Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovia kokenut Jemen varautuu harvinaiseen trooppiseen sykloniin

Ulkomaat
 
Reuters
Mies yrittää pelastaa autonsa tulvavedestä Sokotralla maanantaina.
Mies yrittää pelastaa autonsa tulvavedestä Sokotralla maanantaina. Kuva: Reuters

Sisällissodan ja Saudi-Arabian johtaman liittouman pommitusten heikentämä Jemen varautui maanantai-iltana poikkeukselliseen trooppiseen sykloniin.

Myrsky iski maanantaina Arabianmerellä sijaitsevalle Sokotran saarelle, jolla kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui noin sata, uutistoimisto Reuters kertoo.

Jemenin mannermaalle myrskyn on määrä iskeä tiistaiaamuna. Siellä sen reitillä on ensimmäisenä Mukallan rantakaupunki, joka on ollut terroristijärjestö al-Qaidan hallinnassa huhtikuulta asti.

Arabian niemimaan eteläosissa sijaitsevassa Jemenissä on yleensä kuivaa ja kuumaa, joten maa ei ole varautunut esimerkiksi tulviin. Maanantaina myös pelättiin, ettei valtatyhjiöstä kärsivässä maassa ole viranomaisia huolehtimassa myrskyn seurauksista.

Sotimisen seurauksena osassa Jemeniä on nähty jopa nälkää.

Tuulen nopeus oli kovimmillaan jopa 51 metriä sekunnissa, mutta sen ennustettiin laantuvaan 33–43 metriin sekunnissa ennen kuin se iskee mantereelle.

”Merenpinta on noussut yhdeksällä metrillä ja on tuhonnut Mukallan ranta-alueet”, Mukallassa asuva Muhammed Ba Zuhair kertoi puhelimitse Reutersille maanantaina.

”Monet ovat jättäneet kotinsa ja etsivät suojaa kouluista. Heimoneuvostot tai al-Qaida ei ole aloittaneet pelatus- tai avustustöitä, ja tilanne on todella paha”, hän sanoi.

Tilanne oli kaoottinen myös Sokotralta, joka on ollut kuukausia tavallistakin enemmän eristettynä muusta Jemenistä sisällissodan ja pommituskampanjan vuoksi.

”Noin 1 500 perhettä on paennut saaren sisäosiin ja vuorille. Ulkopuolelta ei ole tulossa minkäänlaista apua”, Socotran ympäristöviraston edustaja Mohammed Alarqbi kertoi Reutersille.

Noin Mallorcan kokoinen saari tunnetaan sadoista eksoottisista lajeistaan, joita ei ole missään muualla.

Mohamed Al-Sayaghi / Reuters
Nainen vahti lehmiään Sokotralla marraskuussa 2013.
Nainen vahti lehmiään Sokotralla marraskuussa 2013.
Khaled Abdullah Ali Al Mahdi
Qalensian ranta Sokotralla, joka tunnetaan poikkeuksellisista lajeistaan ja maisemistaan.
Qalensian ranta Sokotralla, joka tunnetaan poikkeuksellisista lajeistaan ja maisemistaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat