Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola on ottanut rajun askeleen oikealle – valtaan noussut puolue kammoaa turvapaikanhakijoita ja vastustaa aborttia

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Wojtek Jargilo
WOJTEK JARGILO
Puolan Bakow Dolny -kylässä asuva Jan Znyk, 60, on iloinen Laki ja oikeus -puolueen murskavoitosta.
Puolan Bakow Dolny -kylässä asuva Jan Znyk, 60, on iloinen Laki ja oikeus -puolueen murskavoitosta. Kuva: WOJTEK JARGILO
Fakta

Historiallinen voitto

 EU-skeptinen ja konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) voitti Puolan parlamenttivaalit 37,6 prosentin äänisaaliilla.

 Puolue saa 235 kansanedustajalla enemmistön 460-paikkaiseen parlamenttiin. Mikään puolue ei ole kyennyt samaan sitten kommunistihallinnon kukistumisen 1989.

 PiS voi muodostaa hallituksen yksin.

 Voitto on historiallinen myös siksi, että ensimmäistä kertaa vasemmisto ei saa parlamentista yhtään paikkaa.

Pulleat violetinsävyiset valkosipulit ovat kieltämättä ilo silmälle. Sen tietää myös maanviljelijä Jan Znyk, joka esittelee ylpeänä yli puolimetristä oman tilan sipulilettiä.

Aitoja puolalaisia valkosipuleita! Ei mitään keinotekoisesti kasvatettuja kiinalaisia tai polkuhintaan myytäviä espanjalaisia!

”Tämä on ollut hyvä valkosipulivuosi”, Bakow Dolnyn kylässä Puolan maaseudulla asuva Znyk, 60, sanoo ruokapöytänsä äärellä.

Vuosi on ollut maanviljelijälle hyvä myös toisesta syystä – nimittäin vaalien kannalta.

Viime sunnuntaina Znykin kannattama Laki ja oikeus -puolue (PiS) sai poikkeuksellisen murskavoiton Puolan parlamenttivaaleissa. Se pyyhki pöytää kahdeksan vuotta valtaa pitäneellä Kansalaisfoorumi-puolueella läpi maan, sai historiallisen enemmistön parlamenttiin ja pystyy nyt muodostamaan hallituksen yksin.

Entinen kommunistinen Puola kääntyi rajusti oikealle.

Aivan kaikki eivät ole yhtä innoissaan muutoksesta kuin maanviljelijä Znyk. Laki ja oikeus on eurokriittinen ja kansallismielinen puolue, joka kammoaa turvapaikanhakijoita, vastustaa päästörajoitteita ja haluaa pitää naisten oikeuden aborttiin hyvin rajattuna.

EU:ssa ollaan huolissaan, että Puolan uusi hallitus heittäytyy vielä vaikeaksi.

”On syytäkin olla. Toivon, että uusi hallituksemme toimii niin, että Puolaa kohdellaan jatkossa kumppanina eikä palvelijana”, Znyk kertoo.

Hän ei pidä siitä, miten Saksan liittokansleri Angela Merkel painosti Puolan väistyvän pääministerin Ewa Kopaczin suostumaan turvapaikanhakijoiden jakamiseen EU-maiden kesken. Puola joutuu nyt ottamaan 7 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa.

”Mielestäni meidän ei pidä ottaa muslimeita, koska he eivät sopeudu tänne. Jos otamme joitakin niin sitten kristittyjä sodan jaloista Syyriasta.”

Moni puolalainen jakaa Znykin mielipiteen. 38 miljoonan asukkaan Puola on hyvin homogeeninen maa, jossa ulkomaalainen on osalle yhtä epäilyttävä kummajainen kuin kameramies Znykin navetan pikkupossuille, jotka hakevat kirkuen turvaa emakosta.

Maanviljelijä huomauttaa, että miljoonat puolalaiset ovat joutuneet muuttamaan ulkomaille, koska kotimaa ei kykene tarjoamaan töitä edes heille.

Itse asiassa Puolassa on kuitenkin töitä.

Työttömyysaste on laskenut alle 10 prosenttiin ja talous on kasvanut monta vuotta.

Siksi onkin kummallista, että Laki ja oikeus voitti Kansalaisfoorumin niin ylivoimaisesti.

”Olimme kyllästyneitä heihin. Ihmiset tarvitsivat uusia kasvoja”, Znyk selittää.

Hänen mukaansa kuivuudesta tänä vuonna kärsineitä maanviljelijöitä on vihastuttanut myös se, etteivät he saaneet hallitukselta riittävästi tukea.

Myös eräs toinen on vihainen.

Nuori ja vihainen, kuten journalismin opiskelija Adam Zembrzuski, 23, itseään moneen kertaan kuvailee.

”Talouskasvu ja työttömyysluvut ovat vain tilastoja. Ihmisten pitäisi saada myös samaa palkkaa kuin lännessä”, Zembrzuski sanoo Varsovan Wilson-aukiolla sijaitsevan ravintolan pöydässä.

Puolalaisten keskipalkka on alle tuhat euroa kuussa ennen veroja.

Elintaso on edelleen kaukana suomalaisesta ja saksalaisesta, vaikka Puola onkin itäisen Keski-Euroopan talousveturi.

”En halua karkottaa ulkomaisia sijoittajia ja yrityksiä, sillä he ovat opettaneet Puolalle vapaata markkinataloutta. Mutta en halua heidän kohtelevan puolalaisia orjina”, Zembrzuski kommentoi PiS-puolueen suunnitelmia pistää rajoituksia ulkomaisille kauppaketjuille.

Zembrzuski on malliesimerkki Puolan nuorisosta, joka on kääntynyt arvoissaan entistä vanhoillisempaan ja nationalistisempaan suuntaan.

Hän viittaa useaan kertaan kommunistien rikoksiin ja puhuu ihaillen vuoden 1944 Varsovan kansannoususta natseja vastaan.

”Jälkikommunistit nauravat usein perinteisille arvoille, mutta nuoret puolalaiset kaipaavat niitä.”

Eli mille arvoille oikeastaan?

”Jumala, kunnia ja isänmaa”, Zembrzuski luettelee.

No mitä mieltä hän sitten on esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja siitä, että PiS tulee pistämään hanttiin EU:n päästötavoitteissa?

”Ympäristöä täytyy suojella, mutta en usko, että hiilen polttaminen on pahempi asia kuin Fukushiman ydinonnettomuuden ongelmat.”

Entä abortti?

Kysymys pistää opiskelijan mietteliääksi.

”Raiskaus voi olla peruste abortille. Ja ehkä, jos tyttö on todella nuori.”

ISP-tutkimuslaitoksen tutkija Aleksandra Nizynska pelkää, että PiSin voitto tarkoittaa takapakkia naisten oikeuksissa.

”Meidän täytyy taistella turvataksemme saavutukset.”

Käytännössä Puolassa on jo nyt lähes täysi aborttikielto. Raskauden voi keskeyttää, jos nainen on joutunut raiskatuksi tai äidin henki on vaarassa. Lääkäri voi kuitenkin kieltäytyä abortista ja olla jopa ohjaamatta naista toiselle lääkärille.

Vuonna 2013 Puolassa tehtiin 1 812 laillista aborttia, kun taas laittomia tehdään vuosittain arviolta 50 000.

Kirkolla on suuri vaikutus puolalaisten arvomaailmaan. PiSin voittoa siivitti Nizynskan mukaan kuitenkin paljolti se, ettei Puolassa ole toimivaa vasemmistoa. Vaihtoehtoa etsivillä äänestäjillä ei ollut muuta tietä kuin kääntyä enemmän oikealle.

”Vasemmistolaisuus yhdistetään edelleen kommunismiin, ja siitä syntyy negatiivisia mielleyhtymiä. Siksi Puolassa on vaikeaa luoda uusi vasemmistolainen liike”, Nizynska sanoo.

WOJTEK JARGILO
Journalismiopiskelija Adam Zembrzuski, 23, äänesti myös Laki ja oikeus puoluetta.
Journalismiopiskelija Adam Zembrzuski, 23, äänesti myös Laki ja oikeus puoluetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat