltaista käytöstään. Vierellä koulun rehtori Karen Beaman. Kuva: Reuters

Washington

Uusin video poliisin kovista otteista Yhdysvalloissa näyttää, kuinka valkoinen poliisi kaataa 16-vuotiaan mustan tytön pulpettinsa kanssa lattialle ja raahaa tämän raajoista pidellen ulos luokasta. Kyse oli oppilaasta, joka oli käyttänyt kännykkäänsä luokassa ja kieltäytynyt poistumasta. Muut oppilaat katselevat välikohtaista pulpetteihinsa jähmettyneinä.

Välikohtaus tapahtui Etelä-Carolinassa maanantaina. Keskiviikkona videolla esiintynyt poliisi Ben Fields sai potkut.

Samankaltaisia videoita on tullut viime vuoden aikana Yhdysvalloissa julki useita, ja ne ovat vahingoittaneet poliisin mainetta etenkin mustien keskuudessa. Nyt Yhdysvalloissa kiistellään, onko kesän aikana noussut rikollisuus seurausta siitä, ettei poliisi enää puutu asioihin siinä pelossa, että sitä syytetään liiallisesta voimankäytöstä tai rasismista.

Väkivaltarikollisuus on laskenut Yhdysvalloissa jyrkästi 20 vuodessa. Tänä kesänä henkirikosten määrä useissa kaupungeissa on kääntynyt pitkän alamäen jälkeen nousuun. Esimerkiksi Washingtonissa surmattiin viime vuoden aikana 105 ihmistä, mikä on alle neljännes 1990-luvun alun huippuvuosista. Kuluvana vuonna henkirikoksia on tehty toistaiseksi 128.

Liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö James Comey on viitannut useita kertoja siihen, että rikollisuuden nousu johtuisi ”Ferguson-efektistä”: siitä, että poliisi varoo puuttumasta tilanteisiin, joiden seurauksena sen otteet joutuvat syyniin.

Kun poliisi ennen näki nuoria miehiä kadunkulmassa aamuyöllä, se meni hätistelemään nämä pois. Nyt poliisit ajavat ohi.

”Viraalivideoiden aikakausi” on mullistanut lainvalvonnan, Comey sanoi maanantaina.

”Kysymys kuuluu, vaikuttavatko tällaiset asiat poliisin toimintaan. Rehellinen vastaus on se, etten ole varma. Minulla on kuitenkin vahva käsitys, että näin on”, Comey sanoi.

Fergusonissa Missourissa valkoinen poliisi Darren Wilson ampui mustan Michael Brownin yhteenoton päätteeksi elokuussa 2014. Tapaus johti mellakoihin ympäri maata. Wilson vapautettiin syytteistä, koska hänen katsottiin puolustaneen itseään.

Fergusonia vakavampia kolauksia poliisin maineelle ovat kuitenkin olleet Walter Scottin ja Freddie Grayn kuolemat Etelä-Carolinassa ja Baltimoressa. Molemmat mustat miehet kuolivat pidätyksen yhteydessä, vaikka eivät olleet syyllistyneet mihinkään. Yhteensä seitsemän poliisia asetettiin syytteeseen murhasta, taposta, kuolemantuottamuksesta tai pahoinpitelystä, mikä järkytti poliiseja ympäri maata.

Comeyn selitystä tukee se, että murhaluvut ovat nousseet kolmessa kaupungissa – Baltimoressa, St. Louisissa ja Milwaukeessa – joissa poliisia on syytetty liian kovista otteista. Toisaalta kahdessa näistä murhat olivat lisääntyneet jo ennen välikohtauksia.

Presidentti Barack Obaman hallinto ja ihmisoikeusjärjestöt ovat eri mieltä Comeyn kanssa. Ne eivät halua tukea käsitystä, jonka mukaan poliisin on turvauduttava koviin otteisiin järjestyksen ylläpitämiseksi.

”Todistusaineisto, joka meille on esitetty, ei tue käsitystä, että lainvalvojat väistäisivät velvollisuuksiaan”, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Josh Earnest sanoi The Washington Post -lehden mukaan.

Obaman hallinto on syyttänyt rikollisuuden noususta sitä, että rikollisten on liian helppo saada aseita, koska ostajien taustoja ei voida puutteellisten aselakien takia tarkistaa. Eri kaupunkien poliisipäälliköt ovat selittäneet rikollisuuden nousua aseiden lisäksi jengien välisillä tappeluilla ja sillä, että vankilasta vapautuneet rikolliset ovat palanneet kaduille.

Rikollisuuden nousu huolestuttaa amerikkalaisia siksi, että Yhdysvalloissa valmistellaan parhaillaan suurta tuomiouudistusta. Sen seurauksena tuhannet ei-väkivaltaisiin huumerikoksiin syyllistyneet pitkäaikaisvangit pääsevät vapaaksi ennen aikojaan.

Poliisi on arvostellut uudistusta siitä, että se joutuu entistä enemmän sosiaalityöntekijän rooliin. Poliisien uniformuihin kiinnitetään kamerat väärinkäytösten estämiseksi, mutta vapautuvien vankien kuntoutukseen, huumevieroitukseen tai mielenterveyspalveluihin ei panna tarpeeksi rahaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat