Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Myanmarissa: Politiikka kerää vaalien alla yleisöä kuin rockfestivaali

Ulkomaat
 

Juntta höllensi otettaan

1962

Sotilasjuntta kaappaa vallan Burmassa.

1988

Armeija tukahduttaa verisesti demokratiamielenosoitukset. Tuhansia ihmisiä kuolee.

1989

Juntta nimeää Burman Myanmariksi ja pääkaupunki Rangoonin Yangoniksi. Oppositiopuolue NLD:n johtaja Aung San Suu Kyi pannaan kotiarestiin.

1990

Vaalit, joissa NLD voittaa 80 prosenttia parlamenttipaikoista. Juntta mitätöi vaalituloksen.

1991

Aung San Suu Kyi saa Nobelin rauhanpalkinnon ja Euroopan parlamentin Saharov-palkinnon.

1995

Aung San Suu Kyi vapautetaan kotiarestista.

2000-2002

Suu Kyi kotiarestissa.

2003-2010

Suu Kyi kotiarestissa.

2005

Juntta siirtää pääkaupungin uuteen Naypyidawin kaupunkiin.

2010

Ensimmäiset vaalit 20 vuoteen. NLD boikotoi niitä. Sotilaiden tukema puolue USDP julistautuu voittajaksi. Monet länsimaat pitävät vaaleja vilpillisinä.

2011

Sotilashallitus muuttuu nimellisesti siviilihallitukseksi, joka alkaa tehdä vähittäisiä demokraatiauudistuksia. Presidentiksi entinen kenraali Thein Sein. Osa poliittisista vangeista vapautetaan.

2012

Täytevaalit, joita pidetään jokseenkin rehellisinä. NLD saa noin 66 prosenttia äänistä ja 43 parlamenttipaikkaa tarjolla olleista 45:stä. Suu Kyi parlamenttiin. Euroopan Unioni ja Yhdysvallat poistavat osan talouspakotteistaan.

2015

Ensi sunnuntaina on määrä pitää ensimmäiset yleiset vaalit yli puoleen vuosisataan, joissa myös tärkein oppositiopuolue NLD on mukana.

Yangon. Suljettuna sotilasdiktatuurina pitkään olleessa Myanmarissa eli entisessä Burmassa saavat nykyään pitää palopuheita massoille muutkin kuin kenraalit. Se ilmeni viimeistään sunnuntaina hallituksen haastajapuolueen NLD:n vaalitilaisuudessa Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa.

Myanmarissa on määrä pitää yleiset parlamentti- ja alueparlamenttivaalit ensi sunnuntaina. Vaaleista on tulossa historialliset, sillä Myanmarissa ei ole yli puoleen vuosisataan pidetty täysiä vaaleja, joissa olisi ollut myös pääoppositiopuolue NLD mukana.

Yangonin itälaidalla suurella, pölyisellä kentällä pidetty NLD:n vaalitilaisuus poikkesi tavallisista vaalitilaisuuksista, sillä paikalla oli itse NLD:n johtaja, sotilasdiktatuurin aikana vuosikaudet kotiarestissa pidetty rauhannobelisti Aung San Suu Kyi.

Tilaisuuden tunnelma muistutti pikemminkin rockfestivaalia kuin poliittista puhetilaisuutta. Parin kilometrin säteellä puhepaikalta kaikuvat puolueen rap-, iskelmä- ja kansanlaulutyyleihin sävelletyt kannatuslaulut kuorma-autojen lavoilta kilometrien säteellä. Tien täyttävästä ihmismassasta osa lauloi mukana.

Kannattajapiireissä Äiti Suu -nimellä kulkevaa puoluejohtajaa katsomaan saapui arviolta vähintään satatuhatta kannattajaa. Valtaosalla heistä oli puolueen punaisin tunnuksin koristettuja t-paitoja, lippuja, päähuiveja ja kasvotarroja.

Tiukkaan pakkautunut väkijoukko kuunteli puhetta muutaman jalkapallokentän kokoisella alueella ja sen ympärillä, välillä osoittaen suosiotaan. Puheessaan rauhannobelisti toisti jo aiemmin esittämiään vaaliteemoja. Myanmarista on tehtävä liittovaltio, sortajille ja sodan osapuolille on annettava anteeksi.

”On muutoksen aika”, Suu Kyi, 70, ilmoitti.

NLD:n kannattajat haluavat muuttaa järjestelmän, joka yhä perustuu pienen sotilaseliitin valtaan, vaikka sotilashallinto vuonna 2011 muuttuikin nimellisesti siviilihallinnoksi ja teki uudistuksia kohti demokratiaa.

Eri asia on, paljonko NDL voi muuttaa, sillä sotilasjuntan vuonna 2008 kirjoittama perustuslaki pitää paljon pelimerkkejä armeijalla, kävi vaaleissa kuinka tahansa.

Perustuslaki takaa armeijalle automaattisesti 25 prosenttia parlamenttipaikoista sekä kolme merkittävää ministerinsalkkua. Tuleva parlamentti valitsee myös presidentin, mutta sekin tiedetään jo nyt, että seuraava presidentti ei ole ainakaan Aung San Suu Kyi.

Perustuslain mukaan presidentiksi ei pääse, jos läheisinä perheenjäseninä on ulkomaalaisia. Suu Kyin edesmennyt mies ja kaksi poikaa ovat Britannian kansalaisia.

Tuleviin vaaleihin osallistuu useita kymmeniä puolueita, mutta varsinainen kisa käydään kahden puolueen välillä. Vastakkain ovat sotilaiden tukema USDP ja NDL.

Luotettavia kannatusmittauksia ei ole saatavilla, mutta NDL:n jonkinasteinen vaalivoitto näyttää erittäin todennäköiseltä, jos vaaleista tulee vapaat ja rehelliset, kuten hallitus on luvannut.

Osviittaa antavat esimerkiksi vuoden 2012 täytevaalit, joissa NLD sai tarjolla olleista 45 parlamenttipaikasta 43. NLD:n suosion voi havaita myös Yangonin katukuvassa tai juttelemalla äänestäjien kanssa. Autojen kyljissä, ravintoloiden seinillä ja ihmisten kodeissa näkee NLD:n logoja ja Suu Kyin kuvia, mutta USDP:n logoja on lähinnä vain vaalimainoksissa.

NLD:n vaalivoiton suuruus riippuu paljolti siitä, paljonko ääniä keräävät lukuisten etnisten vähemmistöjen asuinalueilla toimivat, etnisten ryhmien puolueet sekä enemmistökansaa bamareita edustavien äärikansallismielisten buddhalaismunkkien Ma Ba Tha -liike, joka kehottaa kannattajiaan äänestämään USDP:tä.

Nicola Longobardi
Hallituksen haastajapuolueen NLD:n vaalitilaisuus Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa.
Hallituksen haastajapuolueen NLD:n vaalitilaisuus Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa.
Nicola Longobardi
Sotilasdiktatuurin aikana vuosikaudet kotiarestissa pidetty rauhannobelisti Aung San Suu Kyi on NLD-puolueen johtaja.
Sotilasdiktatuurin aikana vuosikaudet kotiarestissa pidetty rauhannobelisti Aung San Suu Kyi on NLD-puolueen johtaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat