Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansia tappanut ebola hiipuu, ja Sierra Leonessa ihmiset uskaltavat taas koskettaa toisiaan

Ulkomaat
 
HS:n videoraportti Sierra Leonesta - näin selviytyjät kertovat kokemastaan
HS:n videoraportti Sierra Leonesta - näin selviytyjät kertovat kokemastaan
Pelätty ebola-epidemia hiipuu Länsi-Afrikassa. Sierra Leonessa ei ole todettu uusia sairastuneita viiteen viikkoon. Ebolasta parantuneita kuitenkin pelätään ja syrjitään edelleen. Viruksesta selvinneet kertoivat kokemuksiaan HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpäälle Freetownissa. Toimitus, kuvaus, editointi: Sami Sillanpää / HS

Fakta

 Nykyinen ebolaepidemia alkoi Guinean maaseudulta joulukuussa 2013.

 Ebola tarttuu ruumiineritteistä ja aiheuttaa verenvuotokuumeen.

 Ebolaan on kuollut Länsi-Afrikan Guineassa 2 535, Sierra Leonessa 3 955 ja Liberiassa 4 808 ihmistä.

 Liberia on jo julistettu vapaaksi ebolasta. Sierra Leone julistetaan marraskuun 7. päivänä, ellei uusia tapauksia ilmene.

Kosketus on hyväilevä. Emmanuel Sawyerrin käsi liukuu pitkin Rachel Bonan selkää ja pyöräyttää tanssipartnerinsa ympäri.

Freetownin yö on kuuma, ja tanssilattian ihmiset valuvat hikeä.

Hiki oli vaarallista. Ebolavirus tarttuu ruumiineritteiden kautta. Kun virus alkoi levitä täällä Sierra Leonessa puolitoista vuotta sitten, paniikkiviesti oli ytimekäs: älä koske. Sitä toistettiin radiossa, televisiossa ja kadunvarsien julisteissa. Koulut suljettiin. Yökerhot ja torit ja hiljenivät. Ihmiset lakkasivat kättelemästä.

Da-daa-da-daa! Musiikki yltyy uudelleen avatulla klubilla. Sawyerr uskaltaa jo huudahtaa: ”Viimeinkin – ebola on ohi!”

Hän kumartuu lähemmäs naisystäväänsä. He suutelevat.

Koskettaminen on Länsi-Afrikassa niin tärkeä kunnioitusta osoittava tapa, että kuolleitakin kosketaan. Omaisten kuuluu pestä ruumis.

Nykyinen ebolaepidemia saattoi saada alkunsa kosketuksesta lepakon ja guinealaisen lapsen välillä, sanoo kansainvälinen tutkijaryhmä. Hautajaisissa lasta koskettiin, ja virus tarttui.

Guineasta ebola levisi nopeasti naapurimaihin Liberiaan ja Sierra Leoneen.

Pelko laajeni. Kaukana Suomessakin media kävi ahkerasti kuvaamassa Meilahden sairaalan eristyshuonetta.

Epidemia jäi kuitenkin kolmeen pieneen Länsi-Afrikan maahan, vaikka yksittäisiä tapauksia on ollut muuallakin. Yli 11 000 ihmistä on kuollut.

Nyt Sierra Leonessa ei ole yhtään ebolaan sairastunutta. Jos näin jatkuu vielä viikko, maa julistetaan vapaaksi ebolasta. Guineassa on kolme sairasta. Liberiassa ebola on jo ohi.

Tragedia olisi ollut pahempi, elleivät monet olisi vaarantaneet omaa henkeään.

Sairaanhoitajat Sorie Samura (vas.), Sahr Yokie ja Sewa Mansaray sairastuivat ebolaan, mutta selvisivät. Nyt miehet asuvat yhden huoneen asunnossa, koska heidän perheensä eivät huoli heitä takaisin kotiin.
Sairaanhoitajat Sorie Samura (vas.), Sahr Yokie ja Sewa Mansaray sairastuivat ebolaan, mutta selvisivät. Nyt miehet asuvat yhden huoneen asunnossa, koska heidän perheensä eivät huoli heitä takaisin kotiin.

Sairaanhoitaja Sorie Samura ei ole varma, mikä kosketus se oli. Ehkä se tapahtui silloin, kun hän auttoi tuskissaan ollutta oksentavaa potilasta.

Samura työskenteli Connaught’n sairaalan ”punaisella vyöhykkeellä” pukeutuneena muoviseen suojapukuun.

Kun hän annosteli lääkettä, neula lipsahti. Se meni suojakäsineen läpi ja teki haavan.

”Tiesin heti, että nyt saatoin saada ebolan”, Samura kertoo HS:n haastattelussa.

Samura oli mennyt ebolakeskukseen vapaaehtoisena. Hän on vasta opiskelija mutta joutui etulinjaan, koska sairaanhoitajia, lääkäreitä ja kaikkia auttajia oli liian vähän. Ja nyt ebola levisi hänen elimistössään: lihassärkyä, ripulia, ihottumaa, uuvuttavaa kuumetta.

Ebolakeskuksen sängyssä Samuran tajunta heikkeni.

”Näin näkyjä. Näin ihmisiä, joita en ole koskaan tavannut, kuten isovanhempani. Se oli pelottavinta”, hän sanoo.

Viereisissä sängyissä kuoli ihmisiä. Yhtenä päivänä Samura kuuli tutun äänen. Myös hänen huonetoverinsa Sahr Yokie oli sairastunut, samoin kolmas kämppäkaveri Sewa Mansaray.

Kolme nuorta miestä olivat ryhtyneet vapaaehtoisiksi yhdessä ja nukkuneet saman vuokrahuoneen lattialla. Samura oli tartuttanut parhaat ystävänsä.

Hän ei uskonut selviytyvänsä.

”Olin valmis kuolemaan, koska olin auttanut muita. Olin pelastanut ihmisten henkiä.”

Freetownissa koskettamista on vaikea välttää. Sierra Leonen pääkaupunki on kuhiseva ja kaoottinen. Kaupunki on kauniilla paikalla: edessä Atlantti, takana vihreät kukkulat.

Mutta slummialueilla liian monta ihmistä on ahtautunut saman peltikaton alle. Välissä juoksee avoviemäreitä. Käymälät ja pesutuvat ovat yhteisiä.

Sami Sillanpää / HS
Markkina-alue kuhisee taas ihmisiä Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa, kun ebola-epidemia on hiipumassa.
Markkina-alue kuhisee taas ihmisiä Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa, kun ebola-epidemia on hiipumassa.

Kun ebola saapui Freetowniin, hautausmaa täyttyi nopeasti.

”Meidän täytyi laajentaa useaan kertaan”, sanoo johtaja Abdul Rahman Parker King Tom -hautausmaalla.

Maa hehkuu punaisena. Haudat näyttävät yhä tuoreilta.

Keskemmällä hautausmaata on vanhempi, ruohottunut kukkula. Siellä on Sierra Leonen edellisen tragedian joukkohauta. Sisällissota kesti kymmenen vuotta ja päättyi vuonna 2002.

Taistelu ebolaa vastaan oli erilainen. Kuolleetkin tappoivat. Ruumiit kihisivät virusta. Tartuntojen torjunnassa oli tärkeää, että ihmisiä kiellettiin hautaamasta läheisiään itse. Soita 117!

Ebolahätänumerosta sai tilata ruumiinhakijat. He siirsivät kuolleen muovisäkkiin ja kuljettivat hautausmaalle. Pahimpina päivinä viime vuoden lopulla Parker ja hänen alaisensa, monet heistäkin vapaaehtoisia, hautasivat 60 ruumista päivässä.

Sami Sillanpää / HS
Abdul Rahman Parker työntekijöineen hautasi epidemian aikana 6733 ebolaan tai samankaltaisiin oireisiin kuollutta.
Abdul Rahman Parker työntekijöineen hautasi epidemian aikana 6733 ebolaan tai samankaltaisiin oireisiin kuollutta.

Parker vietti yönsäkin hautausmaalla. Se ei johtunut kuolleista vaan elävistä. Ihmiset kavahtivat ebolahautojen kaivajaa. Naapurit häätivät hänet kotikortteleista. Veli muutti pois kotoa. Vaimo ja kaksi lasta pelkäsivät.

”Minä tein työtäni maani ja sen ihmisten hyväksi. Mutta muut hylkäsivät minut”, Parker sanoo. ”Se satutti, syvältä.”

Hautausmaalla Parker huolehti, että maanmiehet pääsevät lepoon arvokkaasti. Hän tyynnytteli omaisia, jotka olisivat halunneet pestä ja halata ruumiita. Hautoja tuli niin paljon, että ne voitiin merkitä aluksi vain numeroidulla puutikulla.

Raskainta oli kantaa niitä ruumissäkkejä, jotka olivat kevyimpiä.

Rakkaamme Mohamed Kamara, kuusi kuukautta, numero 3103. Ebsim Coomber, yksi vuosi. Mohamed Marrah, kuusi kuukautta.

Haudattu samana päivänä.

Joidenkin lasten vanhemmat kannettiin perässä. Kuka voisi olla lohduttamatta kuolevaa lastaan? Olla koskematta?

Nykyepidemiassa noin 30 prosenttia varmoista ebolatartunnan saaneista on parantunut.

Toivuttuaan verenvuotokuumeesta Samura päätti palata sairaalaan töihin. Kaverit Yokie ja Mansaray tekivät samoin.

”Ihmisiä kuoli edelleen ebolaan. Meidän piti jatkaa taistelua”, Samura sanoo.

Kolmikko on työskennellyt sairaalassa yli vuoden. Vasta viime viikkoina he ovat alkaneet saada palkkaa, noin 140 euroa kuussa.

Ystävykset asuvat rapistuneen puutalon vuokrahuoneessa. Pörisevä tuuletin ei pidä hikeä poissa. Kaikki kolme nukkuvat yhdellä kulahtaneella patjalla.

Perheet ja ystävät alkoivat syrjiä heitä jo silloin, kun he aloittivat työt sairaalassa. Vanhemmat vaativat jättämään työn. Kun Samura palasi kerran sairaalasta kotiin, ovessa oli uusi lukko.

”Perheemme hylkäsivät meidät. Tämä on nyt perheemme”, Samura sanoo kavereistaan.

Ebolasta parantuneet eivät tutkijoiden mukaan ole yleensä riski muille. Mutta pelko ei aina perustu tietoon.

Leimasta kärsi koko Afrikka, vaikka epidemia oli 54 valtiosta kolmessa. Sierra Leone, Liberia ja Guinea eristettiin. Suurin osa lentoyhteyksistä lopetettiin. Ulkomaiset yritykset lähtivät.

Sierra Leone on maailman köyhimpiä maita. Pienestä taloudesta ebolan vaikutukset leikkaavat tänä vuonna viidenneksen, arvioi valuuttarahasto IMF.

Nyt toivon merkkejä ovat Sierra Leonessa pienet arkihetket. Ihmisiä vilisevällä markkinakujalla Mariama Jalloh on kuukausien tauon jälkeen saanut kaupaksi pari käsilaukkua. Ihmiset eivät enää pelkää koskea rahaan.

Ebolasairaalan edessä siivoaja Lamin Kanu tervehtii ystäväänsä: ei enää etäältä käsi sydämellä kuten aiemmin vaan rempseästi kätellen monin eri ottein.

Pölyävällä jalkapallokentällä juniorijoukkue pelaa ensi kertaa vuoden tauon jälkeen. FC Zizo tekee maalin, ja pojat syöksyvät halaamaan maalintekijää.

Mutta vielä ei tiedetä, meneekö ebola kokonaan pois. Liberiaan se palasi hetkeksi.

Mihin pelko päättyy?

”Sitten kun ebola on voitettu, haasteemme on sovittelu”, sanoo sairaanhoitaja Samura.

Hän on jo puhunut vanhempiensa kanssa. Eri asia olisi tyttöystävä. Uusi tutkimus kertoo, että ebolaviruksen jäämiä voi säilyä selviytyneen siemennesteessä jopa yhdeksän kuukautta.

Rakkaudessa kosketaan. Uskotko, että vielä joskus saat koskea niin?

Samura on pitkään hiljaa.

Sami Sillanpää / HS
Ebolasta selvinneet Sorie Samura (vas.), Sahr Yokie ja Sewa Mansaray asuvat nyt yhdessä, koska heidän perheensä hylkäsivät heidät.
Ebolasta selvinneet Sorie Samura (vas.), Sahr Yokie ja Sewa Mansaray asuvat nyt yhdessä, koska heidän perheensä hylkäsivät heidät.
Juliste kehottaa olemaan hylkäämättä lapsia, jotka ovat toipuneet ebolasta. Epidemia on nyt hiipumassa, mutta ebolasta selviytyneihiin kohdistuu yhä paljon syrjintää ja pelkoja Sierra Leonessa.
Juliste kehottaa olemaan hylkäämättä lapsia, jotka ovat toipuneet ebolasta. Epidemia on nyt hiipumassa, mutta ebolasta selviytyneihiin kohdistuu yhä paljon syrjintää ja pelkoja Sierra Leonessa.
Sami Sillanpää / HS
Sierraleonelainen sairaanhoitaja Sahr Yokie sai sairastuneita auttaessaan itsekin ebola-tartunnan mutta selvisi hengissä.
Sierraleonelainen sairaanhoitaja Sahr Yokie sai sairastuneita auttaessaan itsekin ebola-tartunnan mutta selvisi hengissä.
Sami Sillanpää / HS
Ebolan laannuttua tanssiklubit ja yökerhot on taas avattu Freetownissa. Rachel Bona ja Emmanuel Sawyerr tanssivat.
Ebolan laannuttua tanssiklubit ja yökerhot on taas avattu Freetownissa. Rachel Bona ja Emmanuel Sawyerr tanssivat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat