Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Myanmarissa: Oppositio tahtoo jättipotin

Ulkomaat
 
Teksti: Mikko Paakkanen Kuvat: Nicola Longobardi
SOE ZEYA TUN / Reuters
Kuuluisa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi saapui kampanjatilaisuuteen sunnuntaina Yangonissa.
Kuuluisa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi saapui kampanjatilaisuuteen sunnuntaina Yangonissa. Kuva: SOE ZEYA TUN / Reuters

Yangon

Meitä pyydetään istuutumaan. Se näyttää mahdottomalta, koska istuva ihminen vie enemmän pinta-alaa kuin seisova. Suuri kenttä Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa on pakkautunut niin täyteen ihmisiä, että vapaata pintaa on vähän.

Jotenkin kaikki saavat silti takapuolensa maahan. Tunnelma on tiivis mutta rauhallinen – kunnes arviolta sadantuhannen kannattajan eteen puhujalavalle ilmestyy Myanmarin pääoppositiopuolueen NLD:n johtaja Aung San Suu Kyi.

”Äiti Suu”, huutaa väkijoukko kuorossa. Kaikki eivät malta istua, mutta seisomaan nousijat käsketään alas, jotta takana olevatkin näkevät.

Tunnelma ja väkimäärä Suu Kyin, 70, puhetilaisuudessa Yangonissa ovat merkkejä siitä, että NLD voittaa ensi sunnuntain vaalit, jos vaaleista tulee vapaat ja rehelliset.

Niistä arvellaan tulevan jossain määrin vapaat ja rehelliset.

Ainakin vaaleista on tulossa historialliset: ne ovat 25 vuoteen ensimmäiset Myanmarin yleiset vaalit, joissa myös NLD on mukana.

Vaaleissa on mukana useita kymmeniä puolueita, mutta varsinainen kisa käydään kahden leirin välillä. Vastakkain ovat armeijan tukema USDP-puolue ja sen haastaja NLD.

Luotettavia mielipidemittauksia ei ole, mutta NLD:n kannatus on ilmeisen vahva. Täytevaaleissa vuonna 2012 NLD sai 43 tarjolla olleista 45 parlamenttipaikasta.

Yangonin katukuvassa ihmiset osoittavat puoluekannatusta paidoilla sekä autojen kylkiin liimatuilla tarroilla ja ravintoloiden seinille ripustetuilla julisteilla. Ylivoimaisesti eniten näkyy NLD:n logoja.

Suosio perustuu paljolti siihen, että kannattajat haluavat muuttaa Myanmarin poliittista järjestelmää. Myanmarissa valta on yhä armeijalla, vaikka sotilasjuntta muuttui vuonna 2011 nimellisesti siviilihallitukseksi ja alkoi tehdä vähittäisiä uudistuksia.

Artikkeliin liittyvät

Kävi vaaleissa kuinka tahansa, suuri osa vallasta myös pysyy armeijalla.

Suu Kyi sanoo puheessaan haluavansa NLD:lle sata prosenttia äänistä.

”Kun sanon haluavani sata prosenttia, joku voi sanoa, että olen ahne. Mutta en ole. Vaikka saisimme sata prosenttia äänistä, 25 prosenttia parlamenttipaikoista on jo varattu.”

Suu Kyi viittaa sotilasjuntan vuonna 2008 kirjoittamaan perustuslakiin, jonka mukaan armeijan edustajat saavat automaattisesti 25 prosenttia parlamenttipaikoista. Perustuslakia ei voi muuttaa, ellei armeija halua, koska siihen vaaditaan yli 75 prosentin enemmistö.

Parlamentti valitsee myös Myanmarin seuraavan presidentin. Perustuslaki pitää huolen siitä, ettei virkaan nouse ainakaan Suu Kyi, koska hänen edesmennyt miehensä ja kaksi poikaansa ovat Britannian kansalaisia. Perustuslaissa on pykälä, jonka mukaan presidentiksi ei voi valita ketään, jolla on ulkomaalaisia perheenjäseniä.

Täysin rehellisiä vaaleista ei odota juuri kukaan. Sekä äänestäjä- että ehdokaslistoilta on esimerkiksi löytynyt ihmisiä, jotka ovat jo kuolleet. Elossa olevia taas on puuttunut.

Puheessaan Suu Kyi varoittaa kannattajiaan vilppiyrityksistä.

”Virkamiehille haluan sanoa, että jos esimiehenne sanoo teille, mitä puoluetta teidän tulee äänestää, se on laitonta.”

”Älkää etsikö vaalilipukkeesta yksittäisten ehdokkaiden nimiä. Etsikää vain NLD:n lipun kuva ja merkitkää äänenne sille”, Suu Kyi sanoo kannattajilleen.

”Kun saamme sata prosenttia, johtuu vain armeijasta, jos ehdokkaanne ei mene läpi.”

Yleisö nauraa ja taputtaa.

Kannattajien keskuudessa NLD:hen kohdistuu kovia odotuksia.

”Kaikki muutuu, jos NLD voittaa. Koulutusjärjestelmä, talous ja politiikka muuttuvat”, ilmoittaa Suu Kyin puhetilaisuuteen tullut kannattaja, eläkeläinen U Thaung Nyunt, 60.

Vaikka Suu Kyi ei enää ole pelkkä demokratiaikoni vaan käytännön poliitikko, NLD:n suosio perustuu paljolti häneen.

”Tulin tänne, koska Aung San Suu Kyi puhuu”, sanoo yleisön joukossa oleva ohjelmoija Myat Su Moe, 24.

”Hän on maalle sopiva johtaja ja demokratiajohtaja. Hän pystyy muuttamaan tämän maan.”

Vastapuoli USDP on puolestaan muistuttanut, että sen valtakaudella Myanmarissa on aloitettu muutos. Siviilipukuihin vuonna 2011 vaihtanut sotilasjuntta on viime vuosina tehnyt poliittisia uudistuksia, joista länsimaat ovat palkinneet sen poistamalla talouspakotteita.

Myös USDP:ssä uskotaan vaalivoittoon.

”Tässä kaupunginosassa ihmiset rakastavat minua, sillä olen syntynyt täällä”, sanoo USDP:n ehdokas Daw Lei Lei Win Swe. Hän on kansanedustaja parlamentin ylähuoneessa ja pyrkii jatkokaudelle Tarmwen kaupunginosasta.

”Voin luvata kaikille äänestäjille, että tulen kehittämään tätä kaupunginosaa. Uskon saavani noin 70 prosenttia äänistä.”

Lopulliset ääniosuudet selviävät mahdollisesti vasta pari viikkoa vaalien jälkeen. Prosentteihin vaikuttaa myös se, paljonko esimerkiksi vähemmistökansojen omat puolueet keräävät ääniä ja millaisen suosion saa äärikansallismielisten buddhalaismunkkien Ma Ba Tha -liike, joka kannattaa USDP:tä.

Nicola Longobardi
Oppositiopuolue NLD:n kannattajat valmistelivat pakettiautoa vaalikampanjaa varten. Taustalla ajaa armeijan tukeman USDP-puolueen auto.
Oppositiopuolue NLD:n kannattajat valmistelivat pakettiautoa vaalikampanjaa varten. Taustalla ajaa armeijan tukeman USDP-puolueen auto.
Nicola Longobardi
Tietokoneohjelmoija Myat Su Moe, 24, kannattaa NLD-puoluetta.
Tietokoneohjelmoija Myat Su Moe, 24, kannattaa NLD-puoluetta.
Myanmarin oppositiopuolue uskoo voittoon
Pitkään kotiarestissa olleen Aung San Suu Kyin NLD-puolueen vaalikampanja näkyy ja kuuluu. Puolue yrittää syrjäyttää kenraalien johtaman hallituksen 8. Marraskuuta pidettävissä vaaleissa. HS seurasi kampanjointia Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Mikko Paakkanen, kuvaus ja leikkaus: Nicola Longobardi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat