Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama puhui lyhyempien vankeustuomioiden puolesta

Ulkomaat
 
Carlos Barria / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui maanantaina Newarkissa New Jerseyssä Rutgersin yliopistossa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui maanantaina Newarkissa New Jerseyssä Rutgersin yliopistossa. Kuva: Carlos Barria / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui maanantaina jälleen lyhyempien vankeustuomioiden puolesta.

Vieraillessaan New Jerseyssä vapautuneille vangeille tarkoitetussa asuntolassa ja huumevieroitusklinikalla Obama kehotti kongressia uudistamaan Yhdysvaltain oikeusjärjestelmää niin, että tuomiot lyhenisivät ja Yhdysvaltain vankiluku laskisi.

Erityisen huomion kohteena ovat ei-väkivaltaiset huumerikolliset, joista kuusi tuhatta vapautetaan vankiloista ennen aikojaan marraskuussa ja kymmeniä tuhansia lisää tulevina vuosina. Tarkoitus on keskittyä huumerikoksista tuomittujen kuntoutukseen, vieroitukseen ja työllistämiseen rankaisun sijasta.

”Olen toiveikas. Tiedän kautta oikeus- ja vankilalaitoksen ihmisiä, joiden mielestä meillä täytyy olla parempi tapa hoitaa nämä asia”, Obama sanoi maanantaina.

Viikonloppuna Obama muistutti, että monet vapautuneet vangit eivät saa töitä, koska työnantajat eivät halua palkata entisiä rikollisia. Tämän takia melkein puolet Yhdysvaltain vapautuneista vangeista päätyy uudelleen vankilaan.

”Tämä on pahaksi ihmisille, ja tämä on pahaksi taloudelle”, Obama sanoi.

Yhdeksi ratkaisuksi Obama esitti maanantaina sitä, että liittovaltio ei saisi kysyä työnhakijoiden rikostaustaa heti työnhakuprosessin alkuvaiheessa. Näin rikoksista tuomitullakin voisi olla mahdollisuus tehdä työnantajaan vaikutus.

The New York Times -lehden mukaan monet yritykset, kuten Yhdysvaltain suurin työnantaja Walmart, ovat jo vapaaehtoisesti jättäneet työnhakulomakkeestaan pois kysymyksen, jolla tiedustellaan työnhakijan rikostaustaa.

Yhdysvalloissa on laskutavasta riippuen 2,2–2,4 miljoonaa ihmistä telkien takana, mikä on yhtä paljon kuin Kiinassa ja Venäjällä yhteensä. Kaikista vangeista noin 100 000 istuu huumerikoksista. Näistä taas noin 46 000 voi olla oikeutettuja pääsemään vapaaksi kaksi vuotta odotettua aiemmin istuttuaan keskimäärin 8,5 vuotta.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmää on arvosteltu muun muassa siitä, että ankaran minimirangaistustaulukon takia tuomarit eivät ole voineet käyttää harkintaansa, vaan erityisesti mustat miehet ovat joutuneet melko vähäpätöisistä, mutta toistuvista huumerikoksista vuosikymmeniksi vankilaan.

Ankarat minimirangaistukset huumerikollisille säädettiin 1980–1990-luvulla, kun rikollisuus Yhdysvalloissa kasvoi. Nyt rikollisuus on romahtanut, kannabiksen käyttö vapautunut ja poliittinen ilmapiiri muuttunut.

Myös toistuvat tapaukset, joissa mustat miehet ovat kuolleet poliisin käsissä, ovat saaneet amerikkalaiset tarkastelemaan oikeusjärjestelmää vähemmistöjen näkökulmasta.

Oikeusjärjestelmän uudistus on niitä harvoja asioita, jolla on kannatusta sekä republikaanien että demokraattien keskuudessa. Siksi uudistus menee todennäköisesti kongressissa läpi.

”Sille on syynsä, miksi hyvät ihmiset kautta maan haluavat uudistaa oikeusjärjestelmän”, Obama sanoi lauantaina. ”Tässä ei ole kyse politiikasta, vaan siitä, miten me kansakuntana toteutamme periaatettamme siitä, että vapaus ja oikeus kuuluvat kaikille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat