Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmön kiistelty kerjäläisleiri tyhjenee – poliisi hääti asukkaat

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Kerjäläisten leiri Malmön Sorgenfrissa kuvattuna syyskuussa.
Kerjäläisten leiri Malmön Sorgenfrissa kuvattuna syyskuussa. Kuva: Magnus Laupa

Ruotsin Malmössä poliisi aloitti aamuneljän jälkeen tiistaina suuren operaation kiistellyn EU-siirtolaisten hökkelikylän hajottamiseksi. Leirissä, Sorgenfrin kaupunginosassa, on asunut noin 200 ihmistä itse kyhätyissä lautamajoissa ja asuntovaunuissa. Suurin osa heistä on toisen EU-maan, Romanian, kansalaisia.

Laittomasti yksityiselle maalle pystytetty asumus on tiettävästi suurin vastaava kerjäläisleiri Ruotsissa. Sen ympärillä on käyty laajaa yhteiskunnallista keskustelua. HS kertoi kylästä ja sen asukkaista aiemmin tänä syksynä.

Noin 50–100 asukasta ja aktivistia oli kokoontunut aamulla leirin porteille, ja asettanut muun muassa patjoja paikalle. Kymmenien poliisien joukko poisti paikalta sekä asukkaita että aktivisteja. Poliisi otti yhden ihmisen kiinni väkivaltaisesta vastarinnasta.

”On selvää, että he, jotka eivät enää saa asua paikalla ovat surullisia ja huolissaan. On siis selvää, että tilanne oli hyvin tunteikas, mutta minkäänlaisia väkivaltaisuuksia tai ongelmia ei syntynyt”, sanoi viestinnästä vastaava Lars Förstell Skånen poliisista.

Jotkut aktivisteista kuvasivat silti paikallisille medioille tunnelman olleen uhkaava ja poliisin käyttäneen paikoin kovia otteita.

Malmön kaupunki teki häätöpäätöksen viime viikolla pitkän prosessiin päätteeksi. Asukkaille annettiin sunnuntai-iltapäivään saakka aikaa lähteä paikalta. Aamulla poliisioperaation jälkeen leirissä oli vielä parisenkymmentä asukasta. Kaupunki tuli paikalle keskustellakseen näiden kanssa ja aloittaakseen alueen siivoamisen.

”Perheeni on asunut täällä. Missä me nyt nukumme, kadulla?” , sanoi leirissä asunut Mario Loredeana SVT:n uutisille.

Asukkaille on järjestetty rajattu määrä tilapäismajoitusta, mutta kunta ei aio osoittaa leiriläisille pysyvää laillista asuinpaikkaa.

”Sosiaalitoimi ja kaupunki ovat järjestäneet tilapäismajoitusta ja he voivat kääntyä sosiaalitoimen puoleen, jotta saavat apua esimerkiksi kotimatkan kanssa”, sanoi Malmön kunnan ympäristö- ja terveysasioista vastaava Jeanette Silow TT:lle.

Sorgenfrin suuri hökkelikylä on ollut Ruotsille tietynlainen kipukohta. Moni on kysynyt voivatko ja saavatko slummimaiset asumisolot olla arkea hyvinvointivaltiossa. Vastakkain keskustelussa ovat olleet toisaalta lain rajat ja toisaalta ruotsalaiseen mentaliteettiin vahvana kuuluva halu auttaa heikommassa asemassa olevia. Hallitus hakee paraikaa asiassa linjaansa. Erityiseltä selvitysmieheltä odotetaan lähiaikoina kannanottoa siihen, miten kuntien pitäisi käsitellä vastaavia asumuksia. Esimerkiksi Uppsalassa kunta on toiminut toisin kuin Malmössä. Se on osoittanut kerjäläisille paikkoja asuntoloissa ja maata, jolle leiriytyä.

Selvitysmies Martin Valfridsson totesi vastikään Ruotsin radion haastattelussa, että laittomille asutuksille on oltava nollatoleranssi.

”Emme voi asettaa yhtä ryhmää yhteiskunnassa erityisasemaan. Meillä ei ole mitään kansallista katto pään päällä -takuuta. Me häädämme suukaupungeissa jopa lapsiperheitä, jotka eivät ole voineet maksaa vuokraansa”, hän sanoi.

Aktivistit ja asukkaat aikoivat osoittaa myöhemmin tiistaina mieltään Malmön kaupungintalolla.

”Mielestäni se, mitä tapahtuu, on kamalaa. Heillä, jotka nyt häädetään, ei ole paikkaa, minne mennä”, sanoi häätöä Industrigatanilla seurannut Maria Persdotter TT:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat