Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ei saa pakolais­päätöksiään käytäntöön

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger / Reuters
Pakolaisia matkalla kohti Itävallan rajaa Hegyeshalomissa Unkarissa 23. syyskuuta.
Pakolaisia matkalla kohti Itävallan rajaa Hegyeshalomissa Unkarissa 23. syyskuuta. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters

EU ei ole saanut monista hätäkokouksista huolimatta pakolaispolitiikkaansa toimimaan käytännössä. Paljon peräänkuulutettua yhteisvastuuta ei ole löytynyt, päin vastoin.

Euroopassa vaeltaa satojatuhansia rekisteröitymättömiä pakolaisia maasta toiseen, sillä ulkorajojen valvonta ei toimi eikä turvapaikanhakijoita saada rekisteröityä ensimmäisissä tulomaissa. Länsi-Balkanin reitillä on koossa kaikki katastrofin ainekset. Maat sysivät pakolaisia omilta rajoiltaan naapurimaihin.

Yksi esimerkki EU:n yhteistoimien jähmeydestä on se, miten hitaasti EU:n sisäiset turvapaikanhakijoiden siirrot Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin ovat alkaneet.

EU-maat ovat päättäneet siirtää kaikkiaan 160 000 turvapaikanhakijaa lähinnä Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin. Suma kuitenkin seisoo.

Italiasta on siirretty joukko eritrealaisia turvapaikanhakijoita Suomeen ja Ruotsiin, ei muuta. EU ei ole saanut vielä sovittua edes sitä, mikä todella on minkäkin maan kiintiö siirrettävistä turvapaikanhakijoista. Siirtojen aikatauluista ei ole mitään tietoa.

Panu Pohjola / Lehtikuva
Italiasta Suomeen siirretyt eritrealaiset turvapaikanhakijat kuljetettiin Tornion järjestelykeskukseen 21. lokakuuta.
Italiasta Suomeen siirretyt eritrealaiset turvapaikanhakijat kuljetettiin Tornion järjestelykeskukseen 21. lokakuuta.

Turvapaikanhakijoiden sisäisillä siirroilla ei tietenkään ratkaista Euroopan pakolaiskriisiä. Kyse on valtavasta kokonaisuudesta: pakolaisten lähtö- ja kauttakulkumaiden kriisien hoidosta, globaalista turvallisuuspolitiikasta, ulkorajavalvonnasta, rahasta, poliittisesta tahdosta – vyyhdestä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Päätös turvapaikanhakijoiden siirroista sai kuitenkin paljon huomioita, ja myös Suomen hallitukselle siirrot aiheuttivat ongelmia. Hallitus vastusti sitä, että komissio halusi määrätä kullekin jäsenmaalle kiintiöt EU:n sisällä siirrettävistä turvapaikanhakijoista. Suomi kuitenkin taipui vapaaehtoiseen pakkoon äänestettyään tyhjää EU-kokouksessa.

Suomen kiintiö on sisäministeriön päivitettyjen ynnäilyjen mukaan ainakin 3 200 turvapaikanhakijaa. Kiintiö voi vielä kasvaa.

Turvapaikanhakijoiden siirroista sovittiin kahdessa eri kokouksessa, ensin heinäkuussa ja sitten syyskuussa.

Heinäkuun kokouksessa sovittiin, että EU jakaa eri maiden kiintiöihin 40 000 turvapaikanhakijaa. Näistä jakamatta on yhä 7 744 paikkaa. Syyskuun kokouksessa päätettiin jakaa vielä 120 000 turvapaikanhakijaa. Jakamatta näistä on 54 000 paikkaa.

Yhteenlaskua siirrettävien määrästä on mutkistanut Unkari. Se sai komissiolta syyskuussa tarjouksen, että Unkarista siirrettäisiin 54 000 turvapaikanhakijaa muihin jäsenmaihin. Unkari kieltäytyi, sillä sen mielestä siirrot vain houkuttelisivat lisää tulijoita Unkariin.

Se, mistä maasta minnekin nämä vielä jakamattomat 54 000 turvapaikanhakijaa siirretään, päätetään myöhemmin. Ruotsi on ilmoittanut, että myös se mielellään jakaisi omia turvapaikanhakijoitaan Kreikan ja Italian tapaan muille EU-maille.

Ruotsi oli ensimmäinen maa, joka otti vastaan siirrettyjä turvapaikanhakijoita. Lokakuussa saapui 19 eritrealaista.

Suomi seurasi perässä. Suomi esitti Italialle toiveen syyrialaisista perheistä, mutta sai 49 yksin tullutta nuorehkoa eritrealaismiestä. Ruotsin toinen erä tulijoita tuli Italiasta samalla lennolla Suomeen tulevien kanssa.

Syy sille, että siirtoja ei ole saatu käyntiin, on siinä, että Italia ja Kreikka eivät ole saaneet pystyy turvapaikanhakijoiden järjestely- ja rekisteröintikeskuksia, niin sanottuja hot spoteja, joista EU-maat niin ikään sopivat kesällä. Turvapaikanhakijoiden rekisteröinti puolestaan on edellytys sille, että heitä voidaan siirtää muihin EU-maihin.

Sitä, ettei järjestelykeskuksia ole saatu toimimaan, ei ole ihan helppo ymmärtää.

Järjestelykeskuksista toimii asiantuntija-arvioiden mukaan edes jotakuinkin kunnolla vasta yksi, keskus Italian Lampedusalla. Kreikan keskusten kuvataan olevan kaaoksessa, jos niitä edes voi kuvata kunnon järjestelykeskuksiksi. Raportit kertovat, että Kreikan keskus Lesboksen saarella on mitoitettu reilulle parille sadalle hengelle, ja esimerkiksi käytössä on vain yksi Eurodac-sormenjälkirekisterin sormenjälkilaite.

Vastuu järjestelykeskuksista on Kreikalla ja Italialla, vaikka EU on luvannut auttaa sekä rahalla että asiantuntija-avulla. Asiantuntijoita ei vielä näy oikein missään – sillä heidän oli pääasiassa tarkoitus toimia rekisteröinnin asiantuntijatehtävissä järjestelykeskuksissa.

Myös Suomi on ilmoittanut Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastolle EASOlle, että käytettävissä olisi kaksi sisäministeriön virkamiestä. Maahanmuuttovirasto lähettää marraskuussa yhden virkamiehen EASO:n tiimeihin.

Asiantuntija-apu tulisi tarpeeseen. Ilman pakolaisten rekisteröintiä ensimmäisessä tulomaassa ei toimi Dublin-menettely. Rekisteröinti on myös edellytys EU:n sisäisille siirroille. Ilman rekisteröintiä eivät toimi myöskään palautukset, vaikka osalla tulijoista ei ole edellytyksiä saada turvapaikkaa.

Koko Kreikassa on tänä vuonna saatu rekisteröityä vasta hieman yli 50 000 turvapaikanhakijaa, kertovat Kreikan maahanmuuttoviranomaisten tilastot. Siirrettäväksi muihin EU-maihin Kreikka ei ole saanut osoitettu vielä yhtään turvapaikanhakijaa.

Pelkästään lokakuussa Kreikan merirajojen kautta Kreikkaan on tullut arvioilta 140 000 ihmistä. Pääosa Kreikkaan tulijoista rantaa viidelle eri saarelle, Lesbokselle, Samokselle, Kosille, Lerokselle ja Khiokselle. Näillä kaikilla saarilla pakolaisten tilanne on kaoottinen.

Lesboksen vesillä partio myös Rajavartiolaitoksen laiva. Periaatteessa rajavalvontaa siis on – Kreikan ja Frontexin rajavalvojat pelastavat ihmisiä veneistä ja merestä ja saattelevat Kreikan saarille. Mutta sen jälkeen kun tulijat on saatu rantaan, ei juuri mitään tapahdu.

Rajaviranomaisten toimintaa merellä ei helpota Turkin ja Kreikan huonot välit.

EU toimii Välimerellä myös yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa nimissä. EU:n kesällä perustama Välimerellä toimiva Eunavfor Med -operaatio on vielä tiedusteluvaiheessa.

Myös Suomi osallistuu operaatioon. Operaatiolla ei kuitenkaan ole vielä ollut mitään asiaa Libyan vesille, vaikka juuri sieltä ihmissalakuljettajat operoivat. Libya ei EU:ta vesille tahdo, eikä operaatiolla ole YK:n turvaneuvoston valtuutusta.

Jotain vaikutusta operaatiolla kuitenkin on – lähestyvä talvi ja mahdollisesti myös Välimeri-operaatio ovat saaneet salakuljettajat muuttamaan reittejä keskiseltä Välimereltä idemmäs kohti Kreikan saaristoa.

Kysymys kuuluu myös, ovatko operaation partiolaivat itse asiassa osa salakuljettajien bisnesmallia, laivat kun pelastavat keskisellä Välimerellä kiikkerästi kulkevista kumiveneistä pakolaiset ja kuljettavat nämä Italiaan.

Giorgos Moutafis / Reuters
Syyrialaispakolaisten kumivene rantautuu Lesboksen saarelle Kreikkaan 27. lokakuuta.
Syyrialaispakolaisten kumivene rantautuu Lesboksen saarelle Kreikkaan 27. lokakuuta.

Pakolaismäärät ovat valtavia. Tänä vuonna Eurooppaan on tullut YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion mukaan Italian kautta 140 000 ja Kreikan kautta 560 000 pakolaista.

Kreikan kautta Eurooppaan tulee nyt ennätysmäärä pakolaisia päivittäin.

EU toki tietää tilanteen vakavuuden, sekä EU:n sisällä että rajojen ulkopuolella. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti tällä viikolla pakolaiskriisillä olevan kaikki potentiaali siihen, että muuttaa Euroopan poliittista maisemaa perustuksia myöten, huonoon suuntaan.

EU on tehnyt esimerkiksi Turkin kanssa voimallisesti töitä, jotta sotia pakenevat siirtolaiset jäisivät Turkkiin. Turkki perustaa Syyriasta ja Irakista tuleville pakolaisille suuria vastaanottoalueita. Siitä hyvästä EU antaa Turkille rahaa ja nopeuttaa viisumivapautta turkkilaisille matkustajille.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on yrittänyt monin tavoin patistella kaikkia jäsenmaita kantamaan vastuuta pakolaiskriisistä. Yksi merkittävä yritys ratkoa kriisiä nähtiin viime sunnuntaina Brysselissä, jonne Juncker oli kutsunut Länsi-Balkanin reitin maat yhteiseen hätäkokoukseen.

Hätäkokouksen tavoitteena oli saada saada toisiaan syyttelevät Balkanin maat tekemään yhteistyötä. Aikaan saatiin taas joukko tärkeitä päätöksiä muun muassa rajavalvonnan vahvistamisesta ja siitä, miten maat kommunikoivat keskenään päästäessään turvapaikanhakijoita kulkemaan maasta toiseen ja kohti monen määränpäätä Saksaa. Kysymys vain kuuluu, miten ja millä aikataululla päätökset viedään käytäntöön.

Sama pohdinta on edessä EU-maiden oikeus- ja sisäministereillä, jotka kokoontuvat ylimääräisen kokoukseen marraskuun alussa. Miten hyvät päätökset saadaan käytäntöön? Mitä jäsenmaat voivat todella tehdä auttaakseen toisiaan taatusti vielä vuosia jatkuvan pakolaistilanteen ratkomisessa.

Myös sitä voi kysyä, miksi Suomi on ilmoittanut EU:n komissiolle olevansa valmis ottamaan omasta kiintiöstään tänä vuonna vain 200 turvapaikanhakijaa Italiasta ja 100 Kreikasta. Nyt, kun Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on kääntynyt laskuun, Suomi voisi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita omasta kiintiöstään.

Marraskuussa järjestetään myös EU:n ja Pohjois-Afrikan maiden yhteinen muuttoliikehuippukokous Vallettassa Maltalla. Kokous keskittyy pitkälti keskisen Välimeren reitin ongelmiin, ja tavoitteena on saada ihmissalakuljetus loppumaan. EU haluaa nostaa maastalähdön kynnystä ja päästä myös palauttamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita lähtömaihin.

Tarjolla Pohjois-Afrikan maille on niin keppiä kuin porkkanaa. Valmistelussa on 14-sivuinen toimintaohjelma. Maltalla annetaan myös poliittinen julistus. Toivottavasti se ei jää kokouksen konkreettisimmaksi anniksi.

Alessandro Bianchi / Reuters
Joukko Välimeren yli tulleita ihmisiä odottamassa siirtoa pakolaiskeskukseen Lampedusan saarella Italiassa helmikuussa.
Joukko Välimeren yli tulleita ihmisiä odottamassa siirtoa pakolaiskeskukseen Lampedusan saarella Italiassa helmikuussa.
LEONHARD FOEGER
Pakolaisia matkalla kohti Itävallan rajaa Hegyeshalomissa Unkarissa 23. syyskuuta.
Pakolaisia matkalla kohti Itävallan rajaa Hegyeshalomissa Unkarissa 23. syyskuuta.
Alessandro Bianchi / Reuters
Ihmisiä odottamassa siirtoa pakolaiskeskukseen Lampedusan saarella Italiassa helmikuussa.
Ihmisiä odottamassa siirtoa pakolaiskeskukseen Lampedusan saarella Italiassa helmikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat