Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola ei luovuta alaikäisen raiskauksesta tuomittua Roman Polanskia Yhdysvaltoihin

Ulkomaat
 
Kacper Pempel / Reuters
Roman Polanski
Roman Polanski Kuva: Kacper Pempel / Reuters

Krakovalainen tuomioistuin päätti perjantaina, että elokuvaohjaaja Roman Polanskia ei luovuteta Puolasta Yhdysvaltoihin, jossa hänet on tuomittu 13-vuotiaan tytön raiskauksesta.

Polanski, 82, on jo aiemmin myöntänyt syyllistyneensä 13-vuotiaan tytön raiskaukseen vuonna 1977, mutta hän pakeni Yhdysvalloista kovan tuomion pelossa.

Polanskin lakimiesten mukaan oikeudenkäynnin aikana sattui virheitä, ja he pyysivät korkeimmalta oikeudelta asian uutta käsittelyä. He saivat kuitenkin kieltävän vastauksen vuonna 2014.

Yhdysvallat on vaatinut syntyperältään puolalaisen Roman Polanskin luovuttamista. Vuonna 2010 Yhdysvallat pyysi luovutusta myös Sveitsiltä, jossa Polanski oli vuotta aiemmin pidätetty.

Sveitsin viranomaiset pitivät ohjaajaa jalkapannassa ja arestissa lähes vuoden ajan. Sveitsi ei kuitenkaan luovuttanut Polanskia Yhdysvaltoihin.

Polanski on sekä Puolan että Ranskan kansalainen.

Krakovalaisen tuomioistuimen tuoreesta päätöksestä voi vielä valittaa.

”Jos näin käy, tapaus lähetetään käsittelyyn korkeampaan oikeusasteeseen, joka voi joko pitää voimassa paikallisoikeuden päätöksen, hylätä sen tai lähettää sen uudelleen käsittelyyn”, kertoi krakovalaisen tuomioistuimen tiedottaja Beata Gorszczyk uutistoimisto AFP:lle.

Mahdollisen valituksen hylkäämisen jälkeenkin lopullinen päätös Polanskin luovuttamisesta olisi Puolan oikeusministerin käsissä. Parlamenttivaalit juuri voittaneen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski on sanonut kannattavansa Polanskin luovuttamista.

Hänen mielestään ketään ei pitäisi suojella alaikäiseen kohdistuneen rikollisen teon seuraamuksilta vain kuuluisuuden ja arvostetun aseman takia.

Nykyisin Ranskassa asuva Polanski oli AFP:n mukaan oikeudenkäynnin aikana Krakovassa, mutta hän ei ”tunnesyistä” ollut paikalla päätöstä julistettaessa.

Paikallismedian mukaan ohjaaja oli odottanut oikeuden päätöstä Krakovan lentokentällä lentokoneessa.

Oscar-palkittu Polanski on ohjannut muun muassa elokuvat Pianisti, Chinatown ja Rosemaryn painajainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat