Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisävaloa afrikkalaisille

Ulkomaat
 

Lontoo

Yli miljardilla maailman ihmisellä ei ole sähköjä kodissaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että illat pitää istua pimeässä. Jos haluaa ladata kännykän, latauspaikalle voi olla pitkäkin kävelymatka.

Britanniassa perustettu Azuri Pay Go Energy -yhtiö tarjoaa nyt afrikkalaisille asiakkailleen yksinkertaisia joka kodin aurinkoenergialaitteita.

Niillä syntyy päästötöntä valaistusta kahdeksan tuntia vuorokaudessa – ja sen päälle voi vielä ladata kännykät. Hanke on YK:n palkitsema.

”Lisävalo antaa etenkin köyhille afrikkalaisille naisille lisää aktiivista aikaa iltaisin”, Azurin varajohtaja Kieran Reynolds kertoi HS:lle Lontoossa.

Kotien päästöjäkin aurinkoenergialaite vähentää.

Päiväntasaajan eteläpuolisessa Afrikassa on yhä tapana polttaa kerosiinilamppuja. Lamppujen pienhiukkaspäästöt heikentävät ilmanlaatua sisätiloissa. Nokipäästöt rasittavat samalla myös ilmastoa.

Tavalliset aurinkoenergialaitteet ovat usein liian kalliita köyhille perheille. Ne vaativat suuren alkuinvestoinnin, joihin säästöt eivät riitä.

Azurin laitteen asennuskustannus on huomattavasti tavanomaista pienempi, ja laitetta voi käyttää maksamalla pienen summan säännöllisesti. Maksaa voi jo kännykälläkin.

Puolentoista vuoden kuluttua laite siirtyy kokonaan asiakkaan omistukseen.

”Samalla perhe voi hankkia lisätuloja, jos esimerkiksi naapurit tulevat lataamaan omat puhelimensa pientä maksua vastaan”, Reynolds sanoi.

Yhtiön mukaan päiväntasaajan eteläpuolinen afrikkalaisperhe käyttää kerosiiniin ja kännyköiden lataamiseen keskimäärin 2–4 dollaria eli noin 1,8–3,6 euroa viikossa. Halvan aurinkoenergialaitteen ”osamaksut” ovat vain puolet tästä.

Asiakkaita Azuri-yhtiöllä on Afrikassa noin 50 000.

”Aurinkoenergian markkinat ovat valtavat. Siellä on tilaa kaikille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat