Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ja Yhdysvallat lieventävät Valko-Venäjän pakotteita

Ulkomaat
 
RIA Novosti / Reuters
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka (kesk.) Kirgisian presidentin Almazbek Atambajevin (vas.) ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Euraasian talouskomission kokouksessa Astanassa lokakuussa.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka (kesk.) Kirgisian presidentin Almazbek Atambajevin (vas.) ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Euraasian talouskomission kokouksessa Astanassa lokakuussa. Kuva: RIA Novosti / Reuters

Sekä EU että Yhdysvallat ovat päättäneet lieventää Valko-Venäjän vastaisia pakotteitaan. Lauantaina voimaan astuvat uudet säännöt ovat ainakin aluksi väliaikaisia, uutistoimisto Reuters kertoo.

Pakotteiden helpottaminen on strateginen muutos suhteessa Valko-Venäjään, jonka autoritäärinen presidentti Aljaksandr Lukašenka on ollut yksi länsimaiden ykkösinhokkeja. Uutena linjana on yrittää lisätä yhteistyötä eristyksen sijaan Venäjän tärkeän liittolaisen kanssa.

Lukašenka on pitkään yrittänyt vuorotellen saada etuja EU:lta ja Venäjältä lähentymällä näitä vuorotellen. Joulukuun 2010 presidentinvaalien jälkeisten massapidätysten seurauksena suhteet EU:hun kuitenkin kylmenivät. Ukrainan kriisin edettyä sodaksi viime vuonna Lukašenka on kuitenkin yrittänyt taas lähestyä länttä.

Virallisesti pakotteiden helpottamista perusteltiin kuuden poliittisen vangin vapauttamisella ja rauhallisesti sujuneilla presidentinvaaleilla aiemmin tässä kuussa. Ne ovat väliaikaisia, sillä Valko-Venäjä ei ole tehnyt mitään demokraattisia uudistuksia.

EU purkaa 170 valkovenäläisen matkustuskiellon ja omaisuuden jäädyttämisen neljäksi kuukaudeksi. Samaksi ajaksi vapautetaan kolmen valkovenäläisen yrityksen omaisuus EU-alueella. Nämä yritykset voivat nyt myös saada rahoitusta Euroopan investointipankilta tai EU:n teknistä tukea.

Yhdysvallat puolestaan sallii rahansiirrot yhdeksälle aiemmin mustalla listalla olleelle valkovenäläisyritykselle puoleksi vuodeksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että valkovenäläisyritykset ovat vähemmän riippuvaisia venäläisestä rahoituksesta.

Aseiden vientikiellot pysyvät voimassa. Samoin voimassa pysyvät pakotteet neljää turvallisuuselinten virkamiestä vastaan. Heitä epäillään osallisuudesta vallanpitäjien vastustajien katoamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat