Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin pakolais­majoituksissa syttynyt jo ainakin 10 paloa lokakuussa – poliisi epäilee tuhopolttoja

Ulkomaat
 
Useita pakolaiskeskuksia palanut lokakuun aikana Ruotsissa
Useita pakolaiskeskuksia palanut lokakuun aikana Ruotsissa
Ainakin kymmenen pakolaisten vastaanottokeskusta on liekehtinyt lokakuun aikana Ruotsissa. Poliisi epäilee paloja tahallaan sytytetyiksi. Kuva: Reuters.

Tukholma. Ruotsissa jälleen yksi pakolaismajoitus paloi aamuyöstä torstaina. Kyseessä oli jo ainakin kymmenes palo vastaanottokeskuksessa tai sellaiseksi suunnitellussa rakennuksessa lokakuun aikana, käy ilmi uutistoimisto TT:n kokoamista tapauksista.

Tällä kertaa liekeissä roihusi Tjörnarpissa Höörin kunnassa sijaitseva yksintulleille pakolaislapsille suunnattu asumus. Poliisin mukaan joku oli todennäköisesti kaatanut helposti syttyvää nestettä ikkunasta ja sytyttänyt rakennuksen. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

TT NEWS AGENCY / Reuters
Pakolaisten majoitusrakennus paloi Munkedalissa 20. lokakuuta.
Pakolaisten majoitusrakennus paloi Munkedalissa 20. lokakuuta.

Keskiviikkoiltana puolestaan paloi ainakin kolmessa paikassa: sekä yksintulleiden pakolaislasten asumuksessa Lundissa että Färingtoftassa Skånessa sijaitsevalla koululla, jota suunniteltiin pakolaislasten majoitukseksi, kertoi TT. Myös Tukholman ulkopuolella Danderydissä paloi esikoulurakennus, josta kunta oli vastikään päättänyt tehdä pakolaismajoituksen, kertoi SVT.

Palojen syyt eivät ole vielä selviä, mutta useissa tapauksissa poliisi epäilee tuhopolttoa.

Tuhopoltoiksi epäiltyjen palojen aalto herättää nyt suurta huolta Ruotsissa. Tapahtumat muistuttavat pitkälti 1990-luvun alkua, jolloin Ruotsi koki edellisen piikin turvapaikanhakijoiden määrässä. Tuolloin erilaiset iskut pakolaiskeskuksiin olivat ajoittain hyvin yleisiä.

Poliisi kertoi keskiviikkona, että se aikoo ottaa viisi helikopteriaan käyttöön mahdollisten paloalueiden valvonnassa. Helikoptereiden lämpökamerat voivat tunnistaa mahdolliset tekijät myös pimeään yöaikaan, jolloin iskut tavallisesti tapahtuvat. Valvontaa on kiristetty myös muutoin.

”Teemme töitä erittäin järjestelmällisesti ja hitaasti, mutta varmasti silmukka kiristyy syyllisten ympärillä”, sanoi poliisijohtaja Dan Eliasson SVT:n uutisille keskiviikkoiltana.

Eliasson on huolissaan verkossa vellovasta vihasta. Paloja on kiitelty avoimesti tietyillä keskustelufoorumeilla.

”Retoriikka ja äänensävy verkossa tämän kysymyksen ympärillä huolestuttaa minua. Mielestäni jokaisen tulee nyt mennä itseensä ja mietti, miten käyttää sitä sananvapautta, joka meillä on”, hän sanoo.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti keskiviikkona, että se salaa vastedes tiedot vastaanottokeskusten paikoista. Myös sosiaalitoimen valvonnasta vastaava viranomainen IVO kertoi salaavansa rekisterin, jossa kerrotaan pakolaislapsille suunnattujen majoituspaikoista.

TT NEWS AGENCY / Reuters
Pakolaisten majoitukseen kunnostettava Furulidin koulu Göteborgin lähistöllä paloi 18. lokakuuta.
Pakolaisten majoitukseen kunnostettava Furulidin koulu Göteborgin lähistöllä paloi 18. lokakuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat