Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serbit pyristelevät irti Bosniasta

Serbitasavalta yrittää irtautua alkajaisiksi keskushallinnon oikeuslaitoksesta.

Ulkomaat
 
Dado Ruvic / Reuters
Presidentti Milorad Dodik sanoi huhtikuussa, että Serbitasavalta aikoo äänestää itsenäistymisestä.
Presidentti Milorad Dodik sanoi huhtikuussa, että Serbitasavalta aikoo äänestää itsenäistymisestä. Kuva: Dado Ruvic / Reuters

Bosnia ja Hertsegovina natisee liitoksissaan, kun serbialue kaavailee irtautumista maan oikeuslaitoksesta. Serbitasavalta, toinen valtion kahdesta osasta, järjestää sunnuntaina 15. marraskuuta kansanäänestyksen, jonka odotettu tulos olisi askel kohti itsenäisyysjulistusta.

Bosnia ja Hertsegovinan valtiojohto ja kansainvälinen valvontahallinto pitävät äänestystä perustuslain vastaisena.

Äänestyksen kysymys kuuluu: ”Kannatatko perustuslain vastaista ja luvatonta lakien asettamista Bosnia ja Hertsegovinan kansainvälisen yhteisön korkean edustajan toimesta, erityisesti koskien Bosnia ja Hertsegovinan oikeuslaitosta ja syyttäjänvirastoa ja niiden päätösten toimeenpanoa Serbitasavallan alueella?”

Tarkoituksellisen johdattelevaan ja vaikeaselkoiseen kysymykseen on vaikea vastata muuten kuin Serbitasavallan presidentin Milorad Dodikin toivomalla tavalla: ”En kannata.”

Irtautumispuheissa ei sinänsä ole mitään uutta. Dodik ilmoitti jo huhtikuussa, että Serbitasavalta äänestäisi itsenäistymisestä vuonna 2018.

Serbit vastustavat valtion oikeuslaitosta, koska heidän mukaansa se suosii bosniakkeja ja kroaatteja serbien kustannuksella. Arvioiden mukaan Dodikia ajaa myös halu päästä itse valtionsyyttäjän tavoittamattomiin korruptiotutkinnan pelossa.

Kansanäänestyksen ajankohtakin on omiaan kiristämään tunnelmaa Balkanilla. Alle viikko myöhemmin tulee kuluneeksi 20 vuotta Daytonin rauhansopimuksesta, joka lopetti Bosnian sodan jakamalla maan Serbitasavaltaan sekä bosniakkien ja kroaattien federaatioon.

Bosnian kansainvälistä valvontahallintoa johtaa Daytonin sopimuksen nojalla korkea edustaja Valentin Inzko. Hän lähetti syyskuussa YK:n pääsihteerille raportin, jossa sanoi Serbitasavallan ”selvästi rikkovan” sopimusta.

Hänestä äänestys ”pitäisi nähdä myös osana Serbitasavallan valtapuolueen edustajien – – pitkään jatkunutta politiikkaa Bosnia ja Hertsegovinan itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden haastamiseksi, mukaan lukien Serbitasavallan irtautumisen ja maan hajottamisen avoin ajaminen”.

Inzko voisi periaatteessa riisua Dodikin vallasta, mutta käytännössä korkean edustajan toimivalta on tyrehtynyt kymmenen viime vuoden aikana EU:n ja Yhdysvaltojen tuen puuttuessa.

”Aistittuaan kansainvälisen otteen heikentyvän Dodik – – alkoi käyttää vihamielistä ja kansallismielistä retoriikkaa, puhua halventavasti bosniakeista ja Bosnian valtiosta sekä julistaa Daytonissa luodun valtion väliaikaisuutta”, kirjoitti tutkija James Lyon varoittaessaan Bosnian repeämisestä ja uuden konfliktin mahdollisuudesta artikkelissaan Foreign Policy -lehdessä viime viikon maanantaina.

Lyon on johtanut rauhanjärjestö International Crisis Groupin toimia Balkanilla kymmenen vuoden ajan ja työskennellyt korkean edustajan toimistossa Sarajevossa.

Serbia ja Venäjä tukevat Dodikia. Venäjän suurlähettiläs Pjotr Ivantsov on sanonut äänestystä Bosnian sisäiseksi asiaksi.

Kesällä Venäjä esti Srebrenican verilöylyn julistamisen kansanmurhaksi käyttämällä veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Bosnian serbijoukot tappoivat noin 8 000 bosniakkimiestä ja -poikaa Srebrenicassa sodan loppuvaiheessa. Dodik on kutsunut puheita kansanmurhasta valheiksi.

Tutkija Lyon arvioi, että Belgrad toivoo Serbitasavaltaa takaisin alaisuuteensa korvauksena Kosovon menettämisestä. Venäjälle Bosnian kaaos tarjoaa tilaisuuden lyödä vähällä vaivalla kapuloita lännen rattaisiin.

”Kaavan pitäisi olla tuttu: Georgian Abhasiasta Moldovan Transnistriaan ja viimeksi Krimille ja Itä-Ukrainaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat