Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islamistipuolue AK:n murskavoitto Turkissa oli Erdoğanin kunnianpalautus – HS listaa vaalivoiton neljä seurausta

Ulkomaat
 
Reuters
Turkin presidentti Tayyip Erdogan kättelee kannattajiaan Istanbulissa maanantaina.
Turkin presidentti Tayyip Erdogan kättelee kannattajiaan Istanbulissa maanantaina. Kuva: Reuters

Islamistinen AK-puolue nousi murskavoittoon Turkin sunnuntaina pidetyissä uusintavaaleissa. Lähes 50 prosentin kannatuksen saanut AKP pystyy vaalivoiton turvin muodostamaan yksin hallituksen.

75 miljoonan asukkaan Turkilla on tärkeä rooli muun muassa pakolaiskriisin ja Syyrian sodan ratkaisemisessa. Millaisia seuraamuksia on sillä, että AKP pitää paikkansa Turkin ainoana valtapuolueena?

1. Turkki palaa kesällä katkenneelle maltillisen islamismin polulle

Kesällä pidettyjen vaalien jälkeen näytti siltä, että AK-puolueen vuosikausia johtama maltillisen islamismin tie olisi käyty Turkissa loppuun. Tuolloin AKP:n kannatus romahti ja keskusta-vasemmistolaiset puolueet nostivat kannatustaan.

AKP:n uusi nousu uusintavaaleissa palauttaa Turkin vanhalle tielle.

”AKP:n ajaman islamilais-konservatiivisen valtioprojektin ajaminen jatkuu, eikä kukaan pääse sitä uhkaamaan”, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Tämä merkitsee oppositiolle vaikeiden aikojen jatkumista.

”Aluksi kuulemme muutaman sovittelevan puheenvuoron valtiojohdolta. Mutta pian tyyli muuttuu, ja oppositio saa taas kuulla kunniansa.”

Yhtenäisyydestä on Alarannan mukaan vaikea puhua vaalien jälkeen.

”Puolet kansasta on turhautuneita ja jopa peloissaan vaalituloksesta.”

2. Erdoğan pysyy hankalana neuvottelukumppanina Euroopan pakolaiskriisissä

AKP:n vaalivoitto oli kunnianpalautus presidentti Recep Tayyip Erdoğanille, jota oppositio on syyttänyt itsevaltaisista otteista. Vaalivoiton myötä Erdoğan säilyy avainhenkilönä, jonka kanssa EU:n pitää setviä muun muassa pakolaiskriisiä.

Iso osa Eurooppaan suuntaavista pakolaisista tulee Turkin kautta. Turkissa on jo lähes kaksi miljoonaa pakolaista.

Joidenkin arvioiden mukaan AKP:n valta-aseman säilyminen helpottaa Euroopan asemaa esimerkiksi pakolaiskriisin hoitamisessa. Tarkoittaahan se ainakin sitä, että Turkin politiikan epävarma kausi päättyy.

Alaranta muistuttaa kuitenkin, että Erdoğan on hankala neuvottelukumppani.

”Hän käyttää länsivastaisuutta hyväkseen ja moralisoi tilannetta. Hän on haukkunut EU:ta siitä, että se hukuttaa ihmisiä Välimereen ja samalla korostanut sitä, kuinka avulias Turkki on ollut.

Alarannan mukaan nokittelu Turkin ja EU:n välillä tuleekin todennäköisesti jatkumaan.

”Jos hallitukseen olisi saatu vastavoimaa ja toisenlaisia äänenpainoja, EU:n ja Turkin välisten suhteiden järjestäminen olisi ollut ainakin pidemmän päälle helpompaa. Pakolaiskriisin hoitaminen on kärsinyt yleisestä luottamuksen puutteesta ja siitä, että EU joutuu olemaan tekemisissä autoritaarisen johtajan kanssa, joka viis veisaa EU:n arvoista.”

3. Turkki jatkaa omapäistä politiikkaansa Syyrian sodassa

Turkki on AKP:n johdossa valinnut omapäisen linjan Syyrian sodan suhteen. Turkki on esimerkiksi iskenyt Syyrian kurdien PYD:n joukkoja vastaan. Yhdysvallat ja Venäjä tukevat molemmat PYD:tä, mutta Turkin mukaan PYD on kytköksissä terroristijärjestöksi luokiteltuun kurdien työväenpuolueeseen PKK:hon.

Vaalivoiton myötä Turkki jatkanee myös Muslimiveljeskuntaan kytkeytyvien puolueiden ja ryhmien tukemista Lähi-idässä.

”Siihen on pantu niin paljon poliittista pääomaa, että se tulee jatkumaan. Yhteisen sävelen löytyminen EU:n ja Natonkin kanssa voi olla hankalaa jatkossakin”, Alaranta sanoo.

4. Vakaus jää harhaksi, ellei AKP muuta retoriikkaansa

AKP:n vaalivoittoa on selitetty sillä, että puolue sai äänestäjät uskomaan Turkin olevan sisäisten ja ulkoisten vihollisten ympäröimänä. Äänestäjät saatiin vakuutettua siitä, että vain AKP voi taata Turkin vakauden.

Alarannan mukaan vakautuminen riippuu siitä, lopettaako AKP yleisen kurdivastaisen mielialan lietsonnan.

”PKK:n ja Turkin välinen konflikti tulee jatkumaan, mutta saadaanko Turkin yleinen kurdivastainen mieliala lievenemään – se riippuu siitä, millaista retoriikkaa AKP jatkossa käyttää.”

Vaalivoiton jälkeen AKP alkaa todennäköisesti kitkeä aiempaa kovemmalla kädellä Isis-järjestön kannattajia Turkin sisällä. Turkin pääkaupungissa Ankarassa tehtiin lokakuussa itsemurhaisku, jossa kuoli noin sata ihmistä. Iskusta epäillään jihadistijärjestö Isisiä.

”Turkista näyttää löytyvän Isisin kannattajia valtava määrä, mikä kertoo siitä, kuinka vähän asian eteen on tehty tähän asti”, Alaranta sanoo.

Hänen mukaansa AKP onnistui vakuuttamaan äänestäjät siitä, että Turkki on uhattuna, mutta samalla kätkemään oman roolinsa epävakauksien kehittymisessä.

”AK-puolue on monilta osin syyllinen siihen, miksi Turkilla on monia uhkatekijöitä. Tämä on seurausta Turkin omasta ulkopolitiikasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat