Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ulkoministeri Wallström pakolaiskriisistä: ”Ajan myötä järjestelmämme romahtaa”

Ulkomaat
 
Useita pakolaiskeskuksia palanut lokakuun aikana Ruotsissa
Useita pakolaiskeskuksia palanut lokakuun aikana Ruotsissa
Ainakin kymmenen pakolaisten vastaanottokeskusta on liekehtinyt lokakuun aikana Ruotsissa. Poliisi epäilee paloja tahallaan sytytetyiksi. Kuva: Reuters.

Tukholma

Ruotsin kantokyvyllä pakolaiskriisissä on rajansa, sanoo Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström, Dagens Nyheterin suuressa haastattelussa.

”Uskon, että useimmat katsovat, ettemme voi pitää yllä järjestelmää, jossa 190 000 ihmistä saattaa saapua Ruotsiin vuosittain. Ajan myötä järjestelmämme romahtaa. Sellaisella vastaanottamisella ei ole kansalaisten tukea. Haluamme, että ne jotka otetaan vastaan, saavat arvokkaan kohtelun”, Wallström sanoo.

Ruotsin maahanmuuttovirasto yli kaksinkertaisti hiljattain arvionsa tänä vuonna tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä. Virasto laskee, että tulijoita voi olla 190 000.

Entinen EU-komissaari Wallström toteaa, että Ruotsilla ei ole hävettävää kriisin hoitamisessa. Sen sijaan hän on pettynyt EU:n toimintaan. Hänen mukaansa Ruotsi aikoo olla vastedes entistä tiukempi, jotta se saisi taloudellista tukea ja helpotusta pakolaiskriisissä.

”Täytyy myöntää, että on ollut hyvin pettymyksellisiä hetkiä viime aikoina. Olen kuullut jäsenmailta sellaisia puheenvuoroja, jotka ovat olleet täysin hämmästyttäviä ja hyvin lannistavia”, hän sanoo täsmentämättä.

Wallström myös syyttää Ruotsin maahanmuuttovastaista puoluetta ruotsidemokraatteja pelon ilmapiirin luomisesta ja välillisesti lukuisista vastaanottokeskusten paloista Ruotsissa. Kymmenkunta turvapaikanhakijoiden majoitusta on palanut yksinomaan lokakuun aikana epäillyissä tuhopoltoissa, mikä aiheuttaa nyt suurta huolta ja kysymyksiä siitä, miten leviävään vihaan voidaan puuttua.

”Paloja oli myös, kun otimme vastaan pakolaisia Balkanilta. Tuo kaava on nyt läsnä taas. Vastuu ei ole vähiten ruotsidemokraattien”, Wallström sanoo.

”Heidän retoriikkansa luo pelkoa. Ja ehkä se on myös laukaiseva tekijä sellaiselle ihmiselle, jolla on pahoja ajatuksia ja joka itse on peloissaan.”

Liki päivittäin viime aikoina syttyneitä paloja on kiitelty useilla vihasivustoilla. Ruotsidemokraatteja on arvosteltu laajasti muun muassa siitä, että sen osasto Lundissa levitti verkossa listoja vastaanottokeskusten sijainneista samaan aikaan, kun palot roihuavat ympäri maata.

Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson otti torstaina ensimmäistä kertaa kantaa keskusteluun. ”Kenenkään ei tarvitse ilmaista itseään tavalla, joka vahvistaa vihaa ja pelkoa. Kenelläkään ei ole oikeutta käyttää väkivaltaa. Murhapoltot ja uhkailu ovat törkeää rikollisuutta, josta tulee rangaista”, hän kirjoitti Facebook-sivullansa.

Wallströmin mukaan tämä ei riitä. Hän huomauttaa, ettei Åkesson ota etäisyyttä toimintaan Lundissa.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat