Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolema Amerikalle -iskulause pysyy Iranin puhevalikoimassa ydinasesovusta huolimatta

Ulkomaat
 
Raheb Homavandi / Reuters
Iranin maltillinen presidentti Hassan Rouhani yritti tv-haastattelussa Yhdysvalloissa viime syyskuussa vakuuttaa, ettei Kuolema Amerikalle -iskulausetta kannata ottaa henkilökohtaisesti.
Iranin maltillinen presidentti Hassan Rouhani yritti tv-haastattelussa Yhdysvalloissa viime syyskuussa vakuuttaa, ettei Kuolema Amerikalle -iskulausetta kannata ottaa henkilökohtaisesti. Kuva: Raheb Homavandi / Reuters

Valtaosa Iranin parlamentin jäsenistä kannattaa ”Kuolema Amerikalle”-huutojen jatkamista perjantaisten moskeijarukousten yhteydessä. Samaa iskulausetta käytetään myös lukuisissa mielenosoituksissa Iranissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Parlamentin selvä enemmistö eli 192 jäsentä 290:stä äänesti iskulauseen jatkamisen puolesta, vaikka Iran ja Yhdysvallat pääsivät heinäkuussa sopuun ydinaseiden rajoituksista.

Artikkeliin liittyvät

Parlamentin enemmistön mukaan iskulauseesta on tullut islamilaisen valtion ja kaikkien vaikeuksissa olevien maiden symboli.

Lausunto tuli vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Iran oli muistellut vuonna 1979 tapahtunutta Yhdysvaltain suurlähetystön valtausta. Yhteensä 444 päivää kestänyt panttivankikriisi katkaisi diplomaattiset yhteydet näiden kahden valtion välillä.

Iranin uskonnollinen johtaja ajatolla Ali Khamenei on suosittanut ydinsopimusta, joka helpottaisi Iraniin kohdistettuja talouspakotteita. Heinäkuussa syntynyt sopimus rajoittaa Iranin mahdollisuuksia ydinaseen valmistamiseen. Kansainvälinen yhteisö valmisteli sopimusta yli 12 vuotta.

The Guardian -lehden maanantaina julkaiseman analyysin mukaan Ali Khamenei olisi sovun syntymisen jälkeen kiristänyt maltillisten ja uudistushaluisten kansalaisten toimintaa. Ajatolla on myös kritisoinut presidentti Hassan Rouhania. Khamenei epäilee, että Rouhani ja muutamat muut Iranin maltilliset johtohahmot yrittävät solmia virallisia diplomaattisuhteita Yhdysvaloihin.

Yhdysvalloissa on pelätty, että Iran voisi välittää ydinaseita eri terroristijärjestöille. Sopimus pitää Iranin aseidenvientikiellon voimassa vielä viisi vuotta ja ohjukset kielletään kahdeksaksi vuodeksi. Sopimuksessa on lisäksi ehto, joka sallii pakotteiden palauttamiseen 65 päivässä, jos Iran ei noudata sopimusta.

Ali Khamenein mukaan Yhdysvallat on alueen ongelmien suurin aiheuttaja, ei niiden ratkaisija. Pahimpana ongelmana hän pitää Yhdysvaltain tukea Israelille.

Iranin maltillinen presidentti Hassan Rouhani yritti tv-haastattelussa Yhdysvalloissa viime syyskuussa vakuuttaa, ettei Kuolema Amerikalle -iskulausetta kannata ottaa henkilökohtaisesti.

”Iskulause ei ole kohdistettu Yhdysvaltain kansalaisia kohtaan. Meidän kansamme kunnioittaa Yhdysvaltain kansaa”, Rouhani vannoi yhdysvaltalaisen Time-lehden mukaan.

Myös hänen mielestään Yhdysvaltain ajama politiikka Lähi-idässä on ollut vastoin Iranin kansallisia intressejä, joten mielenilmaukset ovat hänen mielestään ymmärrettäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat