Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guantánamosta 14 vuoden jälkeen vapautettu britti ei uskaltanut syödä lentokoneessa, koska pelkäsi myrkyttämistä

Ulkomaat
 
Amnesty
Amnestyn julkaisema kuva Shaker Amerista.
Amnestyn julkaisema kuva Shaker Amerista. Kuva: Amnesty

Guantánamon vankileiriltä perjantaina kotiin palannut brittimies Shaker Aamer pelkäsi paluulennollaan Yhdysvaltain viranomaisia niin paljon, että ei uskaltanut syödä tai juoda lentokoneessa mitään, sanomalehti The Guardian kertoo.

Asiasta kertoi Aameria tutkinut lääkäri David Nicholl. Nicholl on neurologi, joka työskenteli pitkään Aamerin vapauttamisen puolesta.

Aamer kärsii Nichollin mukaan ainakin vakavista pää- ja selkäkivuista, ja hänellä on ”hyvin vakavia vaikeuksia luottaa lääkäreihin sen jälkeen, mitä hän on kokenut Guantánamossa”.

Vankeutensa aikana Aamerilta otettiin vastoin hänen tahtoaan verinäytteitä, ja häntä pakkosyötettiin hänen syömälakkojensa aikana.

”Psyykkiset vaikutukset tulevat olemaan vähintään yhtä suuret kuin fyysiset. Hän on todella käynyt helvetissä”, Nicholl sanoo.

Shaker Aamer oli Guantánamossa pidätettynä 14 vuoden ajan saamatta koskaan syytteitä. Yhdysvallat totesi hänet syyttömäksi jo vuonna 2007, mutta hänet vapautettiin vasta nyt.

Britanniassa hänet asetetaan silti erikoisvartiointiin, sanomalehti Telegraph kertoo. Aamerin uskotaan olevan ääri-islamilaisille houkutteleva rekrytoinnin kohde.

Guantánamon vankien joukossa Aamer oli johtajahahmo. Britannia yrittää nyt varoa mahdollisuutta, että Aamer astuisi täyttämään radikaalien muslimisaarnaajien Abu Hamzan ja Abu Qatadan jättämää aukkoa, Telegraphin haastattelema turvallisuuslähde kertoo. Molemmat saarnaajat ovat tällä hetkellä vankilassa.

Telegraphin mukaan Aamerin vartioinnin hinnaksi tulee ehkä jopa 20 miljoonaa puntaa (noin 27 miljoonaa euroa).

Nicholl sanoo, että Aamer ei halua julkisuuteen. ”Hän näyttää nyt paljon vanhemmalta kuin hänestä julkisuudessa olleissa valokuvissa. Se saattaa olla avuksi siinä mitä hän eniten kaipaa – rauhallista elämää perheensä kanssa julkisuudelta piilossa.”

46-vuotiaalla Aamerilla on neljä lasta, joista nuorinta hän ei ole koskaan tavannut.

Shaker Aamer on Saudi-Arabian kansalainen, jolla on pysyvä oleskelulupa Britanniaan. Hänet vangittiin vuonna 2002 Jalalabadissa Afganistanissa. Aamer sanoo olleensa Afganistanissa hyväntekeväisyysjärjestössä työskentelemisen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat