Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat muuttaa strategiaansa Syyrian sodassa

Ulkomaat
 
Useita siviilejä kuollut pommituksissa Syyriassa
Useita siviilejä kuollut pommituksissa Syyriassa
Venäjän ilmaiskut Syyriaan ovat tappaneet jo ainakin kuusisataa ihmistä. Heistä noin kolmasosa on siviilejä. Torstaina ilmaisku osui Aleppon provinssissa olevaan Hayanin kaupunkiin. Perjantaina ainakin 40 kuoli torille osuneessa iskussa Doumassa. Kuva: Reuters.
Fakta

Syyrian sodassa monta tekijää

 Syyrian sota jatkuu viidettä vuotta, eikä tilanteen uskota paranevan lähitulevaisuudessa.

 Sodassa on kuollut jo yli 250 000 ihmistä, joista valtaosa hallituksen joukkojen iskuissa.

 Venäjä, Iran ja Hizbollah-järjestö tukevat sodassa maan johtajaa Bashar al-Assadia.

 Yhdysvaltojen johtama liittouma puolestaan pommittaa terroristijärjestö Isisin joukkoja ja tukee

Isisiä vastaan taistelevia kurdeja.

Washington/Helsinki

Yhdysvallat aikoo lähettää erikoisjoukkoja Syyriaan taistelemaan äärijärjestö Isisiä vastaan, kertoi uutiskanava CNN perjantaina. Alle 50-miehisen joukon tehtävä on avustaa kurdeja Pohjois-Syyriassa ensi viikosta alkaen.

Kyse on merkittävästä muutoksesta Yhdysvaltain Syyrian-politiikassa. Aiemmin presidentti Barack Obama on sanonut, ettei ”amerikkalaisia sotilassaappaita” nähdä Syyrian maaperällä. Toistaiseksi Yhdysvallat on osallistunut Isisin-vastaiseen taisteluun ilmaiskuin sekä aseistamalla ja kouluttamalla kurdeja ja Syyrian opposition joukkoja.

Obaman pidättyvyys on johtunut siitä, ettei hän ole halunnut Yhdysvaltain sekaantuvan uuteen sotaan Lähi-idässä. Obama lupasi vaalikampanjassaan lopettaa Irakin ja Afganistanin sodat, joissa kuoli tuhansia amerikkalaisia ja satojatuhansia paikallisia.

Samaan aikaan Wienissä käytiin kansainvälisiä rauhanneuvotteluja Syyriasta. Yhdysvallat, Venäjä, Iran ja neljätoista muuta maata vaativat koko maan kattavaa tulitaukoa.

Maat pyytävät YK:ta johtamaan neuvotteluja, joiden tarkoitus on uskottavan väliaikaishallinnon luonti. Sen jälkeen Syyriassa olisi tarkoitus uudistaa perustuslaki ja järjestää vaalit, kertoivat uutistoimistot.

Neuvotteluissa olleen Syyrian läheisen liittolaisen Iranin kerrottiin kannattaneen perjantaina ehdotusta, jonka mukaan maan kiistelty johtaja Bashar al-Assad voisi olla vallassa vielä puoli vuotta mahdollisesti järjestettävien vaalien jälkeen.

”Iran ei vaadi al-Assadin pysymistä vallassa ikuisesti”, sanoi Iranin varaulkoministeri Amir Abdollahian uutistoimisto Reutersin mukaan. Iran on tukenut Syyriaa muun muassa sotilaallisesti, vaikka se kiistääkin lähettäneensä merkittävää määrää sotilaita al-Assadin tueksi.

Rauhanneuvotteluissa huomio on keskittynyt al-Assadin asemaan. Esimerkiksi Yhdysvallat ja Syyrian rajanaapuri Turkki vaativat tiukasti, ettei al-Assadilla tule olla mitään roolia maan tulevaisuudessa. Iranin lisäksi al-Assadia on tukenut voimakkaasti Venäjä, joka osallistuu Syyriassa al-Assadin vastustajien pommittamiseen.

Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää siitä, että venäläisten pommitukset ovat kohdistuneet maltillisen opposition asemiin. Yhdysvallat on toivonut, että sotatoimet kohdistuisivat Isisiin ja muihin äärijärjestöihin.

Ehdotukset vaaleista sodan repimässä maassa ovat herättäneet hämmästystä. Sota on jatkunut jo yli neljä vuotta. Väkivaltaan on kuollut yli 250 000 ihmistä, ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

”Kuka olisi niin hullu, että Syyrian nykyisissä olosuhteissa kukaan voisi järjestää vaaleja? Bashar al-Assad ja hänen hallintonsa ovat perimmäinen syy terrorismille Syyriassa”, totesi länsimaiden tukeman Syyrian opposition edustaja George Sabra Reutersille.

Reutersin mukaan al-Assadin esikunnasta kommentoitiin neuvotteluita toteamalla, etteivät mitkään poliittiset aloitteet voi toimia ennen kuin terrorismi on kitketty Syyriasta. Al-Assad on toistanut näkemyksensä useasti.

LEONHARD FOEGER / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) keskusteli Venäjäm ulkoministerin kanssa Wienissä perjantaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (vas.) keskusteli Venäjäm ulkoministerin kanssa Wienissä perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat