Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme naista rekisteröi suhteensa Brasiliassa

Ulkomaat
 

Kolmen naisen rekisteröity liitto haastaa perinteisen perhekäsityksen Brasiliassa. Rio de Janeirossa sijaitseva notariaatti rekisteröi virallisesti kolmen naisen suhteen aiemmin tässä kuussa.

Kyseessä on toinen kerta, kun Brasiliassa rekisteröidään kolmen ihmisen suhde. Vuonna 2012 yksi mies ja kaksi naista virallistivat suhteensa São Paulon osavaltiossa.

Brasilialaisten sanomalehtien mukaan liittonsa virallistaneeseen naiskolmikkoon kuuluvat 32-vuotias yrittäjä ja hammaslääkäri sekä 34-vuotias toimistopäällikkö. He ovat asuneet yhdessä kolme vuotta ja toivovat saavansa lapsen keinohedelmöityksen avulla.

”Olemme perhe. Liittomme on rakkauden hedelmä”, yksi naisista sanoi sanomalehti O Globon mukaan.

”Laillistaminen on tapa varmistaa, että lapsi tai me itse emme jää vaille turvaa. Haluamme nauttia samoista oikeuksista kuin kaikki muutkin, kuten äitiyslomasta.”

Lapsen syntymätodistukseen he tahtovat kaikkien kolmen naisen nimet.

Brasilian lainsäädäntö ei virallisesti tunne kolmen ihmisen liittoa. Juridinen perustelu rekisteröinnille on korkeimman oikeuden päätös vuodelta 2011, jolloin se linjasi samaa sukupuolta olevien liittojen puolesta.

Oikeustieteilijöiden mukaan asia on silti kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Monien asiantuntijoiden mukaan linjausta ei voi soveltaa kolmen ihmisen suhteeseen.

Brasilian lain mukaan ihminen ei voi mennä yhtä aikaa naimisiin useamman ihmisen kanssa. Moniavioisuuden puolustajien mukaan tämä ei kuitenkaan koske kolmen ihmisen keskinäistä suhdetta, koska kyseessä on yksi ainoa liitto.

Brasilian união estável (suomeksi ”pysyvä liitto”) antaa puolisoille monia oikeuksia esimerkiksi eron varalta tai silloin, jos puoliso joutuu sairaalahoitoon. Se ei ole kuitenkaan sama asia kuin varsinainen avioliitto.

Naiskolmikon suhteen rekisteröineen notaarin Fernanda de Freitas Leitãon mukaan mikään laki ei kiellä virallistamasta liittoa kolmen ihmisen välillä. Niinpä hänen mukaansa tässä tapauksessa se, ”mikä ei ole kiellettyä, on sallittua”.

Kyseinen notaari rekisteröi myös samaa sukupuolta olevien liittoja jo ennen kuin Brasilian korkein oikeus määräsi hyväksymään ne. Hän on varautunut taistelemaan myös polyamoristen suhteiden hyväksynnän puolesta.

Brasilian parlamentissa konservatiiviset ja uskonnolliset edustajat yrittävät saada läpi lakihanketta, joka määrittelisi perheen koskemaan vain miehen ja naisen välistä liittoa.

Tilastojen perusteella perinteinen avioliiton ympärille rakentuva ydinperhe on Brasiliassakin El Paísin mukaan menettänyt ajan mittaan perhemuotona suosiotaan. Viime vuosikymmenien aikana yksinhuoltajaäidit- ja isät, vapaaehtoinen lapsettomuus ja samaa sukupuolta olevien liitot ovat kasvattaneet osuuttaan.

Polyamoria ei näy virallisissa tilastoissa, mutta asia on ollut esillä julkisuudessa. Monen ihmisen suhteita on nähty viime vuosinakin Brasiliassa television saippuasarjoissa ja elokuvissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat