Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriaan suunnitteilla tulitauko, uusi hallinto ja vaalit – al-Assadin kohtalo epäselvä

Ulkomaat
 
Useita siviilejä kuollut pommituksissa Syyriassa
Useita siviilejä kuollut pommituksissa Syyriassa
Venäjän ilmaiskut Syyriaan ovat tappaneet jo ainakin kuusisataa ihmistä. Heistä noin kolmasosa on siviilejä. Torstaina ilmaisku osui Aleppon provinssissa olevaan Hayanin kaupunkiin. Perjantaina ainakin 40 kuoli torille osuneessa iskussa Doumassa. Kuva: Reuters.
Fakta

Syyrian sodassa monta tekijää

 Syyrian sota jatkuu viidettä vuotta, eikä tilanteen uskota paranevan lähitulevaisuudessa.

 Sodassa on kuollut jo yli 250 000 ihmistä, joista valtaosa hallituksen joukkojen iskuissa.

 Venäjä, Iran ja Hizbollah-järjestö tukevat sodassa maan johtajaa Bashar al-Assadia.

 Yhdysvaltojen johtama liittouma puolestaan pommittaa terroristijärjestö Isisin joukkoja ja tukee

Isisiä vastaan taistelevia kurdeja.

Itävallassa Wienissä käytiin perjantaina kansainvälisiä rauhanneuvotteluja Syyriasta. Yhdysvallat, Venäjä, Iran sekä 14 muuta maata vaativat koko maan kattavaa tulitaukoa. Maat pyytävät YK:ta johtamaan neuvotteluja, joiden tarkoituksena on ”uskottavan” väliaikaishallinnon luominen. Tämän jälkeen Syyriassa olisi tarkoitus uudistaa perustuslakia ja järjestää vaalit, kertoivat uutistoimistot.

Neuvotteluissa olleen Syyrian läheisen liittolaisen Iranin kerrottiin kannattaneen perjantaina ehdotusta, jonka mukaan maan kiistelty johtaja Bashar al-Assad voisi olla vallassa vielä puoli vuotta mahdollisesti järjestettävien vaalien jälkeen. Al-Assadin hallinto ei Wienin perjantaisiin neuvotteluihin osallistunut.

”Iran ei vaadi al-Assadin pysymistä vallassa ikuisesti”, Iranin varaulkoministeri Amir Abdollahian sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Iran on tukenut Syyriaa muun muassa sotilaallisesti, vaikka se kiistääkin lähettäneensä merkittävää määrää sotilaita al-Assadin tueksi.

LEONHARD FOEGER / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) keskusteli Venäjäm ulkoministerin kanssa Wienissä perjantaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) keskusteli Venäjäm ulkoministerin kanssa Wienissä perjantaina.

Rauhanneuvotteluissa huomio on keskittynyt al-Assadin asemaan. Esimerkiksi Yhdysvallat sekä Syyrian rajanaapuri Turkki vaativat tiukasti, ettei Assadilla tule olla mitään roolia maan tulevaisuudessa. Iranin lisäksi al-Assadia on tukenut voimakkaasti Venäjä, joka osallistuu Syyriassa Assadin vastustajien pommittamiseen.

Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää siitä, että venäläisten pommitukset ovat kohdistuneet maltillisen opposition asemiin. Yhdysvallat on toivonut, että sotatoimet kohdistuisivat Isisiin ja muihin äärijärjestöihin.

Assadin presidenttikausi päättyy 2021. Hänen arvioidaan hallitsevan noin neljäsosaa Syyriasta.

Ehdotukset vaalien järjestämisestä sodan repimässä maassa ovat herättäneet hämmästystä. Sota on jatkunut jo yli neljä vuotta. Väkivaltaan on kuollut yli 250 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

”Kuka olisi niin hullu, että Syyrian nykyisissä olosuhteissa kukaan voisi järjestää vaaleja? Bashar al-Assad ja hänen hallintonsa ovat perimmäinen syy terrorismille Syyriassa”, länsimaiden tukeman Syyrian opposition, Syrian National Coalitionin edustaja George Sabra totesi Reutersille.

Neuvotteluiden kanssa samaan aikaan Yhdysvaltojen odotettiin ilmoittavan erikoisjoukkojen lähettämisestä Syyriaan. Amerikkalaislähteiden mukaan sotilaita lähetettäisiin lähipäivien aikana ”alle 50”, kertoivat uutistoimistot.

Erikoisjoukot avustaisivat maltillisia kapinallisia. Yhdysvallat ei ole tähän mennessä halunnut lähettää maajoukkojaan sotaan, vaan se on osallistunut Isis-terroristijärjestön vastaiseen taisteluun lähinnä ilmaiskuilla.

Televisiokanava NBC:n mukaan amerikkalaiset sijoitettaisiin Pohjois-Syyriaan. Ne tukisivat joukkoja, jotka ovat taistelleet uskottavasti Isisiä vastaan.

Maajoukkojen roolin korostamisesta vihjasi Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter jo aiemmin tällä viikolla. Carterin mukaan tavoitteena on tukea ”suoraa toimintaa kentällä”. Esimerkiksi uusista operaatioista Carter mainitsi viimeviikkoisen iskun Irakissa, jossa vapautettiin kymmeniä Isisin vankeja. Operaatiossa kuoli yksi amerikkalaissotilas.

Al-Assadin esikunnasta kommentoitiin Reutersin mukaan perjantaisia neuvotteluita toteamalla, etteivät mitkään poliittiset aloitteet voi toimia, ennen kuin terrorismi on saatu kitkettyä Syyriasta. Al-Assad on toistanut näkemyksensä useasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat