Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Aave”-asteroidi ohittaa Maan pyhäinpäivänä

Ulkomaat
 

Lempinimet ”Suuri kurpitsa” ja ”Aave” saanut asteroidi TB145 viilettää Maan ohi 482 800 kilometrin etäisyydeltä samaan aikaan halloween-juhlinnan kanssa.

Lempinimensä asteroidi on saanut paitsi siitä, että se käy varsin lähellä Maata juuri lauantaina pyhäinpäivän aikaan, myös siitä, että sen ilmestyminen pääsi yllättämään tutkijat, kertoo brittilehti Guardian.

Asteroidi TB145:n lähestyminen havaittiin vasta 10. lokakuuta – siis vain kolmisen viikkoa ennen kuin se saattaisi potentiaalisesti osua Maahan. Siitä, että niin kävisi, ei asiantuntijoiden mukaan ole vaaraa.

Astronomisten etäisyyksien näkökulmasta TB145 käy varsin lähellä Maata. Se ohittaa silti Maan kauempaa kuin Kuu.

Minkään muun näin suuren asteroidin ei odoteta ohittavan Maata näin läheltä ennen vuotta 2027.

Asteroidi oli odotettu yllätys, sanoo asteroiditutkija Mikael Granlund Helsingin yliopistosta.

Tämän kokoluokan asteroideista tunnetaan karkeasti ottaen 40 prosenttia, Granlund sanoo. ”Siksi se, että tämän kokoluokan asteroideja ylipäätään löytyy, ei ole mikään yllätys. Niitä on vielä aika paljon löydettävissä.”

Syy siihen, miksei juuri tätä asteroidia tunnettu, on se, miten kallellaan asteroidin oman kiertoradan taso on suhteessa planeettojen ratatasoon, Granlund selittää.

”Tällä tavalla kallellaan olevat radat on vaikea löytää. Lisäksi tämä asteroidi ei vietä kovin kauaa Maan lähettyvillä. Se tulee vähän kuin puskista.”

Asteroidi etenee hurjaa vauhtia, yli 35 kilometriä sekunnissa.

TB145 on todennäköisesti lähtöisin Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä, Granlund sanoo.

”Jupiter ja Saturnus aiheuttavat asteroidien ratoihin häiriöitä. Häiriöiden seurauksena asteroidin ratojen soikeus alkaa pikkuhiljaa kasvaa. Ja kun radan soikeus kasvaa, voi se yltää myös lähelle Maata.”

Paljain silmin asteroidia ei näe, sanoo Anne Liljeström tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.

”Tämä asteroidi on 40 kertaa himmeämpi kuin paljain silmin nähtävät objektit. Siksi sen havaitsemiseen tarvitaan kaukoputki, jota on myös osattava liikuttaa, sillä asteroidi etenee aika vauhtia. Sen kyllä löytää, jos tietää, mistä ja milloin etsiä”, Liljeström kertoo.

TB145 on varsin suuri, sen halkaisija on 300–400 metriä. Se on siten 20 kertaa suurempi kuin Siperiaan Tšebarkul-järveen vuonna 2013 pudonnut meteoriitti.

Tšeljabinskin meteoriitti säikäytti pahan kerran Tšeljabinskin kaupungin asukkaat räjähtäessään ilmakehässä kaupungin lähellä. Meteoriräjähdyksessä loukkaantui jopa 1 200 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat