Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan saaristosta löytyi laivojen hautausmaa – vanhimmat hylyistä upposivat yli 2 500 vuotta sitten

Ulkomaat
 
RUUTUKAAPPAUS TWITTERISTÄ
Hylyistä löytynyttä lastia kuvataan monimuotoiseksi ja ainutkertaiseksi.
Hylyistä löytynyttä lastia kuvataan monimuotoiseksi ja ainutkertaiseksi. Kuva: RUUTUKAAPPAUS TWITTERISTÄ

Kansainvälinen meriarkeologien tutkimusryhmä löysi Egeanmerestä muinaisten laivojen hautausmaan. Alle kahdessa viikossa arkeologit löysivät 22 hylkyä, joista vanhimmat ovat uponneet 700 vuotta ennen ajanlaskumme alkua ja nuorimmatkin jo 1600-luvulla. Yli puolet löydetyistä hylyistä on peräisin 300–600-luvuilta.

Hylyt löydettiin pieneltä, alle 17 neliökilometrin alueelta Fournoin saarten edustalta Kreikasta.

”Kaikki odotuksemme ylittyivät, kun kasvatimme vain 13 päivässä Kreikan vesistöistä löydettyjen muinaisten hylkyjen määrää 12 prosentilla”, tutkimuksen toisena johtajana toiminut Peter Campbell Southamptonin yliopistosta sanoi Discovery Newsille.

Fournoi koostuu 18 pienestä saaresta, jotka sijaitsevat tärkeiden merireittien varrella seilattaessa Kreikasta nykyiseen Turkkiin ja Lähi-itään. Läheisellä Ikarian saarella tai Samoksen länsirannalla ei ole sellaisia satamia tai poukamia, joissa laivat olisivat voineet pysähtyä.

”Niinpä Fournoi oli alueen turvallisin ankkurointipaikka laivoille”, Campbell selventää.

Laivojen lasteista on voitu päätellä niiden seilanneen ainakin Samoksen saaren ja Mustanmeren välillä.

”Laivojen määrän lisäksi ihmeellistä on myös löydettyjen lastien monimuotoisuus”, sanoi meriarkeologi ja toinen tutkimusjohtaja George Koutsouflakis Discovery Newsille.

Sukeltajat löysivät ensimmäisen hylyn jo ensimmäisellä sukelluksellaan. Sitä pidettiin hyvänä enteenä, eikä ilmeisesti suotta. Viidenteen päivään mennessä hylkyjä oli löydetty jo kymmenen, ja kuudentena he löysivät kuusi lisää. Seuraavan viikon aikana hylkyjä löytyi vielä kuusi.

”Me olemme varmasti kaikki šokissa. Odotimme löytävämme kolme tai neljä hylkyä ja olisimme olleet siihenkin erittäin tyytyväisiä”, Campbell toteaa Live Science -lehdessä.

Campbellin mukaan saaristoa ei voida löydön perusteella pitää erityisen vaarallisena laivoille. Jos 22 löydettyä hylkyä suhteutetaan niiden uppoamisaikoihin, se tarkoittaa noin yhtä uponnutta laivaa sadassa vuodessa.

”Nämä uponneet laivat joutuivat todennäköisesti myrskyyn tai niihin on tullut joku tekninen vika. Ruori tai peräsin on voinut hajota, jolloin laivoista on tullut mahdottomia ohjata”, Campbell sanoi Discoverylle.

Löydöstä ovat uutisoineet Discovery Newsin ja Live Sciencen lisäksi muiden muassa The Washington Post ja The Independent.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat