Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satelliitti havaitsi kuuman leimahduksen Siinain turmakoneessa

Ulkomaat
 
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Näin Siinaille pudonnut matkustajalento eteni
Venäjälle matkalla ollut matkustajalentokone putosi Egyptin Siinailla. Sen kyydissä oli 217 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: "Lost Time" Kevin MacLeod (incompetech.com).

Yhdysvaltain satelliitti havaitsi kuuman leimahduksen Siinain niemimaan yllä, kun venäläinen matkustajakone putosi lauantaina tappaen 224 ihmistä.

Yhdysvaltain sotilas- ja tiedusteluviranomaiset tutkivat parhaillaan dataa, joka on saatu Siinain niemimaan yllä leijuneesta, infrapunakuvaa ottaneesta satelliitista, kertovat amerikkalaiset uutiskanavat CBS News ja CNN.

Amerikkalaismedioiden mukaan kuuma leimahdus koneen putoamisen yhteydessä voi johtua useista seikoista. Se voi liittyä ammuttuun ohjukseen tai pommin aiheuttamaan räjähdykseen mutta yhtä hyvin myös epäkunnossa olevan moottorin räjähdykseen tai rakenteelliseen ongelmaan, joka on sytyttänyt koneen sisällä tulipalon.

Kyse voi olla myös koneen maahansyöksyssä tapahtuneesta räjähdyksestä.

CNN:lle puhunut lentoasiantuntija Miles O’Brien piti ratkaisevana sitä, kuinka monta lämpöleimahdusta koneen maahansyöksyn yhteydessä on havaittu.

”Jos vain yksi [leimahdus] on todellisuudessa havaittu, tämä voi tietyssä mielessä sulkea pois ohjusiskun ja viitata jonkinlaiseen räjähdykseen koneen sisällä.”

Turistikohde Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkalla ollut venäläinen Airbus A321-200 syöksyi maahan Siinain niemimaalla lauantaina tappaen kaikki koneessa olleet. Turman jälkeen Pohjois-Siinailla toimiva ja jihadistijärjestö Isisiin kytköksissä olevan terroristijärjestö ilmoitti pudottaneensa koneen.

Venäläinen lentoyhtiö Kogalymavia sanoi maanantaina, että ”ulkoinen tekijä” aiheutti koneen maahansyöksyn. Venäjän ilmailulaitoksen johtaja Alexander Neradko kuitenkin korosti, että on ennenaikaista puhua turman syistä, koska todistusaineistoa ei ole riittävästi.

Verkkosivusto Flightradar24:n mukaan koneen vauhti ja korkeus putosivat nopeasti ennen signaalin menettämistä.

Egyptin presidentti Abdelfattah al-Sisi piti puheita Isis-järjestön yhteydestä lentoturmaan ”propagandana”. Britannian yleisradiolle BBC:lle puhunut al-Sisi kyseenalaisti terrori-iskun mahdollisuuden sanomalla, että Siinain niemimaan on täysin Egyptin hallinnassa.

”Propaganda siitä, että maahansyöksy johtuu Isisistä, on yksi tapa vahingoittaa Egyptin vakautta ja turvallisuutta ja mielikuvaa Egyptistä. Usko minua, tilanne Siinailla – ja erityisesti tuolla rajatulla alueella – on täysin hallinnassamme”, al-Sisi sanoi.

Egypti on taistellut vuodesta 2012 alkaen Siinain provinssi -nimistä jihadistijärjestöä vastaan. Järjestö ilmoitti viime vuonna liittyneensä Irakissa ja Syyriassa ”islamilaisen valtion” perustaneeseen Isisiin.

Jihadistit pääsivät pesiytymään Siinaille 2011 käynnistyneen Egyptin kansannousun myötä. Syntyneen sekasorron aikana Egyptin turvallisuusviranomaiset menettivät hallinnan Pohjois-Siinailla. Samaan aikaan Siinaille virtasi aseita Libyassa syrjäytetyn diktaattori Muammar Gaddafin asevarastoista.

Moni järjestön jäsenistä pakeni kansannousun sekasorron aikana Siinaille Egyptin vankiloista. Osa jäsenistä on paikallisista beduiiniheimoista syrjäytyneitä nuoria, joilla on rikollistausta. Osa jihadisteista taas on saapunut Siinailla muista muslimimaista.

Järjestö pyrkii muuttamaan Siinain niemimaan islamilaiseksi maakunnaksi. Siinain jihadistit ovat tehneet useita pommi-iskuja Egyptissä, mutta asiantuntijat epäilevät järjestöllä olevan aseita, joilla se voisi pudottaa matkustajakoneen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat