Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Kapinallisryhmä ei voinut pudottaa turmakonetta

Ulkomaat
 
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).

Kaikki 224 koneessa ollutta kuolivat, kun matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla lauantaina aamunkoitteessa. Kansainvälinen tutkijaryhmä on aloittanut turman syyn selvittämisen.

Asiantuntijoiden mukaan näyttää siltä, että kyseessä on ollut tekninen vika tai inhimillinen virhe.

Sunnuntaina venäläismediat kertoivat Venäjän kansallisen ilmailukomitean johtajan Viktor Sorochenkon sanoneen, että kone hajosi jo ilmassa. Siihen viittaa muun muassa se, että koneen osia on löydetty 20 neliökilometrin alueelta.

”Kone hajosi ilmassa ja sen osat ovat levinneet laajalle alueelle”, turmapaikalla vieraillut Sorochenko sanoi venäläistoimittajille.

Sorochenkon mukaan turman syystä on kuitenkin vielä liian aikaista puhua.

Onnettomuutta tutkineet venäläisviranomaiset ovat Venäjän Ria-uutistoimiston mukaan analysoineet polttoainetta, jota turmakone käytti, ja todenneet sen vastanneen vaatimuksia, Reuters kertoo. Interfaxin mukaan miehistö oli vastikään ollut terveystarkastuksessa, eikä mitään eritystä ollut tullut esille.

Lauantaina äärijärjestö Isisiin kytköksissä oleva egyptiläisryhmä sanoi Twitter-viestissään pudottaneensa koneen ”vastauksena Venäjän ilmaiskuille, jotka ovat tappaneet satoja muslimeja Syyriassa”, uutistoimisto Reuters kertoo. Sekä Egyptin että Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet väitteen.

Egyptin pääministerin Sherif Ismailin mukaan asiantuntijat ovat vahvistaneet, etteivät kapinalliset olisi kyenneet pudottamaan 9 000 metrin korkeudessa lentänyttä Airbus 321 -konetta.

Ranskalaisen onnettomuustutkintakeskuksen (BEA) entisen johtajan Jean-Paul Troadecin mukaan taistelijaryhmällä tuskin on hallussaan ohjuksia, joilla voisi pudottaa koneen, joka lentää mainitulla korkeudella.

”Tämä vaatisi koulutettuja ihmisiä ja laitteita, mitä Isisillä ei minun tietojeni mukaan ole”, Troadec sanoi. 

Siinailla toimii useita ääri-islamilaisia kapinallisryhmiä, jotka ovat tappaneet kahden vuoden aikana satoja sotilaita ja poliiseja.

Koneen musta laatikko on löydetty, ja sen tallenteet on lähetetty tutkittaviksi. Saksalainen Lufthansa, Emirates ja Air France ovat kertoneet keskeyttäneensä Siinain ylittävät lennot siihen saakka, kunnes turman syy selviää.

Alustavien tietojen mukaan koneen kapteeni oli pyytänyt lupaa hätälaskeutumiseen, kertoo BBC Egyptin hallituslähteisiin viitaten. Egyptin siviili-ilmailuministeriön mukaan kone ei kuitenkaan lähettänyt hätäsignaalia ennen putoamistaan. Ministeriön mukaan mistään hätätilanteesta ei saatu merkkejä.

Alussa uutisointiin myös, että koneen kapteeni olisi pyytänyt lennonjohdolta reitin muuttamista teknisen vian takia. Egyptin ilmailuministerin Mohamed Hossam Kamalin mukaan tieto ei pidä paikkansa, vaan kommunikaatio oli ollut ”tavanomaista” ennen turmaa. Reutersin mukaan ilmailuministeri sanoi koneen olleen kunnossa, kun se lähti.

Viranomaisten lausunnot eivät kuitenkaan rauhoittaneet arvailuja. Venäjän valtakunnallinen Vesti-uutiskanava kertoi lauantai-iltana ”version teknisestä viasta voimistuvan”. Vesti myös kertoi, että viime viikkoina henkilökunta olisi valittanut turmakoneen moottoreista.

Pelastustyöntekijät kertoivat ensin kuulleensa koneen hylystä loukkuun jääneiden ihmisten ääniä, mutta Egyptin viranomaiset kertoivat myöhemmin, ettei kukaan selvinnyt.

”Näky on lohduton. Maassa on paljon ruumiita, ja moni uhreista on yhä kiinni istuinvöissään”, pelastustyöntekijä sanoi Reutersille lauantaina.

Putoamispaikka on erittäin vaikeakulkuisessa vuoristossa.

”Kone on repeytynyt kahteen osaan. Pienempi osa koneen perässä on palanut, ja suurempi osa on osunut kallioon.”

”Kuulemme monien puhelimien soivan, todennäköisesti uhrien. Turvajoukot keräävät niitä laukkuun”, pelastustyöntekijä kertoi Reutersille.

Ainakin 163 uhria on löytynyt sunnuntaipäivään mennessä, ja heidät on kuljetettu alueen sairaaloihin, kuten Kairoon. Venäjän hätätilaministerin mukaan 120 ruumista ovat valmiina vietäväksi kotimaahan. Kuljetusten odotetaan saapuvan Venäjälle myöhään sunnuntaina tai varhain maanantaiaamuna.

Lentokoneessa oli 217 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö. Matkustajista 17 oli lapsia. Koneessa oli 214 venäläistä, ainakin kolme ukrainalaista ja yksi valkovenäläinen. Useimmat olivat palaamassa lomalta Punaiselta mereltä takaisin Pietariin. Nuorin matkustajista oli 10 kuukauden ikäinen vauva, iäkkäin 77-vuotias.

Venäläisen Kogalymavian kone nousi Sharm el-Sheikhistä lauantaina vähän ennen aamukuutta. Parinkymmenen minuutin kuluttua kone ei ottanut yhteyttä Larnakan lennonjohtoon Kyproksella, kuten sen olisi pitänyt. Pari minuuttia tämän jälkeen kone syöksyi maahan.

Egyptin siviili-ilmailuministeriön mukaan kone oli 9 400 metrin korkeudessa, kun se katosi tutkalta, Reuters kertoo. Kone oli siis lähes matkalentokorkeudessa.

Matkalentokorkeudessa sattuvat onnettomuudet ovat yksi harvinaisimpia mutta tuhoisimpia onnettomuustyyppejä.

Kun isot venäläiset lentoyhtiöt eivät juuri eroa läntisistä, pienemmillä on huono maine turvallisuusasioissa, varsinkin kotimaan reiteillä toimivilla. Syyksi on usein sanottu monien yhtiöiden koneiden korkeaa ikää, mutta Reutersin mukaan asiantuntijat pitävät syinä ennemminkin lentäjien koulutuksen puutteita, toimimattomia lentokenttiä, viranomaisvalvonnan heikkoutta ja turvallisuuden laiminlyöntiä taloussyistä.

Turmakoneella oli ikää runsaat 18 vuotta. Kone oli ollut aiemmin muun muassa turkkilaisen, syyrialaisen ja saudiarabialaisen lentoyhtiön käytössä. Kone läpäisi turvallisuustestit viime vuonna, Metrojet kertoo. Kogalymavia operoi konetta Metrojet-merkin kautta. Venäjän ilmailuviranomaisen Rosaviatsian mukaan ei ole mitään syytä olettaa, että turman syynä olisi ollut tekninen vika tai miehistön virhe.

Kogalymavia-yhtiö puolusti koneen lentäjää, Valery Nemovia, jolla oli 12 000 tuntia lentokokemusta. Niistä 3 860 tuntia hän oli lentänyt Airbus A321 -tyypin koneella. A321 on yksi maailman yleisimmistä keskipitkän matkan matkustajakoneista.

Venäjällä suruliputettiin sunnuntaina koneen uhrien muistoksi. Liput olivat laskettu puolitankoon parlamenttitalolla, Kremlissä ja muissa hallintorakennuksissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi surunvalittelunsa uhrien omaisille ja julisti sunnuntain kansalliseksi suruajaksi.

Peter Kovalev / Reuters
Ihmiset ottivat tiedon lentokoneen putoamisesta järkyttyneinä vastaan. Hätätilaministeriön työntekijöitä oli paikalla Pulkovon lentoketällä Pietarissa.
Ihmiset ottivat tiedon lentokoneen putoamisesta järkyttyneinä vastaan. Hätätilaministeriön työntekijöitä oli paikalla Pulkovon lentoketällä Pietarissa.
Peter Kovalev / Reuters
Ihmiset ottivat tiedon lentokoneen putoamisesta järkyttyneinä vastaan. Hätätilaministeriön työntekijöitä oli paikalla Pulkovon lentoketällä Pietarissa.
Ihmiset ottivat tiedon lentokoneen putoamisesta järkyttyneinä vastaan. Hätätilaministeriön työntekijöitä oli paikalla Pulkovon lentoketällä Pietarissa.
Kim Philipp Piskol / Reuters
Turmakone kuvattuna Antalyassa, Turkissa, 17. syyskuuta.
Turmakone kuvattuna Antalyassa, Turkissa, 17. syyskuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat