Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guantánamon tunnetuin vanki vapautettiin 13 vuoden jälkeen

Ulkomaat
 
PAUL HACKETT / REUTERS
Shaker Aamerin vapauttamisen puolesta osoitettiin mieltä Lontoossa viime viikolla.
Shaker Aamerin vapauttamisen puolesta osoitettiin mieltä Lontoossa viime viikolla. Kuva: PAUL HACKETT / REUTERS

Viimeinen britti, 46-vuotias Shaker Aamer, on vapautettu Guantánamon pahamaineisesta vankilasta Kuubasta. Vapauttamisen vahvisti Britannian ulkoministeriö.

Aamer ehti olla Guantánamossa vangittuna 13 vuotta ilman, että häntä koskaan syytettiin oikeudessa mistään.

Vankeusaikana Aamerista tuli Guantánamossa eräänlainen vankien luottohenkilö, joka organisoi muun muassa vankien epäinhimillistä kohtelua vastustavia syömälakkoja.

Aameria kuljettava lentokone lähti varhain perjantaina Kuubasta kohti Britanniaa. Aamer on saudi, mutta koska hänen vaimonsa on britti, hänellä on oikeus asua Britanniassa. Aamerin vaimo ja neljä lasta asuvat Britanniassa.

Lokakuun puolivälissä Guantánamossa oli vangittuna 114 ihmistä, joista noin puolet on todettu syyttömiksi jo vuosikausia sitten.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman hallinto ilmoitti syyskuussa, että Aamer vapautetaan 30 päivän kuluessa.

Aamerin puolesta ovat vuosien mittaa kampanjoineet muun muassa monet poptähdet ja Britannian poliitikot kaikista eri puolueista. Vuonna 2013 brittiläinen PJ Harvey julkaisi hänestä kertovan kappaleen Shaker Aamer.

Aamer on syntynyt Saudi-Arabiassa ja opiskellut Yhdysvalloissa. 1990-luvun lopulla hän asettui Britanniaan. Vuonna 2001 Aamer perheineen muutti Afganistaniin työskentelemään islamilaisen kansalaisjärjestön riveissä. Afganistanissa Talebania vastaan taistellut Pohjoisen liitto vangitsi hänet ja myi amerikkalaisille.

Yhdysvallat ja keskustiedustelupalvelu CIA maksoivat epäilyttävistä taistelijoista Afganistanissa ja Pakistanissa palkkionmetsästäjille jopa 5000 dollarin palkkioita todisteista piittaamatta.

Aamer on viettänyt vankeudessa ollessaan vuosia eristyssellissä. Hänen henkisen ja fyysisen terveytensä uskotaan olevan vankeuden seurauksena huono.

Vapauttamista on hidastanut se, että Aamerin on pelätty vapauduttuaan paljastavan Yhdysvalloille kiusallisia tai vaarallisia tietoja vankeusajastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat