Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan ja Venäjän velkakiista oikeuteen Lontoossa – kiista muuttamassa jo IMF:n sääntöjä

Ulkomaat
 
Reuters
Ukrainan presidentti Petro Porošenko tapasi Turkmenistanin presidentin Kurbanguly Berdymuhamedovin torstaina Ašgabatissa. Presidentit keskustelivat kaasusta, sillä Ukraina yrittää löytää muita toimittajia Venäjän tilalle.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko tapasi Turkmenistanin presidentin Kurbanguly Berdymuhamedovin torstaina Ašgabatissa. Presidentit keskustelivat kaasusta, sillä Ukraina yrittää löytää muita toimittajia Venäjän tilalle. Kuva: Reuters

Ukraina ja Venäjä ovat päätymässä lontoolaiseen oikeusistuimeen kiistassaan lähes kolmesta miljardista eurosta, joka on osa Venäjän lainasta Ukrainan silloiselle presidentille Viktor Janukovytšille joulukuussa 2013. Ukraina oli asettanut sovulle aikarajaksi torstain, mutta jo ennalta tiedettiin osapuolten olevan liian kaukana toisistaan.

Edes Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vetoomus torstai-iltana ei auttanut, vaan osapuolet ovat päätymässä oikeuteen kiistassa, jota asiantuntijat pitävät merkittävänä ennakkotapauksena. Kiista voi myös muuttaa suhtautumista talousvaikutuksissa oleviin maihin laajemminkin, sillä IMF pohtii sääntöjensä muuttamista kiistan seurauksena.

Kyse on lainasta, josta Venäjän presidentti Vladimir Putin sopi Janukovytšin kanssa Moskovassa pari viikkoa sen jälkeen, kun Janukovytš oli ilmoittanut, ettei allekirjoitakaan yhteistyösopimusta EU:n kanssa. Lainasopimus kiihdytti Kiovassa jo käynnistyneitä mielenosoituksia, jotka johtivat Janukovytšin pakoon helmikuussa 2014.

Tapaamisessa Venäjä lupasi lainata talouskriisissä olleelle Ukrainalle 11 miljardia euroa. Poikkeuksellisesti Venäjä antoi lainan ostamalla joukkovelkakirjoja. Näitä joukkovelkakirjalainoja erääntyy joulukuussa kolmen miljardin euron edestä.

Riita koskee sekä velkasummaa että velan määrittelyä. Koska velka on joukkovelkakirjalainaa, Ukrainan mukaan Venäjä on yksityinen velkoja. Venäjän mielestä kyse on julkisesta lainasta.

Ukraina on jo onnistunut neuvottelemaan useimpien yksityisten velkojiensa kanssa velkojen osittaisesta anteeksiannosta ja velka-ajan pidentämisestä. Ukrainasta pääsi asiasta sopuun suurimman yksityisen velkojan Franklin Templetonin ja useimpien muiden kanssa tässä kuussa. Sopu on salainen, mutta Ukraina ei saanut läpi vaatimustaan 40 prosentin leikkauksesta, uutistoimisto Bloomberg kertoi aiemmin tässä kuussa.

Yksityisten velkojen leikkaukset ovat IMF:n ehto 17 miljardin euron hätälainalle Ukrainalle. Ukraina on lähes vararikossa, joten hätälaina on tärkeä.

Ukraina vaati Venäjää suostumaan samoihin ehtoihin kuin Franklin Templeton. Venäjä on toistuvasti ilmoittanut, ettei se suostu velkojen uudelleenjärjestelyyn eli maksuajan pidennykseen tai lainojen anteeksiantoon vaan edellyttää Ukrainan maksavan lainansa eräpäivänä 20. joulukuuta.

”Venäjän edustajat ovat kertoneet Ukrainan viranomaisille toistuvasti, että Venäjä edellyttää lainan maksua täysimääräisenä ja ajallaan”, Venäjän talousministeri Anton Siluanov sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Siluanovin mukaan Venäjä ryhtyy asianmukaisiin toimiin, mikäli Ukraina ei maksa velkasummaa ajallaan ja kokonaan.

Kiista velan määrittelystä yksityiseksi tai julkiseksi kuulostaa tekniseltä, mutta on olennainen.

”IMF voi lainata rahaa maalle, joka ei ole maksanut yksityisen sektorin lainojaan, jos se kuitenkin neuvottelee niiden hoidosta, mutta ei maalle, joka on jättänyt maksamatta velkojaan julkiselle taholle”, tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta Bofitista kertoi HS:lle elokuussa.

Niinpä kiista voi jäädyttää IMF:n hätäpaketin.

Ukrainan hallitukselle Janukovytšin Putinilta ottaman lainan maksaminen on sisäpoliittisesti kiusallista. Venäjä valtasi Ukrainan Krimin viime vuonna, minkä lisäksi se on tukenut Itä-Ukrainan kapinallisia. Lisäksi Ukrainassa on otettu kiinni venäläissotilaita, vaikka Venäjä kiistääkin lähettäneensä Ukrainaan joukkoja.

Sota on raunioittanut Ukrainan muutenkin heikon talouden, sillä merkittävä osa Ukrainan teollisuudesta on kapinallisten hallitsemilla alueilla. Lisäksi Venäjä sulki markkinansa Ukrainalta.

”Tämä kolmen miljardin taalan laina oli todellisuudessa lahjus Venäjältä, jotta presidentti Viktor Janukovytš keskeyttäisi yhteistyösopimuksen EU:n kanssa”, Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk sanoi Bloombergin mukaan saksalaiselle Handelsblattille viime viikolla.

Hankalassa tilanteessa on myös IMF. Talouslehti The Wall Street Journal kertoi torstaina, että IMF keskustelee muutoksia sääntöihinsä, jotta se voisi jatkaa Ukrainan talouden tukemista, vaikka Ukraina laiminlöisi velkansa Venäjälle. Lehden mukaan Yhdysvallat pohtii sääntömuutoksia, jotta ”Venäjä ei voisi pitää rahastoa panttivankinaan”. Johtokunnan on määrä päättää asiasta marraskuun kokouksessaan.

Tähän asti IMF:ssä on kallistuttu pitämään Putinin antamaa lainaa julkisena, vaikka se on solmittukin kaupallisena.

Sopimus solmittiin Englannin lakien alaisena, miksi oikeutta käydään Lontoossa.

Oikeudessa tullaan todennäköisesti kiistelemään myös siitä, kuuluisiko Venäjän maksaa Ukrainalle korvauksia Krimin valtaaamisesta viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat