Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman runsasväkisin maa haluaa lisää lapsia – ”Väestö­räjähdystä ei ole tulossa”

Ulkomaat
 
Kaupungistuneet kiinalaiset eivät jaksa hankkia useampia lapsia
Kaupungistuneet kiinalaiset eivät jaksa hankkia useampia lapsia
Helsingin Sanomien Kiinan-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen ei usko, että Kiinan yhden lapsen politiikasta luopuminen aiheuttaisi baby boomia. Kaupungistuneiden kiinalaisten mielestä lasten hankkiminen on rasite ja hankaloittaa uran luomista. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS

Yangon / Peking. Maailman runsasväkisin maa Kiina on ilmoittanut löysäävänsä tiukkaa perhesuunnittelupolitiikkaansa luopumalla niin sanotusta yhden lapsen politiikastaan. Kiina antaa kaikille oikeuden tehdä kaksi lasta.

Kiina ilmoitti yhden lapsen politiikan muuttamisesta kahden lapsen politiikaksi torstaina. Asiasta kertoi virallinen uutistoimisto Xinhua, viitaten Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen antamaan julkilausumaan.

Kiinan kommunistinen puolue päätti asiasta vuosittaisessa keskuskomitean täysistunnossa, joka päättyi torstaina.

Politiikan muutoksesta ei kerrottu yksityiskohtia eikä sitä, milloin muutos tulee voimaan. Kiinan on kuitenkin jo pitkään odotettu luopuvan yhden lapsen politiikasta, koska väestö ikääntyy ja Kiina tarvitsee tulevaisuudessa lisää työikäistä väestöä luomaan talouskasvua ja pitämään huolta vanhuksista.

Yli kolme vuosikymmentä voimassa ollut yhden lapsen politiikka on huonontanut Kiinan huoltosuhdetta eli työikäisten määrää suhteessa huollettaviin. Ongelma on alkanut näkyä, kun yhden lapsen politiikan aikana syntyneet ikäluokat ovat tulleet työikään. Työikäinen väestö pieneni ensi kertaa vuonna 2012.

Siirtyminen kahden lapsen politiikkaan ei todennäköisesti tuo kovin merkittävää lisäystä Kiinassa syntyvien lasten määrään.

”On selvää, että vauvabuumia tai väestöräjähdystä ei ole tulossa”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Kiinaan erikoistunut vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

Näin ovat arvioineet monet muutkin asiantuntijat. Yhden lapsen politiikka on koskenut lähinnä kaupunkilaisia.

Kiina otti politiikan käyttöön 1970-luvun lopulla, ja sen jälkeen sitä on asteittain löysätty. Politiikka ei ole koskenut vähemmistökansoja, ja maalla asuvat ovat saaneet tehdä kaksi lasta, jos ensimmäinen lapsi on tyttö. Kiinassa on perinteisesti katsottu, että sukulinja jatkuu vain poikalasten kautta.

Viimeisin muutos yhden lapsen politiikkaan oli kommunistipuolueen päätös syksyllä 2013 sallia kaksi lasta pariskunnille, joiden toinen osapuoli on omien vanhempiensa ainoa lapsi. Ennen sitä molempien piti olla ainoita lapsia.

Monet kaupunkilaiset, joita yhden lapsen politiikka on koskenut, eivät ole erityisen innostuneita hankkimaan lapsia.

Kiinassa useimmat haluavat panostaa lastensa kasvatukseen ja koulutukseen niin paljon kuin mahdollista. Kaupungeissa eläminen ja lasten kasvattaminen on kallista, joten lapsentekoiässä olevasta kaupunkilaissukupolvesta monet panostavat mieluummin kaiken yhteen lapseen.

”Haluaisin, että lapsellani olisi veli tai sisko”, sanoo Kiinan Dezhoun kaupungissa asuva lapseton, 23-vuotias opiskelijanainen neiti Liu. ”Siitä huolimatta en halua tulevaisuudessa enempää kuin yhden lapsen. En usko, että minulla riittäisi energiaa kahdesta lapsesta huolehtimiseen.”

HS tapasi Liun torstai-iltana Myanmarin Yangonissa. Liu halusi esiintyä vain sukunimellään, koska pitää perhesuunnittelua intiiminä asiana.

Yhden lapsen politiikka on ollut myös vakava ihmisoikeusongelma. Se on aiheuttanut esimerkiksi tyttösikiöiden valikoivia abortteja ja pakkoabortteja.

Näitä ongelmia politiikan löysääminen saattaa vähentää. Entistä harvempi kokee tarvetta aborttiin, jos ensimmäinen lapsi osoittautuu ultraäänitutkimuksessa tytöksi.

Vaikka yhden lapsen politiikka muuttuu kahden lapsen politiikaksi, on kyse kuitenkin tiukasta syntyvyyden säännöstelystä valtion päätöksellä.

”Oikeus päättää lasten lukumäärästä tulisi olla pariskunnalla tai naisella, ei valtiolla”, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Kiinan-tutkija Maya Wang puhelinhaastattelussa Hongkongista.

Pekingiläisessä vauvaperheessä uutinen otettiin rauhallisesti vastaan.

“Tämä ei ollut iso yllätys. Päätöstä on jo odotettu Kiinassa”, sanoi 32-vuotias Yang Xiao Li. Äidin sylissä hymyili ja velmuili seitsenkuinen tytär Wang Ai Li.

“Ennen Ai Lin syntymää ajattelin, että kaksi lasta olisi kiva hankkia, jotta heistä olisi toisilleen seuraa. Vauvan saatuani huomasin, kuinka paljon lapsesta on vaivaa. Muutin mieleni. Enää en halua toista lasta.”

Yang Xiao Li ja aviomies Wang Ke Xin, 34, ovat laskeneet, että päivähoitomaksut olisivat Pekingissä 1 000–3 000 yuania eli 150–450 euroa kuussa. Se olisi paljon vanhemmille, joiden yhteenlasketut tulot ovat 15 000 yuania.

Pariskunta on ratkaissut ongelman kuten monet kiinalaisperheet: Wangin äiti Zhang Shan Zhen, 63, on muuttanut poikansa kotiin hoitamaan lapsenlasta. Yang ja Wang puolestaan tukevat taloudellisesti molempien vanhempia.

Yang Xiao Li uskoo, että Kiina muuttuu. “Meidän vanhemmillamme ei ole juuri eläkettä, mutta meidän eläkkeemme tulee olemaan sen verran hyvä, ettemme odota lapseltamme tukea. Emme tarvitse siis enempää lapsia.”

Oikaisu kello 8.20: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että Kiina olisi maailman toiseksi runsasväkisin maa. Se on kuitenkin runsasväkisin.

Maija Tammi
Yang Xiao Lin aviomiehen äiti Zhang Shan Zhen muutti nuoren pariskunnan luokse auttaakseen heitä pienen Wang Ai Lin hoidossa.
Yang Xiao Lin aviomiehen äiti Zhang Shan Zhen muutti nuoren pariskunnan luokse auttaakseen heitä pienen Wang Ai Lin hoidossa.
Peter Charlesworth / Light Rocket
Juliste muistutti perhesuunnittelun tärkeydestä Kiinan Chengdussa vuonna 1985.
Juliste muistutti perhesuunnittelun tärkeydestä Kiinan Chengdussa vuonna 1985.
Maija Tammi
Wang Ke Xin sylissään seitsenkuinen tytär Wang Ai Li.
Wang Ke Xin sylissään seitsenkuinen tytär Wang Ai Li.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat