Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel ja Kurdistan ovat Lähi-idän salarakkaat

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Kurdistanin autonominen alue Pohjois-Irakissa on sikäli erikoinen Lähi-idän kolkka, että siellä voi nähdä kirjakaupoissa runsaasti Israeliin liittyvää kirjallisuutta.

Enkä tarkoita mitään antisemitististä hölynpölyä vaan asiaproosaa, kuten elämäkertoja Israelin perustajasta David Ben-Gurionista tai ensimmäisestä naispääministeristä Golda Meiristä.

Kurdistan on siinäkin mielessä erikoinen paikka, että siellä voi kuulla ylpeällä äänellä sanottavan: ”Kurdistan on Lähi-idän uusi Israel.”

Eikä tällä viitata Israelin miehityspolitiikkaan vaan Kurdistanin ja lännen läheisiin suhteisiin. Olihan Israel pitkään, varsinkin itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä, länsivaltojen lempilapsi Lähi-idässä.

Terroristijärjestö Isisin vastaisen sodan seurauksena Kurdistanista on tullut samanlainen lemmikki.

Israelin ja kurdien kytkökset eivät pääty tähän. Juutalaiset ja kurdit ovat molemmat suhteellisen pieniä Lähi-idän kansoja, jotka kantavat harteillaan pitkään jatkuneen vainon traumaa. Toinen on onnistunut saamaan oman kansallisvaltion, toinen ei.

Israelilaisilla ja kurdeilla on joskus tapana selittää keskinäistä lukkarinrakkauttaan yhteisillä arvoilla, kuten suhteellisella vapaamielisyydellä tai sukupuolten välisellä tasa-arvolla.

Salarakkaudessa lienee silti enemmän kyse strategisesta rakkaudesta. Yhteiset viholliset yhdistävät.

Otetaan vaikka Isis. Länsimaissa Isisin nousua on pidetty yllättävänä ja jotenkin ainutlaatuisen brutaalina ilmiönä. Kurdistanissa taas moni näkee Isisin lähinnä historiallisen jatkumon uusimpana juonenkäänteenä.

Sieltä ne tulevat. Taas.

Kurdit, joista valtaosa on itsekin muslimeja, muistavat Irakin diktaattorin Saddam Husseinin heitä vastaan käynnistämän al-Anfal-operaation 1980-luvulla. Sotaretki sai nimensä Koraanista. Ruotsi, Norja ja Britannia kutsuivat Saddamin al-Anfalia kansanmurhaksi.

Kurdit muistavat vuosikymmenien syrjinnän ja vainon, johon Turkki ja Iran ovat syyllistyneet tukahduttaessaan heidän itsenäistymisunelmiaan.

Iran, arabit, Turkki. Israelilla ja kurdeilla on täsmälleen samat viholliset.

Israelin ja kurdien kytkös ei ole jäänyt vain teoreettiseksi. Jo 1960-luvulla Israelin salainen palvelu Mossad tuki aseellisesti Irakin kurdijohtajaa Mustafa Barzania taistelussa Bagdadin keskushallintoa vastaan.

Israelissa johtajat ovat korostaneet kurdien oikeutta valtioon. Eikä juutalaisvaltio ole jäänyt toimettomaksi nytkään, kun kurdien peshmergajoukot taistelevat kansainvälisen liittouman keihäänkärkenä Isisiä vastaan.

Sota on ajanut Kurdistanin itsehallinnon vakaviin talousvaikeuksiin. Viime keväänä Kurdistan aloitti ensimmäistä kertaa Bagdadista riippumattoman öljynviennin Turkin kautta ulkomaille.

Ja kukahan on tärkein asiakas?

Israel. Sen tuontiöljystä lähes 80 prosenttia tulee Kurdistanista. Käytännössä Kurdistan pyörittää julkishallintoaan israelilaisella rahalla.

Itsenäisen kurdivaltion syntyminen olisi Israelin strategisten unelmien täyttymys. Maa saisi kumppanin verivihollisena pitämänsä Iranin kylkeen. Eikä siinä kaikki. Ajatellaanpa, että itsenäistyminen alkaisi Irakin Kurdistanista. Se leviäisi muille kurdialueille Turkkiin, Syyriaan ja Iraniin. Kaikilta Israelin päävihollisilta amputoitaisiin palanen.

Vastapuolelta katsottuna Israelin ja kurdien veljeily nähdäänkin hajota ja hallitse -politiikkana, josta Israelia ja länsivaltoja on syytetty vuosikymmenet.

Kurdien on silti syytä miettiä tarkkaan askeleensa Lähi-idän geopoliittisessa kohtalontangossa. Syy selviää vilkaisemalla karttaa. Kurdialueilla ei ole meriyhteyttä. He elävät perinteisten vihollistensa sunniarabien, Iranin ja Turkin saartamana.

Jos kurdit haluavat hyödyntää öljy- ja kaasuvarojaan, on pidettävä lämpimät välit edes yhteen naapuriin: Bagdadiin, Teheraniin, Damaskokseen tai Ankaraan. Israelilla on sentään leppoisa länsinaapuri – Välimeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat