Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettisopu USA:ssa lisää valtion menoja 80 miljardia dollaria

Ulkomaat
 
Kim Hong-Ji / Reuters
Yhdysvaltain laivaston sotilaita kävelemässä lentotukialus USS Ronald Reaganin kannella torstaina.
Yhdysvaltain laivaston sotilaita kävelemässä lentotukialus USS Ronald Reaganin kannella torstaina. Kuva: Kim Hong-Ji / Reuters

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi perjantaiaamuna Suomen aikaa budjettiehdotuksen kahdelle seuraavalle vuodelle äänin 64-35. Sopu oli tärkeä siksi, että riita rahasta on vaikeuttanut demokraattipresidentti Barack Obaman ja republikaanienemmistöisen kongressin yhteistyötä vuosikausia ja säteillyt lähes kaikkiin muihin päätöksiin.

Hyväksytyn budjettiehdotuksen mukaan liittovaltion menot kasvavat 80 miljardia dollaria seuraavan kahden vuoden aikana. Rahat käytetään puoliksi puolustusmenoihin ulkomailla ja puoliksi investointeihin ja menoihin kotimaassa.

Yhteensä Yhdysvaltain liittovaltion budjetti on noin 4 triljoonaa eli neljä tuhatta miljardia dollaria.

Kongressi on aiemmin määritellyt rajan sille, kuinka paljon budjettimenoja voidaan kasvattaa. Perjantaina syntynyt kompromissi rikkoo tämän kongressin valtion menoihin laatiman kulutuskaton.

Tämän takia monet republikaanit, jotka haluavat vähentää budjettimenoja ja hillitä valtion velkaa, vastustivat sopimusta kiivaasti. The Washington Post -lehden mukaan presidentiksi pyrkivät texasilaissenaattori Ted Cruz sanoi, että budjettisopu on osoitus ”kartellista voimansa tunnossa”. Kartellilla hän tarkoitti budjettisovun neuvotellutta kongressijohtoa.

Karkea yleiskuva Yhdysvalloissa on se, että demokraatit kannattavat lisämenoja ja -veroja, koska he haluavat lisätä tai pitää yllä julkisia palveluja ja sosiaalitukia. Republikaanit haluavat leikata veroja ja vähentää julkisia menoja - paitsi sotilasmenoja.

Budjettisovun yhteydessä demokraattien olikin nieltävä se, että republikaanit halusivat lisätä rahaa ns. hätäsotarahastoon, jolla maksetaan armeijan operaatioita ulkomailla. Myös työkyvyttömyyseläkkeen ja eläkeläisten terveydenhoidon ehtoja kiristettiin.

Budjettisopu takaa sen, että Yhdysvallat voi ottaa lisää velkaa, eikä liittovaltiota uhkaa sulkeminen, kuten syksyllä 2013. Molemmat puolueet myös halusivat rauhoittaa poliittisen tilanteen keskittyäkseen ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain liittovaltion velka on yhteensä 18 triljoonaa eli 18 tuhatta miljardia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat