Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin Ikea-murhista elinkautinen vankeustuomio

Ulkomaat
 
Scanpix Sweden / Reuters
Poliisi tutki Västeråsin Ikeassa tapahtunutta puukostusta elokuussa.
Poliisi tutki Västeråsin Ikeassa tapahtunutta puukostusta elokuussa. Kuva: Scanpix Sweden / Reuters

Västeråsin Ikeassa elokuussa kaksi ihmistä kuoliaaksi puukottanut 36-vuotias Abraham Ukbagabir on tuomittu elinkautiseen vankeuteen murhista. Tuomio luettiin perjantaina Västmanlandin käräjäoikeudessa.

Eritreasta lähtöisin oleva turvapaikanhakija murhasi 55-vuotiaan naisen ja tämän 28-vuotiaan pojan. Hän oli tätä ennen saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen Ruotsissa.

Ukbagabir on määrä karkottaa Ruotsista sen jälkeen, kun hän on kärsinyt tuomionsa.

Kuluvalla viikolla käynnissä ollut oikeudenkäynti on herättänyt Ruotsissa laajaa huomiota, sillä teko oli raaka ja se ravisteli monien turvallisuudentunnetta. Tekopaikka Ikea on symbolisesti ruotsalaisuuden tyyssija.

Oikeuden istunnoissa turvatoimia oli korotettu. Uhkakuvaa tekijää kohtaan pidettiin kohonneena, kertoi TT.

Tuomio oli syyttäjän vaatimusten mukainen. Miehen asianajaja sen sijaan ajoi rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hän ajoi myös lyhyempää vankeustuomiota.

Oikeudenkäynnin aikana puolustus vetosi muun muassa siihen, ettei tekojen tarkoituksena ollut tappaa.

”Hän tunnustaa iskeneensä veitsellä ja että se johti molempien kuolemaan. Hänen tarkoituksenaan ei kuitenkaan ollut tappaa ketään näistä. Siksi hän kieltää syyllistyneensä murhiin”, sanoi puolustusasianajaja Per-Ingvar Ekblad aiemmin oikeudenkäynnin aikana TT:n mukaan.

Puolustus vetosi myös tekijän psyykkisiin ongelmiin. Oikeuspsykiatrinen tutkimus katsoi, ettei mies kärsi vakavista psyykkisistä ongelmista. Ekblad sanoo kuitenkin Ruotsin radiolle, että tekijällä on jonkinasteisia psyykkisiä ongelmia, ja ettei tutkimus voinut sulkea pois sitä, että mies kärsisi persoonallisuushäiriöstä.

Hän aikoo valittaa tuomiosta.

Tekijä perusteli tekojaan poliisikuulustelujen aikana kielteisellä turvapaikkapäätöksellä. Hän on kertonut vahingoittaneensa ihmisiä, jotta nämä ymmärtäisivät häntä. Hän myös menetti kontrollinsa, kun hän sai tietää, että hän joutuisi lähtemään maasta.

”Pidin Ruotsia omana maanani. Ja kun ajattelin niin, ja sain kielteisen päätöksen, silloin minun oli pakko yrittää puolustaa itseäni”, mies sanoi torstain istunnossa TT:n mukaan.

Hän ei osannut antaa selvää vastausta siihen, miksi hän hyökkäsi ihmisiä vastaan. Hän totesi vain haluavansa ”sopua ja rauhaa”.

Ruotsissa on tapauksen oikeuskäsittelyn aikana käyty keskustelua Ikea-murhien ja Trollhättanissa vastikään tapahtuneiden murhien yhteyksistä ja eroavaisuuksista. Trollhättanin tapaukset nimettiin rasistisiksi vihateoiksi toisin kuin Ikea-murhat.

Syyttäjä Eva Morén totesi aiemmin viikolla, ettei Ikea-murhissa ole osoitettavissa olevaa vihamotiivia.

”Mikään tässä tapauksessa ei puhu sen puolesta, että epäilty olisi mennyt ihon värin mukaan, vaan tässä on kyse ennemminkin satunnaisesti valituista uhreista. Trollhättanissa on löydetty tietoja, jotka viittaavat siihen, että tekijän tarkoituksena oli nimenomaan tappaa ulkomaalaistaustaisia”, hän sanoi TT:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat