Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptin lentoturman syy on täysi arvoitus

Ulkomaat
 
Dmitri Lovetski / Reuters
Venäjän hätätilaministeriön edustajat valmistautuivat poistamaan turmakoneesta sen sisällä olevat matkustajien ruumiit Pulkovon lentokentällä Pietarissa maanantaina.
Venäjän hätätilaministeriön edustajat valmistautuivat poistamaan turmakoneesta sen sisällä olevat matkustajien ruumiit Pulkovon lentokentällä Pietarissa maanantaina. Kuva: Dmitri Lovetski / Reuters

Lauantaina Egyptissä pudonneen venäläiskoneen omistava yhtiö ilmoitti maanantaina tiukasti, että kone oli kunnossa ennen turmaa.

”Suljemme pois koneen teknisen vian, suljemme pois lentäjän virheen”, sanoi Kogalymavia-yhtiön varapääjohtaja Aleksandr Smirnov maanantaina uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

”Siksi ainoa selitettävissä oleva syy koneen tuhoutumiseen ilmassa voi olla jokin ulkoinen vaikutus – mekaaninen, fyysinen vaikutus.”

Venäläisviranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkalla ollut kone tuhoutui jo ilmassa. Tuho oli ilmeisen äkillinen, sillä ohjaamosta ei lähetetty minkäänlaista hätäilmoitusta.

Kaikki Airbusin A321-mallisessa koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat tutkijalähteet puolestaan kertoivat maanantaina, ettei koneen osissa ollut jälkiä mistään ulkopuolisesta iskusta. Näin tutkijat sulkivat pois turman syistä esimerkiksi ilmatorjuntaohjukset.

Isis Siinailla -niminen terroristijärjestö ehti jo lauantaina ilmoittaa, että se oli tuhonnut koneen vastalauseena Venäjän ilmapommituksille Syyriassa.

Muunlainen terrori-isku eli esimerkiksi pommi on sen sijaan edelleen yksi teorioista. Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov jopa sanoi maanantaina, ettei sitä saa sulkea pois.

”Pitää odottaa ainakin tutkinnan ensimmäisiä tuloksia”, Peskov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Ria Novostin haastattelema tutkija tosin totesi, ettei koneen osista ole ainakaan vielä löytynyt jälkiä räjähdysaineista.

Lentoyhtiön edustaja Smirnov väisti puolestaan aiheen sanomalla, ettei hänellä ole valtuuksia esittää teorioita.

”Mutta eiväthän koneet itsestään voi hajota”, hän sanoi.

Samaa sanoi ilmailuonnettomuuksiin erikoistunut johtava tutkija Ismo Aaltonen Onnettomuustutkintakeskuksesta HS:lle maanantaina. Hän piti tapausta hyvin erikoisena.

”Koneet eivät hajoa itsestään ilmassa. En muista, koska sellaista olisi tapahtunut. Todennäköisesti ei ainakaan 1960-luvun jälkeen”, Aaltonen sanoi.

Aaltonen pitää periaatteessa mahdollisena, että kone olisi hallinnan menetettyään joutunut sellaisen rakenteellisen rasituksen kohteeksi, että se olisi hajonnut.

Hän ei tyrmää myöskään venäläisissä tiedotusvälineissä esitettyä teoriaa, jonka mukaan toinen koneen moottoreista olisi voinut hajota niin, että siitä irronneet osat olisivat sinkoutuneet matkustamoon.

Pommiteoriaa on hänen mukaan turhan varhaista arvailla.

”Tärkeintä on pitää kaikki tutkintalinjat auki.”

Venäjällä kaikki eivät uskoneet Smirnovin puheita koneen erinomaisesta kunnosta. Egyptiläistutkijat ovat pitäneet teknistä vikaa pääteoriana.

Kone oli 18 vuotta vanha. Se oli lisäksi vaurioitunut laskeutumisessa Kairoon edellisen omistajan aikana vuonna 2001.

Sanomalehti Kommersantin mukaan Smirnov kuitenkin kiisti tällä olleen vaikutusta koneen kuntoon. Lentäjät eivät olleet saaneet palkkojaan kuukausiin, mutta Smirnovin mukaan tälläkään ei ollut vaikutusta turvallisuuteen.

Turma myös nosti lentoturvallisuuden puheenaiheeksi Venäjällä.

Ulkomaanreittejä lentävien yhtiöiden koneet voivat olla keskimäärin uudempia kuin länsiyhtiöillä, mutta maan sisäisillä reiteillä lentää hyvinkin vanhoja koneita. Osa niistä on neuvostoaikaisia, minkä lisäksi varsinkin pienemmillä yhtiöillä huollot voivat olla ylimalkaisia.

Kommersantin mukaan parlamentin alahuoneessa duumassa alettiinkin maanantaina pohtia yläikärajaa matkustajakoneille ja pienten yhtiöiden sulkemista.

Putin itse kutsui turmaa suureksi tragediaksi. ”Epäilemättä pitää tehdä kaikki, että tapahtuneesta saadaan luotua objektiivinen kuva, jotta tiedämme, mitä tapahtui, ja oikean tavan reagoida siihen”, hän sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Maanantai-iltana Pietariin laskeutui jo toinen onnettomuuden uhreja tuonut kone. Uhrit tunnistetaan Pietarissa.

OIKAISU (HS 4.11.2015): Tiistaina 3. marraskuuta sivun A23 kuvatekstistä saattoi ymmärtää, että Egyptin turmakone olisi viety Pietariin. Kuvassa miehet hakivat Pietariin tuotuja turman uhreja.

Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat