Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 50 000 pohjoiskorealaista pakkotyössä ulkomailla

Ulkomaat
 
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Koreaa miehittäneiden japanilaisten hävittyä toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat maan omiin etupiireihinsä. Pohjois-Koreaa hallitsi Neuvostoliitto, etelää amerikkalaiset. HSTV kertoo Pohjois-Korean historian pähkinänkuoressa. Toimittaja: Petteri Tuohinen HS, leikkaus: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Pohjois-Korean hallinto on lähettänyt yli 50 000 maan asukasta ulkomaille pakkotyötä vastaaviin oloihin, kertoo uutistoimisto AFP. YK:n asiantuntija Marzuki Darusman sanoi AFP:n mukaan, että Pohjois-Korea turvautuu enenevissä määrin työvoiman vientiin hankkiakseen valuuttatuloja. Maa on lähettänyt työntekijöitä erityisesti Kiinaan ja Venäjälle.

Darusmanin arvion mukaan vientityöläiset hankkivat Pohjois-Korealle valuuttatuloja vuosittain 1,1–2,1 miljardin euron arvosta. Darusman on laatinut Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteesta selvityksen YK:n yleiskokoukselle. Hän arvosteli, että palkatessaan pohjoiskorealaista pakkotyövoimaa yritykset tulevat osaksi järjestelmää, joka hyväksikäyttää työvoimaa tavalla, jota ei voi hyväksyä.

Valtaosa ulkomailla työskentelevistä pohjoiskorealaisista puurtaa Kiinassa ja Venäjällä, mutta listan mukaan heitä on myös 15 muussa maassa, kuten Algeriassa, Angolassa, Kuwaitissa ja Puolassa. Qatarissa toimiva rakennusyhtiö lähetti tänä vuonna takaisin 90 pohjoiskorealaista, joiden valvojat pakottivat heidät tekemään 12-tuntisia työpäiviä ja pitivät heitä aliravittuina. Selvityksen mukaan yksi työntekijöistä kuoli hirvittävän huonon kohtelun vuoksi.

Ylipäätään Pohjois-Korean surkean huonossa ihmisoikeustilanteessa ei ole havaittu kohentumista, Darusman sanoi AFP:n mukaan. Maan hallinto ylläpitää laajaa vankileirien verkkoa, harjoittaa laajasti pikateloituksia ja kidutusta sekä vangitsee ihmisiä mielivaltaisesti. Darusmanin mukaan ihmisoikeudet puuttuvat maasta lähes täysin. Hän kuitenkin panee merkille, että Pohjois-Koreassa on havaittavissa vähittäisiä muutoksia: kännykät lisääntyvät, pienimuotoista yritystoimintaa viriää ja maahan tuodaan eteläkorealaista musiikkia ja videoita.

Darusman esitti, että YK:n turvallisuusneuvosto veisi Pohjois-Korean Kansainväliseen rikostuomioistuimeen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. AFP:n mukaan Darusmanin esitys kaatunee Pohjois-Korean liittolaisen Kiinan vastustukseen turvallisuusneuvostossa.

Aly Song / Reuters
Pohjoiskorealaiset työntekijät valmistivat jalkapallokenkiä Dandongissa Kiinassa 2012.
Pohjoiskorealaiset työntekijät valmistivat jalkapallokenkiä Dandongissa Kiinassa 2012.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat