Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaaosta lähestyvän Moldovan parlamentti kaatoi EU-mielisen hallituksen

Ulkomaat
 
Reuters
Moldovan pääministeri Valeriu Strelet puhui maan parlamentissa torstaina.
Moldovan pääministeri Valeriu Strelet puhui maan parlamentissa torstaina. Kuva: Reuters

Poliittisessa kriisissä jo pitkään olleen Moldovan hallitus kaatui torstaina, kun enemmistö kansanedustajista äänesti hallituksen epäluottamuksen puolesta.

EU-mielisen pääministerin Valeriu Streletin hallitus oli istunut vain heinäkuulta. Streletistä tuli pääministeri sen jälkeen, kun edellinen pääministeri Chiril Gaburici erosi väärennettyyn lukiotodistukseen liittyvässä skandaalissa.

Tuorein kriisi liittyy valtavaan yli 900 miljoonan euron korruptioskandaaliin pankkisektorilla. Se johti mielenosoituksiin ja entisen pääministerin Vlad Filatin pidätykseen aiemmin tässä kuussa. Filat oli pääministerinä 2009–2013 ja edusti samaa puoluetta kuin Strelet.

Filatin pidätyksen myötä hallitus menetti tarvittavan enemmistönsä parlamentissa, kun demokraattinen puolue veti tukensa hallitukselta. Aiemmin oppositio koostui Venäjän-mielisistä puolueista.

Pienen entisen neuvostotasavallan politiikka on ollut jo kauan jakaantunut EU-jäsenyyttä haluaviin ja niihin, jotka kannattavat lähempiä suhteita Venäjään. Epävakautta lisää Transnistrian jäätynyt konflikti, jonka vuoksi Moldovan hallitus ei hallitse koko maata. Venäjällä on joukkoja Transnistriassa.

Korruptio herättää Moldovassa närää, sillä 3,5 miljoonan asukkaan maa on Euroopan köyhimpiä. Yli 900 miljoonan euron katoaminen on heikentänyt maan valuuttaa ja heikentänyt elintasoa sekä vähentänyt EU-mielisten tukea.

”Olen vakavasti huolestunut maani tulevaisuudesta. Selvästikään osalla poliitikoista ei ole mitään halua ylläpitää pienintäkään vakautta”, Strelet sanoi viimeisessä puheessaan pääministerinä AFP:n mukaan.

”He haluavat kaaosta, siksi he kannattivat hallituksen erottamista.”

Häntä tukenut kansanedustaja Iurie Tap kutsui epäluottamusäänestystä ”Venäjälle edulliseksi poliittiseksi toimeksi”.

Kommunistien puheenjohtaja Violeta Ivanov kuitenkin sanoi hallituksen olleen kyvytön.

”Meillä on ammattitaidottomin hallitus, kassa on tyhjä ja pankkijärjestelmä romahduksen partaalla”, hän sanoi.

”Viime viikkoina pääministeri Valeriu Strelet ei ole työskennellyt hallituksen puolesta vaan on keskittynyt puolustamaan puolueensa johtajaa Vlad Filatia”, demokraattisen puolueen johtaja Marian Lupu puolestaan sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat