Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki äänestää sunnuntaina – presidentti Erdoğanin mukaan asetelma on ”minä tai kaaos”

Ulkomaat
 
Markus Jokela / HS
Korkutalp Urhal (kesk.) pitää modernin Turkin perustajaa Mustafa Kemal Atatürkia sankarinaan.
Korkutalp Urhal (kesk.) pitää modernin Turkin perustajaa Mustafa Kemal Atatürkia sankarinaan. Kuva: Markus Jokela / HS
Tästä on kyse

AKP tähtää uusintavaaleissa murskavoittoon

 Turkissa järjestetään sunnuntaina uusintavaalit, koska kesäkuisten vaalien jälkeen hallitusta ei saatu muodostettua.

 Islamilainen AKP sai 40,87 prosenttia äänistä, vasemmistolainen CHP 24,95, nationalistinen MHP 16,29 ja kurdimielinen HDP 13,12 prosenttia.

 Gallupien mukaan puolueiden kannatukset eivät ole juuri muuttuneet kesäkuun vaaleista. Tuoreimpien kyselyjen mukaan AKP:n kannatus olisi kasvanut hieman.

Ankara

Mustafa Kemal Atatürkin mausoleumilla Ankarassa ei jää epäselväksi se, kuka tämän kansakunnan isä on. Aukiolle saapuu juhlapäivinä satojatuhansia turkkilaisia.

Atatürkin kuvaan törmää Turkissa kaikkialla: ravintoloiden, firmojen ja virastojen seinillä, t-paidoissa, matkamuistoissa. Atatürk on Turkin Mao ja Che Guevara. Atatürk perusti nykyisen, modernin Turkin vuonna 1923. Atatürk on kansakunnan sankari, joka otti demokratiassa oppia Euroopasta.

Atatürkin mausoleumi on Turkissa kansakunnan pyhää aluetta, jossa tulee käyttäytyä kunnioittavasti. Esimerkiksi tupakkaa ei alueella saa polttaa.

”Atatürk on Turkin suurin johtaja. Hän on johtajamme, ja olen onnellinen siitä, että olen turkkilainen”, kertoo mausoleumiin toista kertaa luokkaretkelle tullut, seitsemännellä luokalla oleva Korkutalp Urhal.

Kun toimittaja haluaa kysyä Urhalilta vertausta nykyiseen presidenttiin Recep Tayyip Erdoğaniin, jutustelu loppuu lyhyeen.

”Kysymys ei ole sopiva”, toteaa opettaja.

Opettajan näkemys kertoo Turkin nykytilasta paljon. Presidentti Erdoğan haluaa johtaa Turkkia yksinvaltaisesti, eikä hänen politiikkaansa tule Turkissa kiistää. Ellei halua vankilaan.

Erdoğan haluaa kansakunnan uudeksi isäksi ja puhuu Atatürkia mukaillen ”uudesta Turkista”. Hän haluaa edustaa uutta, islamistista Turkkia.

Erdoğan on katsonut, että sunnuntaina uusintavaaleissa kyse on ”hänestä tai kaaoksesta”. Erdoğanille hänen oma nimensä on synonyymi Turkille.

Kesäkuun vaaleissa Erdoğanin islamiin juureutuva AK-puolue ei saanut riittävästi ääniä yksinvaltaisen hallituksen muodostamiseksi. Tämä oli suuri pettymys AKP:lle ja Erdoğanille, jotka ovat tottuneet johtamaan lähes 80 miljoonan kansalaisen valtiota yksinvaltaisesti vuodesta 2002.

Vaalivoiton avulla Erdoğan olisi halunnut muuttaa perustuslakia niin, että presidentti olisi saanut enemmän valtaoikeuksia. Jo nyt Erdoğan käyttäytyy kuin uusi perustuslaki olisi voimassa.

Erdoğanin suuruudenhulluus näkyy Turkissa käyville.

Presidentti on rakennuttanut Ankaraan 1 150 huoneen palatsin. Palatsia saa kuvata vain ulkopuolelta sekä lehdistöhuoneesta. HS todisti kuitenkin aiemmin lokakuussa, kuinka palatsin puitteet olivat vertaansa vailla. Käytävillä kasvoi puita ja kullanväriset ovet olivat yli kymmenen metriä korkeat.

Turkki on hämmentävä maa.

Lähes kaikki Turkin kansalaisista ovat muslimeja, mutta perustuslaki vannoo sekularismin nimiin – uskonnon ja valtion erottamiseen toisistaan.

Monet Erdoğanin vastustajista ovat sekularisteja tai ”kemalisteja”, Atatürkin perinnön seuraajia. Erdoğanin vastustajat haluavat kuulua liberaaliin, eurooppalaiseen kulttuurijatkumoon.

Ulusin kaupunginosassa Ankarassa myydään katukaupoissa pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan lähteville tarvikkeita.

Näiltä kaduilta löytyy kannatusta niin islamilaiselle sharia-laille, AKP:lle sekä äärinationalistiselle MHP:lle. Uskonnollisuus on jopa niin väkevää, ettei teehuoneeseen päästetä ”vääräuskoista” sisälle.

Maallista Turkkia kannattavien mukaan AKP on johtanut maata väärään suuntaan oltuaan yksinvaltaisesti johdossa jo 13 vuoden ajan. Puolueen keulahahmon, Erdoğanin, on väitetty sokeutuneen vallasta edistäessään omia valtapyrkimyksiään. Erdoğanin vertaaminen sulttaaniin on tavanomaista. Toisaalta Erdogania on kannattajiensa joukossa kiitetty muun muassa talouskasvusta sekä infrastruktuurin kehittämisestä.

”Äänestän AKP:tä, koska puolue tuo vakauden Turkkiin, eikä tätä maata voi johtaa kuin yksi puolue. Erdoğan on yksi Turkin historian suurimmista johtajista, ja väitteet diktaattorimaisuudesta ovat valheita. Jos hän olisi diktaattori, voisimmeko me edes keskustella näistä asioista”, sanoo kauppias Yicel Şimşek.

Läheisen parfyymikaupan Mehdi Kurdoğluksi esittäytyvä myyjä on toista mieltä Şimşekin kanssa. Hän äänestää äärinationalistista MHP:tä, koska vain he edustavat miehen mukaan ”todellista nationalismia”.

”Kriittisyys on Turkissa tehty rikokseksi, josta joutuu vankilaan. Siksi en halua puhua Erdoganista oikealla nimelläni. Turkissa demokratia koskee vain ihmisiä Erdoğanin ympärillä, ei muita. Turkin oikeusjärjestelmä on tuhottu”, Kurdoğlu sanoo.

Kesäkuisten vaalien jälkeen Turkki on ajautunut umpikujaan. Hallitusta ei saatu muodostettua hallitusta ja tänä sunnuntaina turkkilaiset äänestävät uusintavaaleissa.

Kesäkuun vaaleissa AKP ei kurdimielisen HD-puolueen kannatuksen vuoksi yltänyt enää ensimmäistä kertaa enemmistöön parlamentissa. Tämä oli šokki Erdoğanille, joka on pyrkinyt enemmistön turvin lisäämään valtaa itselleen.

On mahdollista, että sekasorto jatkuu vaalien jälkeen. Mielipidekyselyt ovat ennustaneet vaalituloksen olevan suunnilleen samanlainen kuin kesäkuussa.

Turkin epävakaus tarkoittaa epävakautta myös Euroopalle. Turkilla on pitkä raja sotaa käyvien Syyrian ja Irakin kanssa, ja riippuu pitkälti Turkista, kuinka paljon esimerkiksi turvapaikanhakijoita tulee Eurooppaan. Turkista ei ehkä koskaan tule jäsenyysneuvotteluista huolimatta EU:n jäsentä, mutta maa on turvallisuuden lisäksi tärkeä Euroopalle taloudellisesti.

”Turkin tilanne vaikuttaa Eurooppaan monella tavalla. Se on suuri sääli, koska eurooppalainenkin Turkki on olemassa. Se on vain jäänyt AKP:n projektin jalkoihin. Turkissa on otettu askelia taaksepäin”, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Turkin epävakaus tarkoittaa myös väkivaltaa. Kesän vaalien jälkeen Erdoğan julisti sodan kurdien PKK-järjestöä vastaan.

Arvostelijoiden mukaan sodan tarkoituksena on heikentää kurdimielisen HDP:n kannatusta uusintavaaleissa. Sotatoimet ovat ruokkineet PKK:n terrori-iskuja ja lokakuussa kansakunta pysähtyi, kun Ankarassa rauhamarssille tehdyssä pommi-iskussa kuoli satakunta turkkilaista. HDP:n toimistoja on poltettu ja tuhottu ympäri Turkkia.

HDP puoluetoimistolla Ankarassa syyskuisen tuhopolttoyrityksen jälkiä ei ole saatu vielä kokonaan korjattua.

”Tietysti pelkään itseni ja perheeni puolesta. Kuka tahansa voi hyökätä meitä vastaan”, toteaa puolueen varajohtaja Nazmi Gür.

Gür haluaa uskoa, että tulevien vaalien jälkeen saadaan muodostettua hallitus.

”On olemassa vain pieni mahdollisuus sille, ettei koalitiohallitusta saataisi aikaiseksi. Jos niin kuitenkin kävisi, olisi käsissämme todellinen poliittinen kriisi. Kolmannet vaalit tuskin olisivat mahdolliset”, Gür arvioi.

HDP:ssä Erdoğania syytetään häpeilemättä lähes kaikesta. Gür esimerkiksi katsoo, että tiedusteluviranomaiset tiesivät lokakuun iskusta Ankarassa, mutta eivät tehneet mitään sen estämiseksi.

”Kaikessa on kyse yhdestä miehestä ja hänen vallastaan. Erdogan haluaa hallita kaikkea ja tulla diktaattoriksi.”

Erdoğan on puolestaan vastannut syytteisiin arvioimalla, että Turkissa kansalaiset nauttivat ”demokraattisen parlamentarismin vapauksista” jopa enemmän kuin osassa EU-maita.

Vastustajien mukaan näin ei kuitenkaan ole: esimerkiksi sananvapautta on rajoitettu Turkissa tuntuvasti eikä presidenttiä saa Turkissa arvostella.

Markus Jokela / HS
Mehdi Kurdoğlu haluaisi, että Turkissa noudatettaisiin islamilaista sharia-lakia.
Mehdi Kurdoğlu haluaisi, että Turkissa noudatettaisiin islamilaista sharia-lakia.
Markus Jokela / HS
Kauppias Yicel Şimşekin mukaan AKP on ainoa puolue, joka voi tuoda vakautta Turkkiin.
Kauppias Yicel Şimşekin mukaan AKP on ainoa puolue, joka voi tuoda vakautta Turkkiin.
Markus Jokela / HS
Medi Kurdoğlun (vas.) mukaan Turkin oikeusjärjestelmä on tuhottu.
Medi Kurdoğlun (vas.) mukaan Turkin oikeusjärjestelmä on tuhottu.
Markus Jokela / HS
Kurdimielisen HDP:n varajohtaja Nazmi Gür ei pidä kolmansia vaaleja mahdollisena.
Kurdimielisen HDP:n varajohtaja Nazmi Gür ei pidä kolmansia vaaleja mahdollisena.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat