Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhden lapsen politiikka loppui, perhe-elämään kajoaminen jatkuu

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.
Kaupungistuneet kiinalaiset eivät jaksa hankkia useampia lapsia
Kaupungistuneet kiinalaiset eivät jaksa hankkia useampia lapsia
Helsingin Sanomien Kiinan-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen ei usko, että Kiinan yhden lapsen politiikasta luopuminen aiheuttaisi baby boomia. Kaupungistuneiden kiinalaisten mielestä lasten hankkiminen on rasite ja hankaloittaa uran luomista. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS
Fakta

Yhden lapsen politiikka alkoi 70-luvun lopulla

 Kiina päätti 1970-luvun lopulla rajoittaa väestönkasvua sallimalla pariskunnille vain yhden lapsen.

 Vuosien varrella sääntöä on lievennetty. Ylimääräisistä lapsista on joutunut maksamaan tuntuvia sakkoja.

 Yhden lapsen politiikka on johtanut muun muassa valikoiviin abortteihin ja miesten yliedustukseen, sillä Kiinassa suositaan poikalapsia.

 Paikoin politiikkaa on toteutettu myös pakkoabortein.

 Torstaina Kiinan valtionmedia kertoi, että kaikki pariskunnat saavat vastedes hankkia kaksi lasta

Kiinan kommunistipuolueen torstainen ilmoitus otettiin maailmalla vastaan paljolti toteamalla, että Kiinan kuuluisa yhden lapsen politiikka lakkaa. Se on totta, mutta se ei tarkoita, että itse perhesuunnittelupolitiikka lakkaisi.

Yhden lapsen politiikka vain muuttuu kahden lapsen politiikaksi.

Valtion sanelema perhesuunnittelu on puuttumista elämän yksityisimpään alueeseen, perhe-elämään. Käytännössä siitä seuraa monenlaista.

Seurauksena yhden lapsen politiikasta on ollut esimerkiksi pakkosterilointeja, joita paikallisviranomaiset ovat joillakin Kiinan alueilla vaatineet naisilta, kun nämä ovat synnyttäneet kaksi lasta. Politiikka on pakottanut myös keskeyttämään suunnittelemattomia raskauksia, vaikka perheillä olisi ollut halua ja täydet edellytykset synnyttää ja kasvattaa lapsi.

Tänä syksynä Kiinassa nousi häly esimerkiksi tapauksesta, jossa kahdeksannella kuukaudella raskaana olleen naisen kerrottiin harkitsevan aborttia, koska lapsen synnyttäminen olisi aiheuttanut hänen poliisina työskentelevälle miehelleen työpaikan menetyksen.

Maija Tammi
Pekingiläisvauva Wang Ai Li oli isänsä Wang Ke Xinin sylissä kotonaan torstai-iltana. Perhe ei aio hankkia toista lasta, vaikka se nyt olisikin mahdollista.
Pekingiläisvauva Wang Ai Li oli isänsä Wang Ke Xinin sylissä kotonaan torstai-iltana. Perhe ei aio hankkia toista lasta, vaikka se nyt olisikin mahdollista.

Yhden lapsen politiikasta on seurannut myös se, että Kiinan väestöstä on miehiä suurempi osa kuin useimmissa muissa maissa. Tämä johtuu tyttösikiöiden abortoinnista, joka on ollut suhteellisen yleistä, vaikka se on kiellettyä.

Tämän seurauksena Kiinassa etenkin maaseudulla on paljon ylijäämämiehiä, joilla ei ole realistisia mahdollisuuksia löytää itselleen puolisoa. Politiikka on käytännössä vienyt heiltä oikeuden perustaa perhe.

Kiinan perhepolitiikka on muutakin kuin perhekoon sääntelyä. Esimerkiksi avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille on kieltäydytty antamasta hukouta eli asuinpaikkaoikeutta. Ilman sitä lapsella ei ole oikeutta esimerkiksi julkisiin palveluihin kuten koulutukseen.

Kiinassa on ilman hukouta paljon myös avioliitossa syntyneitä lapsia, jotka ovat epäonnekseen sattuneet syntymään vanhemmille, joilla on lapsia jo ennestään. Lapsia pidetään viranomaisilta pimennossa, kun ei haluta maksaa heidän syntymästään aiheutuvia suuria sakkoja tai menettää työpaikkaa virastossa.

Yhden lapsen politiikan muuttuminen kahden lapsen politiikaksi todennäköisesti vähentää monissa perheissä paineita tehdä pakkoabortteja. Se saattaa tulevien vuosikymmenien kuluessa vähentää myös sukupuolijakauman vääristymää, kun entistä harvempi abortoi ensimmäisen lapsensa pelkän tyttöyden perusteella.

Muutos ei kuitenkaan poista näitä ongelmia kokonaan. Uuden politiikan aikana ongelmat vain tulevat eteen vasta toisen tai kolmannen raskauden kohdalla. Kiinan kaupunkilaisista vain harva haluaa tehdä enempää kuin yhden tai kaksi lasta, ongelmat koskettavat entistä harvempaa perhettä, mutta ne ovat silti olemassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat