Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Republikaanien ennakkosuosikin Jeb Bushin alamäki syvenee, muut tuskastuivat Donald Trumpin ratkaisuihin

Ulkomaat
 
Donald Trump: kannan joskus asetta
Donald Trump: kannan joskus asetta
Yhdysvaltain republikaaneja riepotellut villi presidenttiehdokas sanoi viimeisimmässä väittelyssä, että voisi tuntea olonsa turvallisemmaksi, jos hänen alaisensa tulisivat aseiden kanssa töihin. Kuva Reuters

Vaaliväittelyssä sanottua

Carly Fiorina: ”En ole ehkä vielä teidän unelmaehdokkaanne, mutta olen Hillary Clintonin pahin painajainen.”

Donald Trump: ”Kannan silloin tällöin asetta, joskus useinkin, mutta haluan olla arvaamaton, jotta ihmiset eivät tiedä, milloin minulla on ase.”

Mike Huckabee: ”Rakastan Donald Trumpia. Minulla on tänään Trump-solmio kaulassa.”

Jeb Bush: ”Jos löydätte demokraatin, joka kannattaa verojen laskemista tai edes 10 dollarin leikkauksia, annan hänelle lämpimän suukon.”

Lindsey Graham: ”Jos haluatte hyvää kaljapolitiikkaa, olen paras ehdokas. Isäni omisti baarin.”

John Kasich: ”Meidän täytyy herätä ja valita joku, joka tietää, miten tätä työtä tehdään.”

Bobby Jindal: ”Vasemmisto muuttaa amerikkalaisen unelman eurooppalaiseksi painajaiseksi.”

Washington. Floridan entisen kuvernöörin Jeb Bushin alamäki tuli entistä selvemmäksi republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevien kolmannessa vaaliväittelyssä varhain torstaina Suomen aikaa. Bush yritti hyökätä sekä monimiljönääri Donald Trumpia että senaattori Marco Rubiota vastaan, jotka molemmat ovat ohittaneet hänet mielipidemittauksissa, mutta sai näpeilleen.

”Sinun pitäisi näyttäytyä työpaikalla. Onko senaatissa ranskalainen työviikko, jossa sinun pitää työskennellä kolme päivää viikossa?”, Bush piikitteli Rubiota, joka on jättänyt useita äänestyksiä senaatissa väliin presidenttikampanjansa takia.

Rubio huomautti, että Bush on nimennyt esikuvakseen senaattori John McCainin vaalikampanjan, jonka takia tämäkin oli paljon poissa senaatista.

”En muista, että olisit koskaan valittanut hänestä”, Rubio vastasi. Hän jatkoi, että ihailee Bushin pitkää poliittista uraa, eikä aio alkaa syytellä häntä.

Bushin vastaus hukkui aplodien alle.

Republikaanien kolmas vaaliväittely Denverissä Coloradossa oli Bushille tärkeä. Hän lähti vaaleihin viime keväänä ennakkosuosikkina, ja viimeistään nyt hänen olisi pitänyt vakuuttaa isokenkäiset tukijansa siitä, että on yhä heidän rahansa arvoinen.

Rahoittajat ovat käyneet levottomiksi, koska Bush on menettänyt kannatustaan ja esiintynyt väittelyissä kankeasti. Trump on leimannut Bushin ”voimattomaksi”, eikä leima ole lähtenyt.

Republikaanien äänestäjät ovat nyt niin vihaisia, että puolue-eliitin suosikki ja presidenttisuvun prinssi on jäänyt pahasti muiden, kiihkeämpien ehdokkaiden jalkoihin.

”Minä en osaa teeskennellä olevani vihainen”, Bush sanoi. Hänestä ei kuitenkaan välittynyt optimistista innostustakaan, vaan hän oli suurimman osan ajasta hämmentynyt ja puolustuskannalla.

Keskiviikon väittelystä saattaakin tulla käännekohta, jossa paljastui, että Bushin mahtisuvun yli 60 vuotta jatkunut kausi Yhdysvaltain politiikan huipulla on lopuillaan.

Sen sijaan Bushin entinen suojatti, floridalaissenaattori Marco Rubio esiintyi väittelyssä vakuuttavasti ja rauhallisesti. Hän korosti vaatimatonta taustaansa baarimikon ja siivoojan poikana ja kertoi, että hänen piti maksaa omat opiskelunsa ja ottaa lainaa. Rubion viesti oli, että hän ymmärtää keskiluokan ahdinkoa, koska on itsekin joutunut lainaamaan eläkerahastostaan perheensä kuluihin.

”Minä en perinyt rahaa”, Rubio huomautti pienenä piikkinä Bushille.

”Minulla on kuitenkin helpompaa kuin monilla muilla, koska palkkani on isompi. Miettikää, kuinka vaikeaa on niillä perheillä, jotka ansaitsevat vähemmän.”

Suuri osa kolmannesta vaaliväittelystä kului siihen, että ehdokas toisensa jälkeen haukkui valtion tuhlaavaisuutta, jonka he lupasivat panna kuriin. Ehdokkaat arvostelivat toistuvasti myös Washingtonin isokenkäisiä ja todistelivat, kuinka heidän verosuunnitelmansa säästäisi keskiluokalta rahaa ja loisi uusia työpaikkoja.

Donald Trump oli vähemmän äänessä kuin aiemmin, ja muiden ehdokkaiden suhtautumisessa näkyi tuskastuminen hänen tarjoamiinsa yksinkertaisiin ratkaisuihin.

”Tämä on hulluutta”, sanoi Ohion kuvernööri John Kasich tarkoittaen Trumpin uhkausta heittää 11 miljoonaa luvatonta siirtolaista ulos maasta ja laskea veroja lisäämättä velkaa.

”Meidän täytyy herätä ja valita joku, joka tietää, miten tätä työtä tehdään!”

Väittelyä edeltäneenä päivänä Yhdysvalloissa julkaistiin uutiskanava CBS:n ja The New York Timesin mielipidemittaus, jossa Trump oli ensimmäistä kertaa pudonnut republikaanien kärkiehdokkaan paikalta. Mittauksen mukaan republikaanien suosituin ehdokas on nyt eläkkeelle jäänyt neurokirurgi Ben Carson. Carsonin hiljainen ja hidas puhetapa erottaa hänet ammattipoliitikoista, mutta jättää hänet myös lavalla muiden varjoon.

Kuten ensimmäisessä vaaliväittelyssä, toimittajat saivat osansa ehdokkaiden arvostelusta. Illan kovimmat aplodit sai texasilaissenaattori Ted Cruz syyttäessään uutiskanava CNBC:n haastattelijoita puolueellisista kysymyksistä ja siitä, etteivät nämä äänestä republikaaneja.

Myös Rubio vertasi median mielipidevaltaa vaalirahaan.

”Demokraateilla on se todellinen superrahoittaja, ja sen nimi on valtamedia”, hän sanoi.

Rubion esiintyminen teki vaikutuksen myös seuraajiin. Entinen sakkimestari Garri Kasparov twiittasi: ”Republikaanien ongelmat ratkeaisivat, jos he saisivat Ben Carsonin liittämään yhteen Marco Rubion aivot ja Donald Trumpin pankkitilin.”

RICK WILKING / Reuters
Marco Rubio (oik.) katseli, kun Jeb Bush puhui republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevien väittelyssä.
Marco Rubio (oik.) katseli, kun Jeb Bush puhui republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevien väittelyssä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat