Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA lähettää ensimmäistä kertaa maajoukkoja Syyriaan

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Isisin lippu liehui Syyrian Jarablusissa elokuussa.
Isisin lippu liehui Syyrian Jarablusissa elokuussa. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Washington

Yhdysvallat aikoo lähettää erikoisjoukkoja Syyriaan taistelemaan äärijärjestö Isisiä vastaan, kertoi uutiskanava CNN perjantaina. Alle 50-miehisen joukon tehtävä on avustaa kurdeja Pohjois-Syyriassa Raqqan alueella ensi viikosta alkaen.

Kyse on merkittävästä muutoksesta Yhdysvaltain Syyrian-politiikassa. Aiemmin presidentti Barack Obama on sanonut, ettei ”amerikkalaisia sotilassaappaita” nähdä Syyrian maaperällä. Toistaiseksi Yhdysvallat on osallistunut Isisin-vastaiseen taisteluun ilmaiskuin sekä aseistamalla ja kouluttamalla kurdeja ja Syyrian opposition joukkoja.

Obaman pidättyväisyys on johtunut siitä, ettei hän ole halunnut Yhdysvaltain sekaantuvan uuteen sotaan Lähi-idässä. Obama lupasi vaalikampanjassaan lopettaa Irakin ja Afganistanin sodat, joissa kuoli tuhansia amerikkalaisia ja satojatuhansia paikallisia.

Valkoisesta talosta yritettiinkin perjantaina vähätellä Yhdysvaltain roolia ja vakuuttaa, ettei alkamassa ole uusi Irakin sota. Amerikkalaisjoukkojen tehtävä on pääasiassa neuvoa ja auttaa kurdeja, ei taistella etulinjassa, vaikka näinkin saattaa tapahtua.

”Presidentti Obaman mielestä hyökkäys Irakiin ei palvellut Yhdysvaltain etuja, emmekä me halua tehdä mitään sellaista uudestaan”, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Josh Earnest sanoi. ”Strategiamme perustuu siihen, että vahvistamme paikallisten joukkojen taistelukykyä.”

Erikoisjoukot eivät kuitenkaan voi toimia Syyriassa ilman tukea. Joukkojensa suojelemiseksi Yhdysvallat lähettää myös hävittäjiä Incirlikin tukikohtaan Etelä-Turkkiin lähelle Syyrian rajaa.

Muutos Yhdysvaltain politiikassa johtuu siitä, etteivät ilmaiskut ole nitistäneet Isisiä toivotulla tavalla. Paine Obamaa kohtaan on kasvanut, koska Syyrian sodassa on kuollut jo neljännesmiljoona ihmistä, ja Eurooppaa koettelee pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan.

Lisäksi Venäjä ja Iran ovat sekaantuneet sisällissotaan lähettämällä joukkoja tukemaan Syyrian diktaattori Bashar al-Assadia, josta Yhdysvallat haluaisi eroon. Tämä on saanut republikaanit syyttämään Obamaa siitä, että Yhdysvaltain on menettämässä vaikutusvaltaansa Lähi-idässä.

Amerikkalaismedian mukaan Valkoisessa talossa on käyty kiivasta väittelyä siitä, mitä Syyrialle pitää tehdä. Yhdysvallat haluaa välttää tilannetta, jossa sen joukot joutuisivat Syyriassa vastakkain venäläisten kanssa. Yhdysvaltain liittolainen Turkki taas suhtautuu nihkeästi siihen, että Yhdysvallat vahvistaa kurdijoukkoja, koska Turkki pelkää kurdien itsenäistymispyrkimyksiä.

Eri osapuolia yhdistää kuitenkin yhteinen vihollinen, Isis. Sen nujertaminen on ensimmäinen tavoite, jonka jälkeen Syyrian sodan muut osapuolet ja ulkovallat pääsevät neuvottelemaan pysyvämmästä ratkaisusta Syyriaan.

”Presidentti on tehnyt selväksi, että Irakin ja Syyrian tilanteeseen ei ole sotilaallista ratkaisua. Ratkaisu pitää saavuttaa diplomatian avulla”, Earnest korosti perjantaina

Kurdit sotivat Isisiä vastaan Pohjois- ja Itä-Turkissa, kun taas al-Assadin joukot taistelevat kapinallisia ja Isisiä vastaan pääosin Länsi-Syyriassa. Amerikkalaiset ja venäläiset ovat sopineet pitävänsä toisensa ajan tasalla lentoreiteistä, jotta niiden koneet eivät törmäisi toisiinsa.

Viime viikolla amerikkalaiset ja kurdit yhdistivät voimansa pelastaakseen Isisin vangeiksi joutuneita taistelijoita Irakissa. Operaation seurauksena Yhdysvallat menetti sotilaan Irakissa ensimmäistä kertaa vuoden 2011 jälkeen.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Useita siviilejä kuollut pommituksissa Syyriassa
Useita siviilejä kuollut pommituksissa Syyriassa
Venäjän ilmaiskut Syyriaan ovat tappaneet jo ainakin kuusisataa ihmistä. Heistä noin kolmasosa on siviilejä. Torstaina ilmaisku osui Aleppon provinssissa olevaan Hayanin kaupunkiin. Perjantaina ainakin 40 kuoli torille osuneessa iskussa Doumassa. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat