Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jeb Bushin lopun alku – Bushien valtakausi on katkeamassa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Vuonna 1952 Helsingissä pidettiin olympialaiset, ja Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi. Yhdysvalloissa connecticutilainen pankkiiri Prescott Bush nousi ensimmäistä kertaa senaattiin.

Siitä alkoi Bushin mahtisuvun kausi Yhdysvaltain politiikan huipulla. Sekä Prescott Bushin pojasta George H.W. Bushista että pojanpojasta George W. Bushista tuli presidenttejä.

Nyt näyttää siltä, että Bushien valtakausi katkeaa. Keväällä Jeb Bush oli ennakkosuosikki puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Syksyllä hänen kannatuksensa on laskenut, ja tukijat käyneet kärsimättömiksi. Republikaanien kolmannessa vaaliväittelyssä keskiviikkona Bush esiintyi ponnettomasti. Kasvoilta saattoi lukea tyrmistyksen: mitä täällä tapahtuu?

Samaa ihmettelee 91-vuotias George H. W. Bush. The New York Times -lehden mukaan isä-Bush seuraa poikansa vaalikampanjaa kotonaan Houstonissa ja heittää televisiota kengällä, kun kilpakumppani Donald Trump solvaa Jebia. ”Vanhenen ihan oikeaan aikaan”, on presidentti Bush todennut ystävälleen.

Republikaanipuolue on muuttunut radikaalisti Bush vanhemman ajoista. Silloin puoluetta hallitsi valkoisten herrasmiesten sisäpiiri, joka oli käynyt samoja sivistysyliopistoja ja tunsi Euroopan. Nyt republikaanien rahvas hurraa Donald Trumpin törkeyksille ja vannoo kostoa sille eliitille, jota Bushit edustavat.

Puolue on kaapattu sisältäpäin, ja vanhan vallan on syytäkin vapista.

Kannattaa silti muistaa, että radikaali oikeisto on yhä republikaanipuolueen vähemmistö. Maltilliset republikaanit eivät halua presidenttiehdokkaaksi Trumpin tai neurokirurgi Ben Carsonin kaltaista ulkopuolista. Kehen he panevat rahansa, jos usko Jeb Bushiin karisee?

Todennäköisin vastaus on floridalainen Marco Rubio. Puolue-eliitti voi lohduttautua sillä, että Rubio on sentään senaattori. Kenttäväkeä taas miellyttää se, että hän on köyhästä kodista ja kunnon konservatiivi.

Radikaalit ja uskovaiset taas linnoittautuvat esivaaleissa Trumpin, Carsonin tai texasilaissenaattori Ted Cruzin taakse.

Demokraateilla on syytä toivoa republikaanien räyhäryhmän voittoa. Kun katsoo Marco Rubiota lavalla, näkee karismaattisen ja aidon tuntuisen ihmisen – uuden Barack Obaman. Hillary Clinton hävisi hänelle kerran, ja Rubiolle hän voisi hävitä toisen.

Donald Trump: kannan joskus asetta
Donald Trump: kannan joskus asetta
Yhdysvaltain republikaaneja riepotellut villi presidenttiehdokas sanoi viimeisimmässä väittelyssä, että voisi tuntea olonsa turvallisemmaksi, jos hänen alaisensa tulisivat aseiden kanssa töihin. Kuva Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat