Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Google aikoo aloittaa”heliumpallointernetin” ensi vuonna

Ulkomaat
 
Google käynnistää ilmapallonetin Indonesiassa ensi vuonna
Google käynnistää ilmapallonetin Indonesiassa ensi vuonna
Google aikoo lähettää ensi vuonna satoja heliumilla täytettyä ilmapalloja useiden kilometrien korkeuteen Indonesiassa. Pallot mahdollistavat internetin käytön harvaan asutuilla alueilla. Tällä videolla esitellään Googlen netti-ilmapallojen lentoon lähettämistä vuonna 2013. Kuva: Google inc.

Hakukoneyhtiö Google aikoo aloittaa Indonesiassa ensi vuonna kokeilun, jonka tavoitteena on saada nopeat internetyhteydet syrjäseuduille heliumpallolaivaston avulla.

Google ilmoitti keskiviikkona solmineensa paikallisten satelliittiyhtiöiden kanssa sopimuksia noin 20 kilometrin korkeuteen nostettavasta palloarmadasta.

Indonesia on oivallinen paikka ”Project Loon”-nimisen heliumpallokokeilun aloittamiseen.

Vain noin kolmanneksella Indonesian 250 miljoonasta asukkaasta on nyt pääsy internetiin, ja yhteydet ovat hitaat.

Indonesia muodostuu tuhansista saarista. Suuri osa saarista on niin viidakkoisia tai vuoristoisia, että niille on hyvin vaikea vetää valokaapeleita tai pystyttää tukiasemia.

Kymmenet miljoonat uudet internetinkäyttäjät tietenkin tarjoavat hakukoneyhtiölle lisää liiketoimintamahdollisuuksia. Google ei nosta palloja taivaalle yksin, vaan mukana on paikallisia tele- ja satelliittiyhtiöitä.

”Toivomme, että Loon tarjoaa lähivuosina huippunopeat internetyhteydet alueille, joilla asuu yli sata miljoonaa indonesialaista”, kirjoitti Project Loonin varatoimitusjohtaja Mike Cassidy blogissaan keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Google aloitti testauksen palloilla kesällä 2013 Uudessa-Seelannissa. Heinäkuussa Sri Lanka ilmoitti solmineensa Googlen kanssa sopimuksen heliumpallojen nostamisesta Intian valtameren ylle.

Project Loon kertoo saavuttaneensa nyt noin 10 megatavun nopeuden sekunnissa.

Noin 20 kilometrin korkeuteen nostettavat pallot ovat 10 kilometriä matkustajalentokoneiden lentokorkeuden ja vaarallisimpien myrskyjen yläpuolella.

Kokeilu on edistynyt nopeasti, Cassidy kertoi Britannian yleisradiolle BBC:lle. Pallojen käyttöikä on noussut vain muutamasta päivästä kuukausiin, ja ennätys on 187 päivää.

Heliumpallointernet teettää paljon työtä, vaikka kokeilu osoittautuisi menestykseksi. Yksi pallo tarjoaa yhteyden alalle, jonka halkaisija on vain noin 40 kilometriä, joten katkeamattoman yhteyden muodostamiseen tarvitaan koko maapallon ylittävä vanne. Googlen mukaan siihen riittää 300 palloa.

Järjestelmä perustuu siihen, että kun tuulet vievät yhtä palloa, tilalle tulee toinen.

Googlella on meneillään myös toinen syrjäseuduille internetiä kehittävä, Titan-niminen projekti, joka tekee tukiasemia aurinkovoimalla lentävistä lennokeista.

Oikaisu kello 12.45: Googlen käyttämät pallot eivät ole kuumailmapalloja vaan heliumpalloja.

Kathy Cooper / Google
Google kokeili ilmapalloprojektiaan Brasiliassa 2014.
Google kokeili ilmapalloprojektiaan Brasiliassa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat