Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKP sai valta-asemansa takaisin Turkin vaaleissa

Ulkomaat
 
Ümit Bektaş / Reuters
Nuorukainen juhli vaalivoittoa islamilaisen AK-puolueen päämajan edustalla sunnuntaina Ankarassa.
Nuorukainen juhli vaalivoittoa islamilaisen AK-puolueen päämajan edustalla sunnuntaina Ankarassa. Kuva: Ümit Bektaş / Reuters

Turkki näytti tekevän paluun yksipuoluevaltaan, kun islamiin juureutuva AK-puolue otti selvän voiton sunnuntain parlamenttivaaleissa.

AKP:n äänisaalis oli noin 49 prosenttia, kun äänistä oli laskettu 96 prosenttia, kertoi turkkilaiskanava CNN Türk. Puolue lisäsi kannatustaan kesäkuun vaaleihin nähden yli kahdeksan prosenttia.

Etumatka muihin puolueisiin on niin selvä, että AKP voi jälleen muodostaa helposti yksin hallituksen. Sillä olisi 315 kansanedustajaa 550-paikkaisessa parlamentissa.

AKP on hallinnut Turkkia yksin vuodesta 2002 lähtien. Se menetti yksinkertaisen enemmistönsä parlamentissa kesäkuun parlamenttivaaleissa, minkä seurauksena Turkkiin ei saatu muodostettua hallitusta lainkaan. Siksi turkkilaiset suuntasivat sunnuntaina vaaliuurnille jo toistamiseen tänä vuonna.

Keskeisin syy AKP:n enemmistön menetykseen kesäkuun vaaleissa oli liberaalin kurdimielisen HD-puolueen nousu ensimmäistä kertaa parlamenttiin.

Sunnuntaina HDP sai jännittää parlamenttiin pääsyä viime hetkille asti, sillä se menetti kannatustaan kesän vaaleista. Puolue ponnisti kuitenkin täpärästi äänikynnyksen yli, sillä sen kannatus oli 10,4 prosenttia CNN Türkin mukaan.

Kurdienemmistöisessä Diyarbakirissa nähtiin sunnuntai-iltana kahakoita kurdimielenosoittajien ja Turkin turvallisuusjoukkojen välillä. Uutistoimisto Reutersin mukaan vaalitulokseen pettyneet mielenosoittajat olivat heittäneet kiviä ja sulkeneet teitä. Poliisi vastasi ampumalla kyynelkaasua.

Vasemmistolainen CHP säilytti odotetusti asemansa suurimpana oppositiopuolueena. Sen äänisaalis oli noin 25 prosenttia. Äärinationalistinen MHP oli saamassa 11,9 prosenttia äänistä.

Turkki on ajautunut yhä syvempään poliittiseen epävakauteen kesäkuun vaaleista lähtien.

Väkivaltaisuudet Turkin armeijan ja kurdien aseellisen järjestön PKK:n alkoivat heinäkuussa uudelleen. Lisäksi Turkissa on tapahtunut kaksi tuhoisaa terrori-iskua, joista on epäilty terroristijärjestö Isisiä.

AKP yritti vakuuttaa turkkilaiset siitä, että vain sen johdolla maa voidaan palauttaa vakauden tielle.

AKP henkilöityy vahvasti presidentti Recep Tayyip Erdoğaniin, joka kampanjoi vaaleissa iskulauseella ”minä tai kaaos”. Vaalitulos oli Erdoğanille suuri voitto.

Kriitikoiden mielestä AKP ja etenkin itse Erdoğan ovat ajaneet Turkin kriisiin valtapyrkimystensä vuoksi.

Oppositio varoitti ennen vaaleja AKP:n vaalivoiton sinetöivän Erdoğanin itsevaltaisen aseman ja haurastuttavan Turkin demokratiaa entisestään.

Erdoğanin poliittisten vastustajien mielestä AKP on kiihdyttänyt konfliktia kurdien kanssa vähentääkseen vaa’ankieliasemaan nousseen kurdimielisen HDP:n kannatusta.

Yksi AKP:n ja Erdoğanin tavoitteista jäi kuitenkin sunnuntaina saavuttamatta. Puolue olisi halunnut muuttaa Turkin perustuslakia presidenttivaltaisemmaksi, mutta AKP:n äänisaalis ei riitä perustuslain muuttamiseen.

Erdoğan hallitsi Turkkia pitkään pääministerinä, mutta hänen oli väistyttävä tehtävästä kolmen kauden jälkeen. Erdoğan valittiin presidentiksi runsas vuosi sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat