Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hindujen väkivalta kiihtyy

Intian pääministeriä arvostellaan hyökkäysten hiljaisesta hyväksymisestä.

Ulkomaat
 
Amit Dave / Reuters
Hindunationalistijärjestö RSS:n vapaaehtoiset osallistuivat juhlamarssiin Ahmedabadissa Intiassa lokakuun lopulla.
Hindunationalistijärjestö RSS:n vapaaehtoiset osallistuivat juhlamarssiin Ahmedabadissa Intiassa lokakuun lopulla. Kuva: Amit Dave / Reuters

”Jääkaapissa oli lampaanlihaa. He luulivat sitä naudaksi.”

Muslimiperheen tytär tiivisti murhenäytelmän syyn sanomalehti The Indian Expressille, kun joukko hinduja oli syyttänyt hänen isäänsä lehmänsyöjäksi ja hakannut tämän kuoliaaksi Uttar Pradeshin osavaltiossa Pohjois-Intiassa syyskuun lopussa. Lehmä on hinduille pyhä eläin.

Paljon julkisuutta saanut tapaus on ääriesimerkki viime aikojen väkivaltaisuuksista.

Ilmapiiri on kiristynyt. Monen mielestä se johtuu pääministeri Narenda Modin ja hänen hindunationalistisen Bharatiya Janata -puolueensa (BJP) viimevuotisesta noususta valtaan maallisuutta korostavan kongressipuolueen tilalle.

Modi ei kommentoinut veritekoa heti. Yli kaksi viikkoa myöhemmin hän tyytyi kutsumaan tapahtunutta ”surulliseksi” ja ”ei-toivotuksi”.

Arvostelijoiden mukaan pääministerin vaikeneminen on hiljaista hyväksymistä, joka rohkaisee uusiin hyökkäyksiin.

”Pelko on vahvistunut muslimien keskuudessa. He kuulevat jyrkkiä lausuntoja jopa korkeilta poliittisilta johtajilta, eikä pääministeri puutu niihin”, sanoo tunnettu intialaisjournalisti ja ABP-kanavan uutisankkuri Dibang puhelimitse HS:lle.

Hindunationalistit haluaisivat kieltää lehmien teurastamisen koko maassa. Nyt määräykset vaihtelevat osavaltioittain. Naudanlihakauppa on pääosin muslimien käsissä. Näiden mielestä täyskieltoa ajavien kommentit ovat vihapuhetta.

”Jos Intiassa asuva muslimi asettaa jumalansa Intian edelle, miksi hänen pitäisi saada asua maassamme? Tämä maa on ensisijaisesti hindujen”, julisti Ramapada Pal Reutersin mukaan.

Hän on ääriliikkeeksi moititun hindunationalistisen kansalaisjärjestön Rashtriya Swayamsevak Sanghin (RSS) pääsaarnaaja Länsi-Bengalin osavaltiossa. RSS:ää pidetään valtapuolue BJP:n ideologisena taustajärjestönä, jonka riveissä Modikin aloitti poliitikon uransa.

Dibangin mielestä hindunationalistien puheenvuoroissa on väärä lähtökohta.

”Ei voi olla kyse siitä, saavatko muslimit jäädä Intiaan. He ovat osa Intiaa.”

Jännitteet ovat kasvaneet paitsi hindujen ja muslimien myös kovan linjan hindunationalistien ja maltillisten tai maallistuneiden ihmisten välillä.

Palkittu tutkija Malleshappa Kalburgi ammuttiin elokuussa Karnatakan osavaltiossa Etelä-Intiassa. Hän oli muun muassa arvostellut jumalkuvien palvomista ja tullut siksi syytetyksi hinduvastaisuudesta.

Yli 50 eturivin kirjailijaa, esseistiä ja runoilijaa palautti vastalauseena palkintonsa, jonka heille oli myöntänyt Intian arvostetuin kirjallisuusjärjestö Sahitya-akatemia.

Arvovaltaisimpia protestoijia olivat Intian ensimmäisen pääministerin Jawaharlal Nehrun siskontytär, kirjailija Nayantara Sahgal, jonka mukaan ”moniarvoisuuden ja vuoropuhelun kulttuuri Intiassa on rajun hyökkäyksen kohteena”.

Brittiläistynyt intialaissyntyinen kirjailija Salman Rushdie taas arvioi, että pääministerin passiivisuus on johtanut ”uudenlaisen gangsterimaisen väkivallan” sallimiseen.

Väkivaltaan ovat syyllistyneet myös BJP:n poliitikot. Lokakuun alussa Jammun ja Kashmirin osavaltion parlamentissa Modin puoluetoverit hyökkäsivät muslimiedustajan kimppuun, koska hänen isännöimissään juhlissa oli tarjoiltu naudanlihaa.

Modi välttää jyrkkiä kannanottoja. Hän yrittää pitää puolueensa äärilaidat tyytyväisenä sekä samalla torjua tuomitsevat äänet ulkomailta. Ulkomaisten sijoittajien kaikkoaminen olisi katastrofi Modille, joka nousi valtaan lupaamalla talouskasvua.

Dibang arvioi HS:lle, että Modi on huolissaan kiihkoilijoiden vaikutuksesta puolueensa suosioon. Asiasta saadaan vihiä torstaina päättyvissä osavaltiovaaleissa Biharissa, jossa asuu yli sata miljoonaa ihmistä.

”Jos BJP voittaa, Modi ei edelleenkään puutu asiaan. Jos BJP häviää, hän saattaa puuttua, mutta en olisi lainkaan varma. Hän on noussut asemaansa juuri tällaisen retoriikan ansiosta.”

Reuters
Narendra Modi
Narendra Modi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat