Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Qaidan johtaja kehotti jihadisteja yhdistymään Venäjää ja länttä vastaan

Ulkomaat
 

Terroristijärjestö al-Qaidan johtohahmo Ayman al-Zawahiri kehottaa jihadisteja yhdistämään voimansa taistelussa Venäjää ja länsivaltoja vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Sunnuntaina jihadistien verkkosivuilla julkaistu äänivideo saattaa enteillä al-Qaidan ja jihadistijärjestö Isisin suhteiden lämpenemistä.

”Amerikkalaiset, venäläiset, iranilaiset, alaviitit ja Hizbollah ovat yhdistyneet sodassa meitä vastaan”, egyptiläinen terroristijohtaja sanoi nauhoitetulla puheella Reutersin mukaan.

”Emmekö pysty lopettamaan keskinäistä taisteluamme, jotta voisimme suunnata voimamme heitä vastaan?”

Puheen taltioimispäivästä ei ole tietoa, mutta viittaukset Venäjään antavat ymmärtää, että puhe on nauhoitettu sen jälkeen kun Venäjä käynnisti Syyrian hallintoa tukevat ilmaiskut syyskuun lopussa.

Edellisessä al-Zawahirin puheessa, joka julkaistiin syykuussa, al-Qaida-johtaja tuomitsi Isis-järjestön ja sen ”kalifin” Abu Bakr al-Bagdadin. Tästä huolimatta hän sanoi, että al-Qaidan kannattajat saattavat yhdistää voimansa Isisin kanssa länsivaltoja vastaan Irakissa ja Syyriassa, jos mahdollista.

Irakista ja Syyriasta laajoja alueita vallannut Isis on julistanut pyhän sodan Venäjää ja Yhdysvaltoja vastaan.

Yhteistyön lisääntyminen maailman pelätyimpien terroristijärjestöjen välillä saattaisi mutkistaa mahdollisuuksia luoda vakautta Syyriaan ja Irakiin.

Isis-järjestö irtautui al-Qaidasta 2012, kun järjestö ilmoitti ilman al-Qaidan johtajien hyväksyntää olevansa al-Qaidan virallinen siipi Syyriassa. Tuolloin al-Zawahiri hylkäsi Isis-johtajan al-Bagdadin ja ilmoitti, että al-Qaidan todellinen edustaja Syyriassa on Nusran rintama.

Al-Qaidan suosio on hiipunut jihadistien keskuudessa terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuoleman ja Isis-järjestön voittokulun myötä.

Syyrian sodassa Bashar al-Assadin hallintoa vastaan taisteleva Nusran rintama sekä Isis ovat ainakin tähän asti toimineet Syyriassa pääosin eri alueilla. Järjestöt ovat myös taistelleet toisiaan vastaan.

Ainakaan toistaiseksi ei ole tihkunut tietoja siitä, että Nusran rintama ja Isis olisivat aloittaneet yhteistyön käytännön tasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat