Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki palasi yksipuoluevaltaan – Erdoğan vaati maailmaa tunnustamaan tuloksen

Ulkomaat
 
Umit Bektas / Reuters
Kannattajat heiluttivat lippuja AKP:n päämajan edessä Ankarassa.
Kannattajat heiluttivat lippuja AKP:n päämajan edessä Ankarassa. Kuva: Umit Bektas / Reuters
Fakta

AKP olisi halunnut muuttaa Turkin perustuslakia

 Turkin parlamentissa on 550 paikkaa, joten enemmistöön tarvitaan 276 kansanedustajaa. Islamilainen AKP oli turvaamassa enemmistön selvästi 316 kansanedustajan turvin.

 AK-puolue olisi halunnut myös muuttaa Turkin perustuslakia presidenttivaltaisemmaksi. Jotta puolue olisi voinut muuttaa perustuslakia yksin, se olisi tarvinnut 367 kansanedustajaa.

 AKP olisi voinut yrittää muuttaa perustuslakia myös, jos se olisi saanut 330 paikkaa. Silloin perustuslaista olisi pitänyt järjestää kuitenkin myös kansanäänestys.

Konservatiivipuolue AKP nousi selväksi voittajaksi Turkin sunnuntaina järjestetyissä parlamenttivaaleissa. AKP:n äänisaalis oli 49,36 prosenttia, kun lähes kaikki äänet oli laskettu, kertoi turkkilaiskanava CNN Türk.

Etumatka muihin puolueisiin on niin selvä, että islamiin pohjautuva AKP voi muodostaa jälleen hallituksen yksin. Vaalitulos pönkittääkin itsevaltaisuudesta arvostellun presidentti Recep Tayyip Erdoğanin asemaa entisestään.

AKP lisäsi ääniosuuttaan yli kahdeksalla prosentilla, sillä kesäkuussa sen kannatus oli 40.86 prosenttia.

Maanantaiaamuna presidentti Erdoğan antoi ensimmäiset kommenttinsa vaalituloksesta. Hänen näkemyksensä mukaan turkkilaiset äänestivät vakauden puolesta.

”Marraskuun 1. päivä kansallinen tahto ilmaistiin tukena vakaudelle”, Erdoğan sanoi toimittajille käytyään rukoilemassa moskeijassa.

”Olkaamme yhtä, veljiä, ja olkoon koko Turkki yhdessä.”

Samassa yhteydessä Erdoğan ärähti kansainväliselle medialle, joka on arvostellut häntä itsevaltaisuudesta.

”Tämäkö on teidän näkemyksenne demokratiasta”, hän sanoi. ”Nyt Turkissa on päässyt valtaan puolue 50 prosentilla [äänistä]. Koko maailman pitäisi kunnioittaa sitä, mutta en ole nähnyt sellaista kypsyyttä.”

AKP on hallinnut Turkkia yksin vuodesta 2002 lähtien. Se menetti yksinkertaisen enemmistönsä parlamentissa kesäkuun vaaleissa, minkä seurauksena Turkkiin ei saatu muodostettua hallitusta. Siksi turkkilaiset suuntasivat sunnuntaina vaaliuurnille jo toistamiseen tänä vuonna.

AKP:n johtaja, pääministeri Ahmet Davutoğlu vetosi voitonpuheessaan turkkilaisten yhtenäisyyteen repivän vaalirupeaman jälkeen. Hän sanoi puolueensa aikovansa rakentaa ”uutta Turkkia” kaikille kansalaisille.

”Tänään ei ole häviäjiä, vaan voittajia”, Davutoğlu julisti juhliville kannattajilleen kotikaupungissaan Konyassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkki on ollut yhä pahemmin jakautunut viime vuosina AKP:n kannattajiin ja arvostelijoihin. Vaalikampanjointi marraskuun uusintavaalien alla oli kärjistynyttä.

Erdoğan totesi sunnuntai-iltana vaalien osoittaneen Turkin arvostavan luottamusta ja vakautta. Hänen mukaansa vaalitulos oli Kurdistanin työväenpuolue PKK:lle merkki siitä, ettei väkivalta sovi demokratiaan eikä oikeusvaltion periaatteisiin.

Liberaali, kurdimielinen HD-puolue sai jännittää parlamenttiin pääsyään. Turkissa puolueiden on saatava yli kymmenen prosenttia äänistä noustakseen parlamenttiin. CNN Türkin mukaan HDP on kuitenkin jo varmistanut paikkansa parlamentissa 10,6 prosentin äänimäärällä.

Liberaalin HDP:n nousu ensimmäistä kertaa parlamenttiin oli yksi keskeinen syy, joka johti kesäkuussa AKP:n ratkaisevaan paikkojen menetykseen. Nyt HDP menetti kannatustaan kesäkuun vaaleista. Silloin HDP sai 13,1 prosenttia äänistä.

Kurdienemmistöisessä Diyarbakirissa nähtiin sunnuntai-iltana kahakoita kurdimielenosoittajien ja Turkin turvallisuusjoukkojen välillä. Uutistoimisto Reutersin mukaan vaalitulokseen pettyneet mielenosoittajat olivat heittäneet kiviä ja sulkeneet teitä. Poliisi vastasi ampumalla kyynelkaasua.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi on odotetusti nousemassa vasemmistolainen CHP, jonka äänisaalis oli 25,4 prosenttia.

Vaalien suurin häviäjä oli äärinationalistinen MHP, joka oli saamassa noin 12 prosenttia äänistä. Vielä kesäkuussa MHP:ta kannatti yli 16 prosenttia äänestäjistä.

AKP:n koventunut politiikka kurdeja kohtaan näyttää tuoneen sille nationalistien ääniä MHP:n leiristä. Vaalitulos antaa AKP:lle vahvan mandaatin jatkaa sotilasoperaatiota Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan.

Turkki on ollut kesäkuun vaaleista lähtien huolestuttavalla tiellä. Turkin armeijan ja PKK:n väliset väkivaltaisuudet leimahtivat heinäkuussa uudelleen. Lisäksi Turkissa on tapahtunut kaksi tuhoisaa terrori-iskua, joista on epäilty terroristijärjestö Isisiä.

AKP on yrittänyt vakuuttaa turkkilaisia siitä, että vain sen johdolla Turkki voidaan palauttaa vakauden tielle. AKP henkilöityy vahvasti presidentti Erdoğaniin, joka kampanjoi vaaleissa iskulauseella ”minä tai kaaos”.

Kriitikoiden mielestä AKP ja etenkin Erdoğan ovat itse ajaneet Turkin kriisiin valtapyrkimystensä vuoksi. Erdoğanin poliittisten vastustajien mielestä AKP on kiihdyttänyt konfliktia kurdien kanssa vähentääkseen vaa’ankieliasemaan nousseen kurdimielisen HDP:n kannatusta.

Oppositio varoitti ennen vaaleja AKP:n vaalivoiton tarkoittavan Erdoğanin aseman vahvistumista entisestään ja Turkin muuttumista yhä autoritaarisemmaksi.

Turkkilaiset vastaanottivat vaalituloksen äärimmäisen jakautuneina. AKP:n kannattajien riemuitessa monet oppositiomieliset turkkilaiset olivat järkyttyneitä.

”Olen kauhuissani. En halua asua tässä maassa enää, koska en tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu”, sanoi 26-vuotias Güner Soğanci uutistoimisto AFP:lle Istanbulissa. ”Me menetimme ainoan mahdollisuutemme lopettaa Erdoğanin diktatuuri.”

AKP:n kannattajat näkevät puolueensa Turkin vakauden ja talouskasvun takaajan sekä perinteisten arvojen puolustajana.

Yksi AKP:n ja Erdoğanin tavoitteista jäi sunnuntaina saavuttamatta. Puolue olisi halunnut muuttaa Turkin perustuslakia presidenttivaltaisemmaksi, mutta AKP:n äänisaalis ei riitä perustuslain muuttamiseen.

Erdoğan hallitsi Turkkia pitkään pääministerinä, mutta hänen oli väistyttävä tehtävästä kolmen kauden jälkeen. Erdoğan valittiin presidentiksi runsas vuosi sitten.

Umit Bektas / Reuters
Toimittajat vaativat sananvapautta mielenosoituksessa Ankarassa helmikuussa 2014. Turkin itsevaltaista presidenttiä Recep Tayip Erdoğania on syytetty lehdistön rajoittamisesta.
Toimittajat vaativat sananvapautta mielenosoituksessa Ankarassa helmikuussa 2014. Turkin itsevaltaista presidenttiä Recep Tayip Erdoğania on syytetty lehdistön rajoittamisesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat