Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhden lapsen politiikka vei ylijäämämiehiltä oikeuden perustaa perhe

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.
Mitro H‰rkˆnen
Kuva: Mitro H‰rkˆnen

Kiinan kommunistipuolueen torstainen ilmoitus otettiin maailmalla vastaan paljolti toteamalla, että Kiinan kuuluisa yhden lapsen politiikka lakkaa. Se ei tarkoita, että itse perhesuunnittelupolitiikka lakkaisi. Yhden lapsen politiikka vain muuttuu kahden lapsen politiikaksi.

Valtion sanelema perhesuunnittelu on puuttumista elämän yksityisimpään alueeseen, perhe-elämään. Seurauksena on ollut esimerkiksi pakkosterilointeja, joita paikallisviranomaiset ovat joillain Kiinan alueilla vaatineet naisilta, kun nämä ovat synnyttäneet kaksi lasta. Politiikka on pakottanut myös keskeyttämään suunnittelemattomia raskauksia, vaikka perheillä olisi ollut halua ja täydet edellytykset synnyttää ja kasvattaa lapsi.

Tänä syksynä nousi häly esimerkiksi tapauksesta, jossa kahdeksannella kuukaudella raskaana olleen naisen kerrottiin harkitsevan aborttia, koska lapsen synnyttäminen olisi aiheuttanut hänen poliisina työskentelevälle miehelleen työpaikan menetyksen.

Politiikasta on seurannut myös se, että Kiinan väestöstä on miehiä suurempi osa kuin useimmissa muissa maissa. Tämä johtuu tyttösikiöiden abortoinnista, joka on ollut suhteellisen yleistä, vaikka se on kiellettyä. Siksi Kiinassa etenkin maaseudulla on paljon ylijäämämiehiä, joilla ei ole realistisia mahdollisuuksia löytää itselleen puolisoa. Politiikka on käytännössä vienyt heiltä oikeuden perustaa perhe.

Kiinan perhepolitiikka on muutakin kuin perhekoon sääntelyä. Esimerkiksi avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille on kieltäydytty antamasta hukouta eli asuinpaikkaoikeutta. Ilman sitä lapsella ei ole oikeutta esimerkiksi koulutukseen.

Kiinassa on ilman hukouta paljon myös avioliitossa syntyneitä lapsia, jotka ovat epäonnekseen sattuneet syntymään jo ennestään lapsia tehneille vanhemmille. Lapsia pidetään viranomaisilta pimennossa, kun ei haluta maksaa heidän syntymästään aiheutuvia suuria sakkoja tai menettää työpaikkaa virastossa.

Yhden lapsen politiikan muuttuminen kahden lapsen politiikaksi todennäköisesti vähentää monissa perheissä paineita tehdä pakkoabortteja. Se saattaa tulevien vuosikymmenien kuluessa vähentää myös sukupuolijakauman vääristymää, kun entistä harvempi abortoi ensimmäisen lapsensa pelkän tyttöyden perusteella.

Muutos ei kuitenkaan poista näitä ongelmia kokonaan. Uuden politiikan aikana ongelmat vain tulevat eteen vasta toisen tai kolmannen raskauden aikana. Kun Kiinan kaupunkilaisista vain harva haluaa tehdä enempää kuin yhden tai kaksi lasta, ongelmat koskettavat entistä harvempaa perhettä. Ne ovat silti olemassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat