Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan itärintama hiljeni – mutta tutkijat varoittavat uudesta leimahduksesta

Ulkomaat
 
Reuters
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailija seurasi, kuinka Ukrainan joukot vetivät sotakalustoaan etulinjasta Luhanskin alueella lokakuun 5. päivänä.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailija seurasi, kuinka Ukrainan joukot vetivät sotakalustoaan etulinjasta Luhanskin alueella lokakuun 5. päivänä. Kuva: Reuters

Ukrainan viranomaiset kertoivat tiistaina ukrainalaissotilaan kuolleen Itä-Ukrainassa kranaattikeskityksessä.

Tieto oli yllätys, sillä se muistutti, kuinka hyvin Itä-Ukrainan syyskuun alussa voimaan astunut tuorein tulitauko Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä on pitänyt. Sitten syyskuun alun Ukraina on ilmoittanut yhteensä viiden sotilaansa kaatumisesta taistelussa.

Vastapuoli raportoi menetyksiään harvemmin, mutta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat ovat raportoineet vain satunnaisista ammuskeluista. Lisäksi osapuolet ovat vetäneet raskasta aseistusta etulinjasta ja kapinallisalueiden kiistellyt vaalitkin on siirretty.

”Nyt on rauhallisempaa aiempaan verrattuna. Konflikti ei kuitenkaan ole ohi, eikä sitä ole ratkaistu”, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik sanoo.

Samoilla linjoilla on Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith.

”Uuden konfliktin mahdollisuus elää”, hän sanoo.

Mutta miksi tilanne on nyt rauhoittunut? Tulitaukoja on yritetty monta kertaa, mutta aina ne ovat epäonnistuneet. Viime vuoden keväällä alkanut sota on vaatinut jo 8 000 uhria ja ajanut lähes kaksi miljoonaa ihmistä kotoaan.

Smith sanoo tilanteen olevan monen asian summa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli lähdössä pitkästä aikaa YK:n yleiskokoukseen, joten kokonaiskuva piti rauhoittaa. Venäläisyleisö alkoi olla kyllästynyt Ukrainasta tuleviin uutisiin, joita televisio rummutti toista vuotta. Turnausväsymyskin alkoi vaivata, ja sotilaallisesti alettiin lähestyä kohtaa, jossa joukkojen pitää lähteä eteenpäin tai tilanne rauhoittaa.

Raik huomauttaa, että EU:lla on edessään päätökset pakotteiden uusimisesta, ja Putin saattaa haluta yrittää vaikuttaa niihin. Venäjä ei myöskään pystynyt saavuttamaan tavoitteitaan, kuten vaikutusvaltaa koko Ukrainaan kapinallisalueiden avulla ja maakäytävää Krimille. Ne olisivat vaatineet selvää sotilaallista lisäpanostusta, jossa riskit ja kulut saattaisivat nousta liian korkeiksi, Raik sanoo.

Nyt on sitten mietintävaihe ja huomio Syyriassa, Raik sanoo. Ja talven tulo saattaa sekin vaikuttaa.

”Sen tämä tilanne vahvistaa, että Venäjällä on kontrolli siihen, mitä Itä-Ukrainassa tapahtuu”, Raik sanoo.

Jotkut ovat selittäneet tilanteen rauhoittumista sillä, että Venäjä olisi saavuttanut tavoitteensa. Ukraina on heikko, sen talous kuralla, inflaatio toiseksi nopein Venezuelan jälkeen ja puheet jäsenyydestä EU:ssa saati sotilasliitto Natossa haudattu. Pääministeri Arseni Jatsenjukin puolueen suosio on hyvinä päivinä vähän toista prosenttia.

Smith ja Raik eivät usko tähän selitykseen.

”Venäjän intressissä ei ole se, että Ukraina heiluu taloudellisesti niin pahasti kuin nyt”, Smith sanoo.

”Kontrolli oli tarkoitus saavuttaa niin, että omat miehet ovat vallassa. Koko Itä-Ukraina-projektin tarkoitus oli aluksi näyttää, että Venäjä saa heilutettua Ukrainaa, minkä piti pelästyttää ukrainalaiset. Ei ollut tavoitteena, että tulisi sota”, hän sanoo.

”Ukrainan sitomisessa Venäjän valtapiiriin on epäonnistuttu. Toinen tavoite on ollut estää Ukrainan länsi-intergraatio, missä on edistytty”, Raik sanoo.

”Mutta jos mietitään tilannetta joulukuussa 2013, kun Venäjä antoi silloin vielä vallassa olleelle presidentti Viktor Janukovytšille ison lainan, niin Venäjän kannalta yhtä hyvään tilanteeseen ei ole ainakaan lähitulevaisuudessa mahdollista päästä”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat