Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan saaristosta löytyi laivojen hautausmaa

Ulkomaat
 

Kansainvälinen meriarkeologien tutkimusryhmä löysi Egeanmerestä muinaisten laivojen hautausmaan. Alle kahdessa viikossa arkeologit löysivät 22 hylkyä. Vanhimmat ovat uponneet 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja nuorimmatkin 1600-luvulla. Yli puolet löydetyistä hylyistä on peräisin 300–600-luvuilta.

Hylyt löydettiin pieneltä, alle 17 neliökilometrin alueelta Fournoin saarten edustalta Kreikasta.

”Kaikki odotuksemme ylittyivät, kun kasvatimme vain 13 päivässä Kreikan vesistöistä löydettyjen muinaisten hylkyjen määrää 12 prosentilla”, sanoi tutkimuksen toinen johtaja Peter Campbell Southamptonin yliopistosta Discovery Newsille.

Fournoi koostuu 18 pienestä saaresta, jotka sijaitsevat tärkeiden merireittien varrella matkalla Kreikasta nykyiseen Turkkiin ja Lähi-itään. Läheisellä Ikarian saarella tai Samoksen länsirannalla ei ole sellaisia satamia tai poukamia, joissa laivat olisivat voineet pysähtyä.

”Niinpä Fournoi oli alueen turvallisin ankkurointipaikka laivoille”, Campbell selventää.

Laivojen lasteista on voitu päätellä niiden seilanneen ainakin Samoksen saaren ja Mustanmeren välillä.

”Laivojen määrän lisäksi ihmeellistä on myös löydettyjen lastien monimuotoisuus”, sanoi meriarkeologi ja toinen tutkimusjohtaja George Koutsouflakis Discovery Newsille.

Sukeltajat löysivät yhden hylyn jo ensimmäisellä sukelluksellaan. Sitä pidettiin hyvänä enteenä – eikä ilmeisesti suotta. Viidenteen päivään mennessä hylkyjä oli löydetty jo kymmenen, ja kuudentena he löysivät kuusi lisää. Seuraavan viikon aikana hylkyjä löytyi vielä kuusi.

”Odotimme löytävämme kolme tai neljä hylkyä ja olisimme olleet siihenkin erittäin tyytyväisiä”, Campbell toteaa Live Science -lehdessä.

Campbellin mukaan saaristoa ei voida löydön perusteella pitää erityisen vaarallisena laivoille. Jos 22 löydettyä hylkyä suhteutetaan niiden uppoamisaikoihin, se tarkoittaa noin yhtä uponnutta laivaa sadassa vuodessa.

”Nämä uponneet laivat joutuivat todennäköisesti myrskyyn, tai niihin on tullut jokin tekninen vika. Ruori tai peräsin on voinut hajota, jolloin laivoista on tullut mahdottomia ohjata”, Campbell sanoi Discoverylle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat